top of page

ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΝΗ


Δυναμώνουμε τη φωνή μας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την προστασία της υγείας του λαού μας & τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Αν κάτι αποκαλύφτηκε στα μάτια των εργαζομένων και του λαού μας κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος της πανδημίας, είναι η χρεωκοπία της πολιτικής που θεωρεί την υγεία ως «κόστος», ως «εμπόρευμα» που πρέπει να πουλιέται και να αγοράζεται, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός.


Η πανδημία ανέδειξε με πιο τραγικό τρόπο, τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, τις καταστροφικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, των περικοπών, των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και μέσα, της εντατικοποίησης, της δουλειάς με ημερομηνία λήξης.


Κατέρρευσαν παταγωδώς τα ψέματα της κυβέρνησης για τα «οργανωμένα» δημόσια συστήματα των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (Ιταλία, ΗΠΑ, Σουηδία κ.α) που είχε ως πρότυπο , δημόσια συστήματα που κατέρρευσαν, αφήνοντας πίσω τους, χιλιάδες νεκρούς.


Χρεοκόπησε το ιδεολόγημα της «ατομικής» ευθύνης που πρόβαλε επιτακτικά η κυβέρνηση για να κρυφτεί η δική της κρατική-κυβερνητική ευθύνη από την ίδια την τραγική πραγματικότητα, αφού αναστάλθηκαν μια σειρά κλινικές, τμήματα, χειρουργεία, λειτουργίες νοσοκομείων και το ξεχαρβαλωμένο ΕΣΥ μετατράπηκε σε ΕΣΥ μιας ασθένειας.


Αναδείχτηκε η εγκληματική πολιτική της διάλυσης και της ανυπαρξίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πολιτική που άφησε ξεκρέμαστους εκατ. ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έβαλε φρένο στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών, με άγνωστες συνέπειες για την υγεία τους.


Αποκαλύφτηκαν επίσης τα ψέματα για τη συνύπαρξη και συνεργασία του ιδιωτικού τομέα υγείας με το δημόσιο, όταν αντί να επιταχθεί και να μπει κάτω από ένα ενιαίο κεντρικό κρατικό σχεδιασμό για να αντιμετωπιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ο πόλεμος με τον «αόρατο» εχθρό, αντίθετα ενισχύθηκε σκανδαλωδώς με εκατ. ευρώ και ανέδειξε τον παρασιτικό και κερδοσκοπικό του χαρακτήρα.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΝΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !


_ Διότι δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν ότι ενισχύουν και «θωρακίζουν» το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν λείπουν πάνω από 30.000 υγειονομικοί από τα νοσοκομεία . Όταν στο νοσοκομείο μας λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών(πνευμονιολόγος,γαστρεντερολόγος κλπ).Οταν το νοσοκομείο δουλεύει με ΜΟΝΟ δύο αναισθησιολόγους και μένει εφημεριακά ακάλυπτο για 10 ημέρες το μήνα,όταν τρεις ΜΟΝΟ παθολόγοι,εκ των οποίων ο ένας κοντά στη σύνταξη,καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

_ Διότι δεν ανεχόμαστε τα χάλια της πρωτοβάθμιας υγείας στην περιοχή μας, που προκάλεσαν όλες οι πολιτικές που διαχρονικά ακολουθήθηκαν στη χώρα μας.

_ Διότι δεν ανεχόμαστε να μας χρωστάνε δεκάδες ρεπό και άδειες, και την ίδια ώρα να μας λένε να τους πούμε και ευχαριστώ που φέρανε στο νοσοκομείο μερικούς συναδέλφους συμβασιούχους, που θα απολυθούν σε δύο χρόνια.

_ Διότι δεν ανεχόμαστε να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές μιας και δεν εφημερεύει καθημερινά αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο. Δεν ανεχόμαστε συνάνθρωποί μας να στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία για να βρουν την υγείας τους ή στον ιδιωτικό τομέα υγείας με δυσβάσταχτο κόστος για την τσέπη τους, γιατί το νοσοκομείο είναι ξεχαρβαλωμένο από γιατρούς.

_ Διότι δεν ανεχόμαστε τα υποκριτικά χειροκροτήματά τους, όταν αρνούνται να μονιμοποιήσουν τους συναδέλφου μας συμβασιούχους(είναι πάνω από16000 πανελλαδικά), που όλα αυτά τα χρόνια, δουλεύουν δίπλα -δίπλα με τους μόνιμους και κρατάν όρθια τα νοσοκομεία. Όταν έχουν αποκτήσει πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και τους έχουν καταδικάσει στην ανασφάλεια, στη διαρκή ομηρία, στη μισή δουλειά – μισή ζωή.

_ Διότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, με τις ατομικές συμβάσεις χωρίς δικαιώματα, με την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία με μπλοκάκια, με την πάμφθηνη εργασία χωρίς δικαιώματα.

_ Γιατί δεν θεωρούμε ότι πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως «κόστος» και «έξοδο», την ίδια ώρα που το ΕΣΥ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τακτικές και χρόνιες ανάγκες των ασθενών, πόσο μάλλον των έκτακτων.

_ Γιατί δεν είμαστε επαίτες και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι «δωρεές» ψίχουλα , των «φιλάνθρωπων» βιομήχανων, εφοπλιστών και των διάφορων «ευαγή ιδρυμάτων και «εθνικών ευεργετών», είναι χρήματα που κλάπηκαν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

_ Γιατί δεν ανεχόμαστε να μας αποκαλούν «ήρωες» και την ίδια ώρα να διαφημίζουν το ΝΕΟ ΕΣΥ που είναι φτιαγμένο με τα ίδια σάπια υλικά του παρελθόντος. Γιατί ομολογούν κυνικά ότι θα συνεχίσουν τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές της ιδιωτικοποίησης και πλήρους εμπορευματοποίησης της υγείας. Των Συμπράξεων με το ιδιωτικό τομέα, του πλιάτσικου και τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων, της εισόδου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα νοσοκομεία, που μέτοχοι τους είναι, οι «φιλάνθρωποι» εφοπλιστές και βιομήχανοι, που με τις «δωρεές» τους, πιάνουν στασίδι στα νοσοκομεία.

_ Γιατί δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σε ένα χώρο επικίνδυνο και ανθυγιεινό για την υγεία μας, και αρνείται η κυβέρνηση να μας εντάξει στα ΒΑΕ ενώ έχει βάλει στο στόχαστρο ακόμα και αυτό το τιποτένιο ανθυγιεινό επίδομα.

_ Γιατί αρνούμαστε να ξαναπληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας από την τσέπη τους για παροχές υγείας που θα έπρεπε να τους παρέχονται απολύτως δωρεάν μιας και τους έχουν γδάρει, με τους ασύλληπτους άμεσους και έμμεσους φόρους.

_ Γιατί δεν ανεχόμαστε την ίδια ώρα που δίνονται θάλασσες δις. στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, να έχουν δοθεί μόνο 85 εκατ. για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ !

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ & ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ & ΤΗΝ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ»

ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Comments


bottom of page