top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στους δρόμους της κρατικής εγκατάλειψης η κοινωνία μετράει καθημερινά τα θύματα της


Στην αναμονή για ένα ασθενοφόρο,στα νοσοκομεία που δοκιμάζονται στα όρια ,στούς τόπους δουλειάς χωρίς καμιά ασφάλεια,μετράμε καθημερινά απώλειες.


Το πέπλο συσκότισης που επιχειρούν να επιβάλλουν οι υπόλογοι γίνεται διάτρητο απο τις εφιαλτικές εξελίξεις.


Η δημόσια υγεία,η ζωή με αξιοπρέπεια βρίσκεται ξανά και ξανά στο επίκεντρο.


Μπροστά στην εκδίκηση της ίδιας της ζωής όλοι όσοι χρόνια τώρα μας διέλυαν κομμάτι κομμάτι,πουλούν και πάλι λαγούς με πετραχείλια προεκλογικά.


Υπάρχει κανείς αλήθεια που θα υποστηρίξει σοβαρά οτι μπορεί να υπάρξει παθολογική κλινική που θα εξυπηρετεί 80.000 ανθρώπους οι οποίοι το καλοκαίρι τριπλασιάζονται,έχοντας έναν γιατρό και κάποιους περιφερόμενους δίκαια διαμαρτυρόμενους,νομάδες συναδέλφους;


Δεν χρειάζεται ειδική γνώση για να κατανοήσει κανείς πώς χωρίς παθολογική δεν υπάρχει νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Η χειρουργική ακολουθεί κατα πόδας.Οι γιατροί εξαναγκάζονται να κάνουν 12 και 13 εφημερίες,ειδικευόμενοι ανύπαρκτοι,χειρουργεία λιγοστά αν καταφέρουν να βρούν βοηθό.

Στο υποστελεχωμένο ΤΕΠ αναστενάζουν ατέλειωτες ώρες εργαζόμενοι και ασθενείς.Οι νέοι μας συνάδελφοι που μέχρι χθές ήταν φοιτητές,είτε είναι ειδικευόμενοι με μικρή εμπειρία εξαναγκάζονται να σηκώσουν στις πλάτες τους όλη τη διαλυτική κατάσταση του συστήματος.Τους εκθέτουν συνειδητά σε κίνδυνο μαζί με τους ασθενείς χωρίς κανένα ενδοιασμό, γιατί στο τέλος βέβαια για τη ''στραβή'' θα φταίει ο σταθμάρχης.


Η ΜΕΘ που και λόγω εποχής δέχεται αυξανόμενη πίεση,δεν έχει καμιά προοπτική ενίσχυσης.

Ενας γαστρεντερολόγος για ένα νομό,πασχίζει μέχρις ορίων για το καλύτερο αλλά και να σταθεί όρθιος.

Το αναισθησιολογικό εξακολουθεί να λειτουργεί οριακά,η πνευμονολογική και το τμήμα ΩΡΛ ,το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό έχουν προβλήματα στελέχωσης.Χωρίς νέες προσλήψεις,είναι αστείο να μιλάει κανείς για λειτουργία μαγνητικού τομογράφου.Και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον ορίζοντα.


Σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης έχει και η νοσηλευτική υπηρεσία,όπως και το σύνολο των λοιπών ειδικοτήτων!


Οσο και να ''ξεχυλώσουν'' τους λιγοστούς εργαζόμενους,όταν δεν υπάρχει βούληση και σχέδιο αναβάθμισης η κατρακύλα γίνεται μοιραία ελεύθερη πτώση.

Η κατάρρευση σε ώρα εργασίας δύο συναδέλφων μας πρόσφατα στο ΠΑΓΝΗ,δείχνει μ ένα δραματικό τρόπο, πώς οι εργαζόμενοι με κίνδυνο ζωής πια αγωνίζονται να μείνει ζωντανό το ΕΣΥ.


Η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα,νοσηλευτικό προσωπικό,γιατροί το σύνολο των εργαζομένων βαδίζουμε καθημερινά επι ξυρού ακμής.

Εναγώνια διαπίστωση όλων μας είναι πώς ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή αυξάνεται καθημερινά!

Αυτή η ιστορική ασέβεια απέναντι στην κοινωνία,μας κατέβασε κατα χιλιάδες στούς δρόμους και στο Ρέθυμνο.


Γιατί ιστορία έδειξε, πώς την ώρα της μεγάλης ανάγκης μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας θα μας κρατήσει ζωντανούς.


Γιατί η δημόσια δωρεάν υγεία ποιότητας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα,είναι αδίρρητη κοινωνική αναγκαιότητα και δεν υποτάσσεται σε ευκαιριακούς εκλογικούς συσχετισμούς,δεν υποτάσσεται στούς νόμους της αγοράς.


Ζούμε στον τόπο με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και τις χαμηλότερες δημόσιες.Χάνεται κόσμος επειδή δεν έχει να πληρώσει!


Κάθε μέρα που περνά γίνεται πιο επιτακτική ανάγκη να ξαναπιάσουμε το νήμα της συλλογικότητας που είναι το ανίκητο όπλο του λαού.


-Αύξηση τώρα των δημόσιων δαπανών υγείας στο 8% του ΑΕΠ.

-Γενναία αύξηση αποδοχών των υγειονομικών.

-Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για όλους.

-Μαζικές προσλήψεις μονίμων ώστε να καλυφθεί άμεσα το σύνολο των οργανικών θέσεων και επικαιροποίηση των μνημονιακών οργανισμών στις πραγματικές ανάγκες.

-Ειδικά κίνητρα για την περιφέρεια.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

-Ανθυγιεινό επίδομα για όλους.

-Δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη ποιότητας.

-Οχι στα νοσοκομεία επιχειρήσεις.

-Οχι στις επικίνδυνες εφημερίες τομέα.

-Αμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ και αγορά των απαραίτητων διασωστικών ώστε να πραγματοποιούνται όλες οι διακομιδές με ασφάλεια,έγκαιρα και με το κατάλληλο προσωπικό.


Εκεί στους δρόμους θα ξανασυναντηθούμε μαζικά,ενωτικά,αποφασιστικά.

Εκεί θα επιβάλουμε το δίκιο μας.


Ρέθυμνο 19-06-23

Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

コメント


bottom of page