top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΔ. ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 13-11-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 13-11-2023


Τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και ομοσπονδιών του δημοσίου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), στην οποία συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστές από 11 Ομοσπονδίες και 64 σωματεία από τους Δήμους και την Περιφέρεια, την Εκπαίδευση, την Υγεία, άλλους χώρους και υπηρεσίες του Δημοσίου.


Η σύσκεψη ξεκίνησε χαιρετίζοντας τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και άλλες πόλεις, απαιτώντας να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, η εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα και η συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Εκφράστηκε η καταδίκη των ανιστόρητων και επικίνδυνων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας για την ΟΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς και των διώξεων ενάντια όσους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη καθώς και η αλληλεγγύη σε διωκόμενους αγωνιστές συνδικαλιστές.


Η εισήγηση έφερε μια εικόνα από τα ζητήματα που υπάρχουν στο δημόσιο, επικεντρώνοντας στις κύριες αιχμές της σύσκεψης, δηλαδή την προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, την άμεση ανάγκη για αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων. Εμπλουτίστηκε με τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους, οι οποίοι μετέφεραν μια σημαντική πείρα για τα ζητήματα σε κάθε χώρο δουλειάς. Εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να υπάρξει συντονισμός του αγωνιστικού βηματισμού τους. Στην κατεύθυνση αυτή, συζητήθηκε ένας σχεδιασμός που θέτει στην ημερήσια διάταξη της δράσης των σωματείων και ομοσπονδιών αγωνιστικές πρωτοβουλίες με βάση τις παραπάνω αιχμές. Συγκεκριμένα:

  • Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας εκλεγμένων συνδικαλιστών στο υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 12.30μμ, απαιτώντας να δοθεί το δώρο Χριστουγέννων, ως ελάχιστο μέτρο για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων στο Δημόσιο.

  • Συλλαλητήριο μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη απαιτώντας να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

  • Κινητοποίηση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκέμβρη, μαζί με εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

  • Συμμετοχή στην σύσκεψη σωματείων, ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Εργατικών Κέντρων, που θα γίνει τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη, στις 6.30μμ στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ

  • Μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου την Παρασκευή 17 Νοέμβρη και κατάθεση στεφάνων μαζί με άλλα σωματεία και ομοσπονδίες, την Πέμπτη 16 Νοέμβρη στις 5 μ.μ., στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Τέλος εκφράστηκε η αποφασιστικότητα για στήριξη μια σειρά κλαδικών κινητοποιήσεων και απεργιών που έχουν προκηρυχθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα:

  • Την 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ με αιχμή μισθολογικά ζητήματα και για την υπεράσπιση ενός Δημόσιου σύγχρονου και αναβαθμισμένου Συστήματος Υγείας, στις 29 και 30 Νοέμβρη, τη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 30 Νοέμβρη και τις τοπικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις γειτονιές της Αθήνας την πρώτη μέρα της απεργίας, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής.

  • Την απεργία της ΕΜΔΥΔΑΣ στις 17 Νοέμβρη.

  • Την Στάση Εργασίας του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπ. Πολιτισμού στις 23 Νοέμβρη.

  • Ακόμα, τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη στον αγώνα των μικρών επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τις 22 Νοέμβρη, ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη φοροεξόντωσή τους.

Ζητούμενο είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια για να συζητήσουν τον σχεδιασμό και την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων με όλους τους πρόσφορους τρόπους Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, ώστε να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή τους στις παραπάνω κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Comentarios


bottom of page