top of page

ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


Στην συζήτηση του Π.Σ. την Δευτέρα 29-11 με θέμα «η κατάσταση των δομών υγείας στην Ήπειρο, η περιφερειακή αρχή «κατάπιε την κάμηλον και διύλισε τον κώνωπα», προκειμένου να διαφημίσει την συνεισφορά της και να συγκαλύψει την εγκληματική πολιτική υγείας της κυβέρνησης και στην Ήπειρο.


Κατάπιε με μνημειώδη ευκολία την κάμηλο δηλ. όλα τα συμπεράσματα, που ανέδειξε με αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση η εισήγηση της ΛΑ.ΣΥ. :


1.Η ΠΦΥ στην Ήπειρο, δηλ. η παροχή φροντίδα υγείας από τα αγροτικού και αστικού τύπου Κέντρα Υγείας στην κοινότητα, είναι σχεδόν ανύπαρκτη, λόγω της αδιανόητης υποστελέχωσης και της έλλειψης διαγνωστικών υποδομών . Μέσα στην πανδημία όχι μόνο δεν ενισχύθηκε αλλά αποψιλώθηκε από ιατρικό προσωπικό για να καλύψει τρύπες στα νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα ήταν η εγκατάλειψη της παρακολούθησης όλων των ασθενών covid και non covid στην κοινότητα.


Στα νοσοκομεία στην Ήπειρο οι προσλήψεις συμβασιούχων στη διάρκεια του 2020 δεν στάθηκαν επαρκείς να καλύψουν αριθμητικά, ούτε τις κενές οργανικές θέσεις των οργανογραμμάτων του 2012, μιας άλλης εποχής, που είναι ακόμη σε ισχύ σήμερα. Μάλιστα στο ΠΓΝΙ το οποίο άνοιξε και λειτούργησε το 4ο κτίριο με πρόσθεση 85 νέων κλινών, οι οποίες απαιτούν 315 νέους υγειονομικούς, η υποστελέχωση καθίσταται επικίνδυνη, όπως επικύρωσε με την τοποθέτηση του στην συνεδρίαση και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΙ.


Σήμερα, μετά από 21 μήνες πανδημίας, η εκατοντάδες αναστολές εργασίας, οι εκατοντάδες συνταξιοδοτήσεις χωρίς αναπλήρωση, οι παραιτήσεις ειδικευομένων ιατρών και η απόσπαση προσωπικού για τον εμβολιασμό, έχουν φέρει τα ΚΥ και τα νοσοκομεία σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι τον Νοέμβριο και κάποια νοσοκομεία (ΓΝ Άρτας, ΓΝ Πρέβεζας) σε χειρότερη κατάσταση στελέχωσης από τον Μάρτιο του 2020. Οι επικείμενες λήξεις συμβάσεων χιλιάδων συμβασιούχων και σχεδιασμένες απολύσεις θα φέρουν σε πλήρες αδιέξοδο τις δομές υγείας.


2.Η δραστική συρρίκνωση λειτουργιών των νοσοκομείων μέσα στην πανδημία, όπως εξωτ.ιατρεία, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργεία εξανάγκασε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών να γίνουν πελατεία του ιδιωτικού τομέα υγείας, ο οποίος και στην Ήπειρο διογκώθηκε με νέα διαγνωστικά εργαστήρια, ακόμη και με ιδιωτική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.


3.Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για πλήρη μετατροπή των δομών υγείας σε αυτοτελείς οικονομικές μονάδες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, σε συνεργασία με ιδιώτες μέσω των χρηματοδοτούμενων με 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης δράσεων ΣΔΙΤ, θα χειροτερέψει δραστικά την περίθαλψη του πληθυσμού διότι το μοντέλο αυτό σημαίνει «παίρνεις ό,τι πληρώνεις», αποθεώνοντας των ατομική ευθύνη για το αν αρρωστήσει και για το αν μπορέσει κανείς να αγοράσει υπηρεσίες υγείας.

Καταπίνοντας όλα τα παραπάνω, με την ανοχή των άλλων παρατάξεων του Π.Σ., αρνήθηκε την πρόταση της ΛΑ.ΣΥ. να ληφθεί πολιτική απόφαση διαρκούς στήριξης των αιτημάτων των υγειονομικών και πίεσης προς την κυβέρνηση, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες για διπλή λειτουργία covid και non covid, αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας των υγειονομικών. Αρνήθηκε να καταδικάσει τα κυβερνητικά σχέδια πλήρους εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, με βάση τα σχέδια για το ΝΕΟ ΕΣΥ. Αρνήθηκε να κάνει για την υπεράσπιση της υγείας των Ηπειρωτών, αυτό που κάνει για θέματα εκτός αρμοδιότητας της, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και οι διευρωπαϊκοί οδικοί άξονες, για τα οποία «δίνει ρέστα»


Αντ΄ αυτού όσοι από την περιφερειακή αρχή τοποθετήθηκαν, «λιβάνισαν» υπέρμετρα την συνεισφορά της περιφερειακής αρχής για τις χρηματοδοτήσεις που έδωσε στα νοσοκομεία και ΚΥ.


Προς αποκατάσταση της αλήθειας:

1.Η περιφέρεια διαχειρίζεται, μετά από παραχώρηση αρμοδιότητας, ένα μέρος από τα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας ή κάποια μικρά κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν προσθέτει κάτι νέο στην χρηματοδότηση. Μάλιστα επειδή στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 και του 2021 υπάρχουν περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τα νοσοκομεία, η περιφέρεια διαχειρίζεται και προσφέρει «ένα μέρος από τα κομμένα». Αποκρύπτοντας αυτήν την αλήθεια δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι «προσθέτει νέο χρήμα».

2.Ακόμη και τα χρήματα που αναλαμβάνει να διακινήσει δεν είναι σε θέση να τα προσφέρει στην ώρα τους. Στο ΓΝ Πρέβεζας, από το 1 εκατομ. που αποφάσισε να δώσει η περιφέρεια τον Φλεβάρη του 2021, έχουν φτάσει οι 100.000 ευρώ. Η δικαιολογία? Οι υπηρεσίες της περιφέρειας δεν δουλεύουν καλά!!!

3. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που προσέφερε ως μεσάζων του Υπουργείου Υγείας η περιφερειακή αρχή, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς προσωπικό.


Η προκλητικότερη τοποθέτηση της περιφερειακής αρχής δια στόματος της προέδρου της επιτροπής λοιμώξεων του ΠΓΝΙ, ήταν ότι: «με ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και με τη βοήθεια της 6ης ΥΠΕ, θα τα καταφέρουμε», τη στιγμή που δεν πέρασε 1 μήνας από τις δηλώσεις του διοικητή της 6ης ΥΠΕ ότι «έχουμε επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού, χρειαζόμαστε κάτι λίγους γιατρούς, το ποσοστό των αναστολών είναι διαχειρίσιμο μέγεθος». Προς επικύρωση των επικίνδυνων αυτών δηλώσεων, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 το ποσό για την πρόσληψη έκτακτου επικουρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2021 διαμορφώνεται στα 131 εκατ. ευρώ, από 786 εκατ. ευρώ το 2020, δηλαδή 655 εκατ. ευρώ λιγότερα


Δυστυχώς, η περιφερειακή αρχή με την στάση της, ακυρώνει και αυτό το πραγματικό ενδιαφέρον που έχει δείξει με παρεμβάσεις της στις δομές Υγείας της Ηπείρου. Και το ακυρώνει διότι το ενδιαφέρον της έχει αρχή και τέλος εντός του «στενού, επικίνδυνου για την δημόσια Υγεία κορσέ» της κυβερνητικής πολιτικής.




Comments


bottom of page