top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμία 17/10/2023


Το Γ.Ν. Λαμίας βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή της ύπαρξής του, δυστυχώς μέχρι την επόμενη. Έχει μείνει μόνο και αβοήθητο, όπως και ολόκληρο το ΕΣΥ.


Η σημερινή λειτουργία του νοσοκομείου βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση νόμων που οδηγούν σε «εντέλλεσθε», αναγκαστική εφημέρευση δηλαδή, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα την αρχή της προστασίας της δημόσιας υγείας. Εξαναγκάζουν τους λιγοστούς εναπομείναντες γιατρούς σε αλλότρια εργασία από αυτή της ειδικότητας τους και της θέσης τους στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας νομιμοφανή τεχνάσματα για την νομική τους κάλυψη.


Το αναισθησιολογικό τμήμα από την αρχή του μήνα λειτουργεί στο εξής εφημεριακό καθεστώς για τις 16 αυτές ημέρες: 3 εφημερίες από Αναισθησιολόγους άλλης δομής, μία εφημερία από Αναισθησιολόγο της ΜΕΘ, δύο εφημερίες από τον ιδιώτη Αναισθησιολόγο που έχει σύμβαση με το νοσοκομείο για μία εφημερία την εβδομάδα και 10 εφημερίες από τον μοναδικό μόνιμο Αναισθησιολόγο του νοσοκομείου μας. Η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεννόηση με την 5η ΥΠΕ σήμερα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους τρείς από τους τέσσερις Εντατικολόγους της ΜΕΘ με ειδικότητα αναισθησιολόγου,για να δώσουν συνολικά από τρεις εφημερίες στο αναισθησιολογικό τμήμα, με την ταυτόχρονη παρουσία της μοναδικής Αναισθησιολόγου του τμήματος σε εφημερία ετοιμότητας. Ο λόγος της ετοιμότητας προφανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι η λειτουργία ενός Εντατικολόγου – Αναισθησιολόγου δεν είναι η ίδια με αυτή του αναισθησιολόγου του χειρουργείου, μιας και ασκεί άλλα καθήκοντα εδώ και χρόνια.


Συνοψίζοντας λοιπόν:


Τις πρώτες 16 μέρες η Αναισθησιολόγος του τμήματος έχει εκτελέσει 10 εφημερίες. Θα εκτελέσει και 9 εφημερίες ετοιμότητας.


9 εφημερίες θα εκτελέσουν οι Εντατικολόγοι – Αναισθησιολόγοι της ΜΕΘ επιπλέον αυτών στο τμήμα τους


Και θα μείνουν ακόμη άλλες 6 μέρες ακάλυπτες προς το παρόν από αναισθησιολόγο. Σίγουρα η διοίκηση και η 5η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας θα βρουν την κατάλληλη λύση...


Και θα γίνονται και κάποια τακτικά χειρουργεία από τη λίστα.


Και οι διοικούντες, οι κυβερνώντες και όσοι αποφασίζουν, κοιμούνται το βράδυ ήσυχοι, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία.


Τέλος σας ενημερώνουμε για τις συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου Λαμίας στην 24ωρη Γενική εφημερία (όπως κάθε μέρα) του Σαββάτου 14/10/23:


Το ΤΕΠ καλυπτόταν από 2 ειδικευόμενους Ιατρούς Μαιευτικής-Γυναικολογίας, υπεύθυνους για τα χειρουργικά περιστατικά και ένας ειδικευόμενος Παθολογίας με θητεία μόλις 2 μηνών, υπεύθυνος για τα παθολογικά περιστατικά.


Παθολογική κλινική: Υπεύθυνη 1 δ/ντρια Παθολόγος για >30 νοσηλευόμενους ασθενείς Επιπροσθέτως η εφημερία δεν είχε κάλυψη από:


Πνευμονολόγο σε κλινική με περισσότερους από 20 ασθενείς, Νευρολόγο, Ουρολόγο, ΩΡΛ.


Φήμες αναφέρουν ότι η διοίκηση ζήτησε; ανάγκασε; τον ειδικευμένο γιατρό του ΤΕΠ, ο οποίος εφημέρευε την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα να περνά ανά κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα (ακούστηκε το τετράωρο) από το ΤΕΠ. Με τον τρόπο αυτό του μετέθεσαν ατύπως την νομική ευθύνη για το καλό της δημόσιας υγείας, φυσικά.


Στην εφημερία της Δευτέρας 16/10/2023:


Δεν εφημέρευαν Πνευμονολόγος, Νευρολόγος, Ουρολόγος, ΩΡΛ.


Το ΤΕΠ καλυπτόταν από ένα Γενικό Χειρουργό με εντέλλεσθε από τη χειρουργική κλινική, ενώ στο μηνιαίο πρόγραμμα της κλινικής του ήταν σε εφημερία ετοιμότητας, και δύο ειδικευόμενους (καρδιολογίας και χειρουργικής). Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνουν την εφημερία της χειρουργικής κλινικής και ταυτόχρονα αποποιούνται κάθε νομικής ευθύνης.


Υπάρχει κανείς νομικός, ή εισαγγελέας σε αυτή τη χώρα που να γνωρίζει τους νόμους σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΠ, την ασφαλή χορήγηση αναισθησίας, αν μπορεί να υπάρχει κλινική με έναν υπηρετούντα γιατρό που να νοσηλεύει ασθενείς και να δίνει και ειδικότητα, αν μπορεί ένας Αναισθησιολόγος σε 16 μέρες να έχει κάνει 10 εφημερίες, αν μπορεί να εφημερεύει ένας γιατρός για περισσότερους από 30 ασθενείς, αν μπορεί να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με λιγότερο από το 50% των προβλεπομένων θέσεων ιατρικού προσωπικού, αν μπορεί κάποιος να επεμβαίνει στην λειτουργία τμημάτων–μονάδων (χειρουργικής, παθολογικής, καρδιολογικής, παιδιατρικής, μαιευτικής γυναικολογικής, ορθοπεδικής, νευροχειρουργικής, αγγειοχειρουργικής) για να καλύψει κενά για τα οποία η θεσμική του θέση τον καθιστά συνυπεύθυνο με τους ανωτέρους του.


Ας μας πει κάποιος γιατί στα δικά μας μάτια όλα αυτά οδηγούν σε τραγικό αδιέξοδο. Το πάμε και θα δούμε δεν είναι πολιτική. Είναι εγκληματική αμέλεια. Ούτε καν αμέλεια μετά από τόσες προειδοποιήσεις.

Το Δ.Σ της Ε.Ν.ΙΑ.Λ


Comentarios


bottom of page