top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Την Τετάρτη 6/7/2022 το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη. Συζητήθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

  • Μισθολόγιο: Ξεκαθαρίσαμε για μία ακόμη φορά ότι απαιτούμε να αναπληρωθεί το σύνολο των μισθολογικών απωλειών που έχουμε οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας από το 2012 έως σήμερα, να καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς όλων των βαθμίδων και να επανέλθει το ιατρικό μισθολόγιο στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012.Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο νεότερο σχετικά με την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών μας μετά την απόφαση του ΣτΕ και παρέπεμψε το θέμα σε νέα συνάντηση.

  • Αποζημιώσεις εφημεριών: Σχετικά με την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών και το έκτακτο επίδομα για τις COVID ειδικότητες, δήλωσε ανέτοιμος να απαντήσει και «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα» απαντώντας για τις τακτικές εφημερίες. Πρόκειται ξεκάθαρα για εμπαιγμό, καθώς το θέμα είχε ήδη τεθεί στην συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό στις 27/5!

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού: Ανακοινώθηκε ότι θα γίνει προκήρυξη 700 μόνιμων θέσεων γιατρών, σε 2 φάσεις, αρχικά για τα νοσοκομεία της επαρχίας και μετά για την Αττική. Φυσικά δεν δόθηκε καμία απάντηση στην επισήμανση των εκλεγμένων της ΔΗΠΑΚ ότι αυτές οι θέσεις σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν α οποία έχουν οδηγήσει τμήματα και κλινικές σε κατάρρευση.

  • Επικουρικοί γιατροί: Η πρόθεση του υπουργείου είναι να ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών μέχρι να προκηρυχθούν οι αντίστοιχες μόνιμες θέσεις. Είναι και αυτό μία έμμεση ομολογία ότι οι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες στα νοσοκομεία. Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αρνείται τη μονιμοποίηση τους και συνεχίζει το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας.

  • Αναστολές εργασίας: Τέθηκε από την ΕΙΝΑΠ το αίτημα της άρσης των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Η απάντηση από τον υπουργό ήταν ότι οι αναστολές θα συνεχιστούν μέχρι 31/12 και μετά θα επανεξεταστεί το ζήτημα. Βέβαια συμπλήρωσε προκλητικά ότι η δική του «προσωπική επιλογή θα ήταν να απολυθούν»!

  • Σχεδιασμός για COVID: Μπροστά στην νέα έξαρση της πανδημίας επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο η συνέχιση του ίδιου αποτυχημένου μοντέλου που εφαρμόζεται τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ο σχεδιασμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι αν χρειαστεί να ξαναμετατραπούν νοσοκομεία σε αποκλειστικά COVID, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί ΚΕΝ απευθείας για COVID, ώστε να μπορούν οι COVID ασθενείς να νοσηλεύονται απευθείας στον ιδιωτικό τομέα. Ούτε σκέψη φυσικά για ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό και υποδομές… Όσον αφορά στο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Πλεύρης προκλητικά μας μίλησε για την τεράστια συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει διπλάσιο ΚΕΝ στους ιδιώτες «γιατί έτσι συμβαίνει στη δημοκρατία»…., και μας ενημέρωσε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης τα πιο βαριά περιστατικά να μένουν στο δημόσιο γιατί οι γιατροί έχουν μεγαλύτερη εμπειρία!

  • Μετακινήσεις γιατρών: Οι μετακινήσεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων προς τα νησιά παρουσιάστηκαν σαν μονόδρομος για να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι ψάχνουν τρόπους για να γίνει πιο ελκυστικό το ΕΣΥ στους γιατρούς, με μισθολογικά κίνητρα, ΣΔΙΤ και απογευματινά χειρουργεία!

  • Εγκύκλιος Χουλιαράκη: Ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι γίνονται κινήσεις για την απόσυρση της μετά και από την συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ.


Και από τη συνάντηση με το υπουργείο υγείας επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ικανοποίηση των αιτημάτων μας γιατί δε χωράνε στα ασφυκτικά όρια των αντοχών της οικονομίας των λίγων, για να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ότι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της υγείας, η οποία προχωράει βήμα βήμα, σηματοδοτεί περαιτέρω επιδείνωση των δικαιωμάτων των υγειονομικών και των ασθενών.

Μοναδική διέξοδος για εμάς η συνέχιση του αγώνα για τα δικαιώματα μας και τα δικαιώματα των ασθενών μας!


Comments


bottom of page