top of page

Δημήτρης Ζιαζιάς: Η κυβέρνηση έχασε 8 πολύτιμους μήνες και δεν θωράκισε το ΕΣΥ

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ionian tv 2.11.20:


Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο Πάτρας 3.11.20:


Για την οδηγία περιορισμού των χειρουργείων λόγω κορωνοϊού καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία της Αχαΐας μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς.

Όπως εξήγησε:

«Υπάρχει και στην περιοχή μας μια οδηγία για μείωση 20% των χειρουργείων όμως αντικειμενικά, λόγω του φόρτου της εργασίας και της τεράστιας λίστας αναμονής, επί της ουσίας δεν εφαρμόζεται. Στις «κόκκινες» περιοχές υπάρχει μείωση 80% και ουσιαστικά μιλάμε για επανάληψη, με πολύ χειρότερους όρους, αυτού που είχε γίνει στο πρώτο κύμα. Θα έχει τεράστιες συνέπειες στην υγεία και τις ζωές των ασθενών, ειδικά των φτωχότερων που δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα… επί της ουσίας είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να οδηγηθεί ο κόσμος στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ανεύθυνο κι εγκληματικό ως απόφαση. Είχε 8 μήνες η κυβέρνηση να μην μας φέρει μπροστά σε τέτοια διλλήματα, αυτός ο χρόνος δεν αξιοποιήθηκε και τώρα συζητάμε εάν πρέπει να γίνει lockdown στα Νοσοκομεία».

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Αχαΐα ο κ. Ζιαζιάς υποστήριξε ότι είναι σχετικά διαχωρίσιμη, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργεί ένα κλίμα εφησυχασμού.

«Είναι επικίνδυνη μια τέτοια κατεύθυνση και ένα τέτοιο κλίμα. Μέσα σε λίγες μέρες ή ώρες μόνο με μια εφημερία μπορεί η πληρότητα για κορωνοϊό μπορεί να φτάσει στο 100%. Το ΠΓΝΠ και ο Άγιος Ανδρέας, που βοηθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία τα οποία υπολειτουργούν και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια να ενισχυθούν, θα είναι τα πρώτα Νοσοκομεία που θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα. Αυτή την στιγμή το νοσοκομείο Ιωαννίνων βρίσκεται σχεδόν σε πληρότητα 100% και γίνονται διακομιδές ασθενών κορωνοϊού που δεν χρήζουν νοσηλείας ΜΕΘ, στα νοσοκομεία άλλων πόλεων. Έχουν πάει στο Αγρίνιο όπου επίσης η πληρότητα αγγίζει το 100% στις κλίνες κορωνοϊού. Από χθες το βράδυ με εντολή της 6ης ΥΠΕ νοσηλεύονται ασθενείς και στο Μεσολόγγι που δεν ήταν καν στον αρχικό σχεδιασμό για να κλίνες κορωνϊού. Σε μια νύχτα μεταφέρθηκε τρεις ασθενείς. Αυτό δείχνει μια άναρχη αντίληψη για το πώς πρέπει να προετοιμαστούμε».

Για την συζήτηση που υπάρχει σχετικά με την «επίταξη» και της κλινικής ΩΡΛ του ΠΓΝΠ προκειμένου να μεταφερθούν ασθενείς κορωνοϊού από άλλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη ή Ιωάννινα ο κ. Ζιαζιάς σχολίασε:

«Αυτή την στιγμή η κλινική της Οφθαλμολογικής έχει 80-85% πληρότητα και το σχέδιο που υπάρχει είναι όταν φτάσει στο 100% να γίνει επίταξη της διπλανής κλινικής, της ΩΡΛ, και να μετατραπεί μια δεύτερη κλινική σε κλινική νοσηλείας covid περιστατικών. Πότε θα γίνει αυτό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Από την στιγμή που έχουμε μια τεράστια ανάγκη για νοσηλεία και δεν μπορούν τα Γιάννενα και τα περιφερειακά νοσοκομεία να την καλύψουν, η μπάλα θα πέσει εδώ. Από τον Μάρτιο έχουμε με πολλαπλές ανακοινώσεις έχουμε επισημάνει πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί. Ένα από αυτά που είχαμε προτείνει είναι να ανοίξει το παλιό Νοσημάτων Θώρακος που έχει τη δυνατότητα 50 κλινών. Τουλάχιστον τα ήπια περιστατικά θα μπορούσαν να πάνε εκεί. Θα έδινε τεράστια ανάσα».

Ως προς την επάρκεια του προσωπικού και το κατά πόσο, το διάστημα που προηγήθηκε, η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησαν στις απαιτούμενες προσλήψεις ώστε να θωρακιστεί το ΕΣΥ, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, επισήμανε:

«Δεν έχει έρθει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Έχουν γίνει μόνο ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Όσον αφορά την 6η Υγειονομική Περιφέρεια που καλύπτει εκατομμύρια κόσμους έχουν προσληφθεί 40 επικουρικοί γιατροί, περίπου 450 επικουρικοί νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό. Με τόσες λίγες προσλήψεις δεν καλύπτονται οι ανάγκες. Το προσωπικό αυτό είναι λιγότερο από τους συναδέλφους που βγήκαν σε αναρρωτική άδεια επειδή ανήκει σε ευπαθείς ομάδες… Υπάρχει ακόμα χρόνος με ένα έκτακτο σχέδιο να προετοιμαστεί και να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Ως προς το προσωπικό θα μπορούσε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να γίνει τάχιστη πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να μην πηγαίνουμε στις μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο».

Για το επιχείρημα της κυβέρνηση η οποία αναφέρει ότι παρέλαβε περίπου 500 κλίνες ΜΕΘ και τις έχει φθάσει στις 1.000 ο κ. Ζιαζιάς είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι ψέματα. Τίποτα παραπάνω δεν είναι. Τα στοιχεία που διασταυρώνουμε για τα νοσοκομεία της περιοχής και πανελλαδικά δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση τέτοια εικόνα. Δεν γίνεται με 150 διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας covid να σημαίνει τέτοιος συναγερμός και να κρίνεται η κατάσταση ως έκτακτη. Αν είχαμε 1.000 κλίνες δεν θα υπήρχε αυτός ο συναγερμός. Για παράδειγμα στο ΠΓΝΠ έχουν προστεθεί μόνο 6 κλίνες ΜΕΘ covid εδώ και 8 μήνες και αυτή την στιγμή έχουμε μόνο δύο κενές».

ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page