top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΑΓΚΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κα. Γκάγκα επισκέφτηκε σήμερα τον Ευαγγελισμό, όπου μετά την «ξενάγησή» της στους χώρους που έχουν ανακαινιστεί, εξέφρασε με δελτίο τύπου την «ικανοποίηση της για τη λειτουργία των τμημάτων που έχουν εκσυγχρονιστεί» με δωρεές βέβαια εφοπλιστών και χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης...


Ασφαλώς, διοίκηση και διευθυντές απέφυγαν να την …ξεναγήσουν στα τμήματα που στενάζουν χωρίς κλιματισμό, στους διαδρόμους που συσσωρεύονται κατά δεκάδες τα φορεία μετά την εφημερία και εξανεμίζεται η αξιοπρέπεια των ασθενών που νοσηλεύονται σε κοινή θέα, στα τμήματα που καταρρέουν ταβάνια πάνω στα κεφάλια των εργαζομένων από τις κακοτεχνίες των εργολάβων και την έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης.


Η "ναυαρχίδα" του ΕΣΥ βουλιάζει καθημερινά από τις βολές που εξαπολύονται μαζικά από την κυβέρνηση της Αναπληρώτριας Υπουργού. Στην ολιγόλεπτη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου (που μας ανακοινώθηκε μόλις μισή ώρα πριν τη συνάντηση, καθώς προφανώς αντιλαμβάνεται ότι δεν χαίρει αποδοχής η πολιτική του υπουργείου και φοβήθηκε τη δικαιολογημένη οργή των εργαζομένων) αναδείχτηκαν τα προβλήματα που μαστίζουν το νοσοκομείο, με πιο σημαντικά:


Α. τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες – παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για τις κενές θέσεις όπως πχ 130 στους μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς, πάνω από 50 στους ειδικευόμενους, σχεδόν 400 στους νοσηλευτές, το αμελητέο εναπομείναν προσωπικό σε διοικητική και τεχνική υπηρεσία και πάει λέγοντας - την επιτακτική ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων που είναι πια κοινός τόπος ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες & κρίσιμες για τη λειτουργία του νοσοκομείου, μετατροπής των ΣΟΧ σε αορίστου χρόνου, την απαίτηση για άμεση επιστροφή στη δουλειά των συναδέλφων που τελούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αλλά και


Β. την αναγκαιότητα για πραγματική ενίσχυση της Πρωτοβαθμιας Φροντίδας Υγείας όπως και των νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να μην ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν οι ασθενείς με πολύωρες αναμονές στα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά και να εξυπηρετείται κάθε ασθενής στον τόπο του χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύει εκατοντάδες χιλιόμετρα ακόμη και για μια απλή διαγνωστική εξέταση.


Η απάντηση της Αναπλ. Υπουργου ήταν ότι, η ηγεσία του υπουργείου «προτιμά τη συνεργασία με εξωτερικούς εργολάβους και συνεργεία, παρά τη μόνιμη σχέση εργασίας», επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για εργολάβους που θα αντικαταστήσουν τους ΣΟΧ με ακόμη πιο φτηνούς και πιο βαθιά εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους, ότι «απλά χρειάζεται να καταργηθεί η γραφειοκρατία» για να επιταχυνθούν οι προσλήψεις ειδικευόμενων κλπ. Ακόμη, τόνισε πως παραμένουν «κάθετοι στη μη επιστροφή των συναδέλφων σε αναστολή» και ότι θα προβούν σε …ανακατανομή το προσωπικού (!!) στα νοσοκομεία έτσι ώστε, να ενισχυθούν τα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας... ενώ παραδέχτηκε πως «δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά όποτε θα τους φτιάξει μετά την συγχώνευση τους»!!!


Στην παρατήρηση ότι αντί για τις χιλιάδες προσλήψεις νοσηλευτών – γιατρών που εξαγγέλλονται ξανά και ξανά από το Σεπτέμβρη του 2020, είδαμε πρόσφατα περικοπές ιδιαίτερα σε θέσεις νοσηλευτών, αλλά και σχεδιασμούς για άρση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ και στο ερώτημα για το αν τελικά είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πληρωθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, ξεκαθάρισε ότι δημοσιονομικά αυτά δεν γίνονται και πρόσθεσε ότι εν τέλει, πρέπει «να διαλέξουμε αν θέλουμε γιατρούς και νοσηλευτές ή τεχνικούς και καθαριστές»… ενώ παράλληλα, «διαβεβαίωσε» ότι η κυβέρνηση φροντίζει να ….εκμηδενίσει τον επαγγελματικό κίνδυνο, οπότε δεν τίθεται καν θέμα να συζητηθούν οι διεκδικήσεις των υγειονομικών για ένταξή τους στα ΒΑΕ!!!


Υ.Γ.: πόσο τραφελαφικό; Έξι μόλις ώρες μετά την έκφραση της ικανοποίησης της αναπλ. υπουργού για τις σύγχρονες υποδομές του Ευαγγελισμού…. για πολλοστή φορά η ναυαρχίδα του ΕΣΥ έμεινε χωρίς ρεύμα ακόμη και στις ΜΕΘ, με το λιγοστό προσωπικό να αγωνιά μην σταματήσουν και οι γεννήτριες (που τελικά σταμάτησαν κι αυτές λίγο πριν) και να μην ξέρει που να πρωτοτρέξει για να αερίσει με αμπού τους ασθενείς του!


Ας βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του κι ας διαλέξει το δρόμο που θα πάρει!


Εμείς καλούμε κάθε συνάδελφο στο δρόμο του αγώνα για την κατάκτηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων του όπως το επιτρέπει η εξέλιξη της επιστήμης στον 21ο αιώνα και δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη διασφάλιση της υγείας του λαού μας!


Και αναμένουμε έστω και μετά από αυτό – που δεν είναι ένα ατυχές & μεμονωμένο συμβάν αλλά η πεπατημένη θα έλεγε κανείς – να δώσει η αναπλ. Υπουργός στον Ευαγγελισμό και το προσωπικό του την αξία που τους πρέπει και να τεθούν επί τάπητος και προς λύση τα σοβαρότατα προβλήματα που ταλανίζουν τους πάνω από 1.000.000 ασθενείς μας κάθε χρόνο.


Αθήνα, 1-6-2022

το ΔΣ του ΣΕΝΕ


Comments


bottom of page