top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9/11

Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2022

Α.Π:12598


Τιτίβισε ο υπουργός υγείας με αφορμή την μεγάλη πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό την επόμενη μέρα της απεργίας, εμφάνισε στοιχεία για τη συμμετοχή των υγειονομικών στην απεργία που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν με ψέματα και λαθροχειρίες να παρουσιάσουν ως μειοψηφία τους υγειονομικούς που αντιδρούν στην πολιτική που έχει ρημάξει τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ από προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τους υγειονομικούς που αντιδρούν στη βάρβαρη πολιτική τους που μετατρέπει την υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα - προνόμιο για λίγους και σε ευκαιρία για ακόμα περισσότερες μπίζνες των ιδιωτικών μεγαθηρίων που κερδοσκόπησαν άγρια την περίοδο της πανδημίας.


Η αξιοπιστία της ηγεσίας του υπουργείου υγείας τείνει προς το μηδέν. Και αυτό γιατί συμπεριλαμβάνει κατά την προσφιλή τακτική σε όσους δεν απήργησαν, το προσωπικό ασφαλείας και τους εφημερεύοντες γιατρούς. Συμπεριλαμβάνει όσους απουσιάζουν από τη δουλειά τους με αναρρωτικές άδειες, άδειες κυήσεως, εκπαιδευτικές άδειες κ.λπ. Συμπεριλαμβάνει στον αριθμό των εργαζομένων σε ένα νοσοκομείο π.χ. όσους με εντέλλεσθε έχουν μετακινηθεί σε άλλα νοσοκομεία, για να μπαλώνουν τρύπες.


Κάνει πως δεν ξέρει το υπουργείο υγείας ότι σε ολόκληρα τμήματα και κλινικές, ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, εργάζεται ένας και μοναδικός γιατρός, π.χ. ο Αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο της Λήμνου ή στο νοσοκομείο "πρότυπο" της Σαντορίνης, ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να απεργήσει γιατί είναι προσωπικό ασφαλείας 7 μέρες την εβδομάδα, 30 μέρες το μήνα, 365 μέρες το χρόνο. Εκατοντάδες συνάδελφοι μας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ να απεργήσουν, για τον ίδιο λόγο που τους οφείλουν χιλιάδες ρεπό και άδειες, όπως π.χ. στο νοσοκομείο των Σερρών που η διοίκηση με το έτσι θέλω διέγραψε οφειλόμενες άδειες 2 ολόκληρων ετών. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι δε θα υπήρχε προσωπικό ασφαλείας.


Η αλήθεια είναι παρά τις πιέσεις (όπως π.χ. στο νοσοκομείο του Ηρακλείου που την επόμενη μέρα η διοίκηση εγκαλούσε τους συναδέλφους γιατί δεν λειτούργησαν όλα τα χειρουργεία στις 9/11 ή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που έλεγαν στους εφημερεύοντες γιατρούς της προηγούμενης μέρας, που έληγε η εφημερία στις 9/11 στις 8:00 π.μ. ότι δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν) ότι η συμμετοχή στην απεργία αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν σαφώς η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τα ποσοστά συμμετοχής σε ολόκληρα τμήματα ήταν σχεδόν καθολική. Περίπου 150 γιατροί ήταν απεργοί και περίπου 100 εφημέρευαν, άρα ήταν προσωπικό ασφαλείας.


Κατανοούμε πλήρως την αγωνία της ηγεσίας του υπουργείου υγείας και της κυβέρνησης να προσπαθήσει να πείσει ότι, το νομοσχέδιο - νεκροθάφτης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες να καταθέσουν στη Βουλή έχει την έγκριση των υγειονομικών. Γιατί αυτός είναι ο καημός τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο με τη συμμετοχή τους στην απεργία, όσο και με τις πρόσφατες αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων αλλά και με την ψήφο τους στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων στις Ενώσεις και στην Ομοσπονδία στις οποίες συμμετείχαν 10.000 συνάδελφοι (αναγκαία υπενθύμιση σε όσους μιλάνε για χαμηλή συνδικαλιστική πυκνότητα της ΟΕΝΓΕ) έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης των εγκληματικών τους σχεδίων σε βάρος της υγείας του λαού.


Γνωρίζει το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση ότι ισχνή μειοψηφία είναι όσοι στηρίζουν το νομοσχέδιο έκτρωμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια δίνουμε καθημερινά μάχη στο πλευρό των ασθενών μας. Το αποδείξαμε την περίοδο της πανδημίας όταν τα ιδιωτικά μεγαθήρια της υγείας άφηναν, ελέω κυβέρνησης για να μη μολυνθούν τα κέρδη, τους ασθενείς αβοήθητους. Δε θα αφήσουμε τώρα να γίνουν βορά στα κοράκια της υγείας. Δε θα τους εγκαταλείψουμε.


Δε θα τους αφήσουμε ανυπεράσπιστους την ώρα της αρρώστιας, την ώρα της ανάγκης επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Δε δεχόμαστε να ενισχύσουμε το εισόδημά μας από το υστέρημα των ασθενών μας, του λαού μας που υποφέρει από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την ανεργία, τους τσακισμένους μισθούς. Απορρίπτουμε την λογική όποιος δεν έχει να πληρώσει δε θα επιβιώσει.


Απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ξεσηκωμός τώρα για την υγεία του λαού. Οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα αλλά και οι πρόσφατες συγκλονιστικές διαδηλώσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Μαδρίτη, που εκατοντάδες χιλιάδες κατέκλυσαν τους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας βροντοφωνάζοντας “η υγεία δεν πρέπει να εξαρτάται από το πορτοφόλι” δείχνουν το δρόμο.

Comments


bottom of page