top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙΠ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ

18 Μάη 2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ, ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


Με τη συμμετοχή εργαζομένων του νοσοκομείου Γιαννιτσών, ασθενών του ογκολογικού ιατρείου και των οικογενειών τους, του λαού αλλά και εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον πεζόδρομο Γιαννιτσών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η προγραμματισμένη από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και άλλα σωματεία και συλλόγους της περιοχής συγκέντρωση για την Υγεία με κύριο αίτημα την υπεράσπιση και ανάπτυξη του ογκολογικού ιατρείου, αλλά και την άμεση ενίσχυση των τμημάτων των δύο νοσοκομείων του νομού.


Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα και παλμό, που επισφράγισε την δεδηλωμένη αποφασιστικότητα των σωματείων και φορέων της περιοχής, να μην αφήσουν να περάσει η συνεχής υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας που έχει μετατραπεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τους λίγους.


Ακολουθεί η ομιλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας στη συγκέντρωση.


« Αγαπητές φίλες και φίλοι


Σήμερα οι υγειονομικοί, οι ασθενείς του ογκολογικού ιατρείου και οι οικογένειες τους, όλος ο λαός της περιοχής είμαστε οργισμένοι καθώς η κατρακύλα στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει σταματημό. Τα τμήματα οδηγούνται το ένα μετά το άλλο στα όρια της κατάρρευσης.


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2021 είχε προειδοποιήσει, με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ της περιοχής, με μια σειρά κινητοποιήσεις, με παρεμβάσεις στη διοίκηση του νοσοκομείου Γιαννιτσών, με παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας όπου ήταν παρόντες όλοι οι βουλευτές του Νομού, προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο που απειλούσε αλλά τμήματα, αλλά και τη λειτουργία του ογκολογικού ιατρείου του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Πολλές από τις ανακοινώσεις της Ένωσης μας κατατέθηκαν στη Βουλή με τη μορφή ερωτήσεων και αναφορών και η κυβέρνηση έλαβε γνώση της κατάστασης πάρα πολλές φορές. Είχαμε απαιτήσει την ενίσχυση του ογκολογικού με την άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων ογκολόγων. Είχαμε απαιτήσει να ενταχθεί επιτέλους στην οργανισμό του νοσοκομείου, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις θεραπείες (8 και πλέον εκατομμύρια είναι το χρέος σήμερα του νοσοκομείου). Να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες υποδομές και τα μέσα, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα. Είχαμε προειδοποιήσει για την κατάρρευση της παθολογικής κλινικής και του ακτινολογικού τμήματος αν δεν γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Η σωστή λειτουργία της παθολογική κλινικής και του ακτινολογικού τμήματος με τον αξονικό τομογράφο είναι, εκτός των άλλων, προϋπόθεση για την σωστή περίθαλψη και παρακολούθηση των ασθενών του ογκολογικού ιατρείου.


Επιχείρησαν να καθησυχάσουν το λαό, απάντησαν πως όλα βαίνουν καλώς. Όμως ενώ είναι επείγουσα η ανάγκη ένταξης του ογκολογικού ιατρείου στον οργανισμό του νοσοκομείου, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να κωλυσιεργεί.


Την ίδια περίοδο με εκπληκτική ταχύτητα -τον περασμένο Μάρτη- το Υπουργείου Υγείας απέκοψε το Παιδοογκολογικό Τμήμα από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» στην Αθήνα και το ιδιωτικοποίησε παραδίδοντας το στον ιδιωτικό φορέα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Προφανώς στις προτεραιότητες τους είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και όχι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.


Όλοι όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια δεν ενσωμάτωσαν στο νοσοκομείο το ογκολογικό τμήμα, το οποίο να σημειώσουμε ότι ιδρύθηκε όχι με πολιτική απόφαση κάποιας κυβέρνησης αλλά με την πρωτοβουλία των γιατρών του νοσοκομείου. Η αιτία της άρνησης τους βρίσκεται στο ότι, αντιμετωπίζουν ως απαράδεκτο δημοσιονομικό κόστος την ανάπτυξη των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των ανθρώπων και τα επιτεύγματα της επιστήμης.


Αγαπητές φίλες και φίλοι


Η πρόχειρη και προσωρινή «λύση-μπάλωμα» της σύμβασης με ιδιώτη με μπλοκάκι, οδηγεί τους 150 περίπου ασθενείς και τις οικογένειές τους σε αβεβαιότητα, γιατί διακόπτεται η επαφή με την θεράποντα γιατρό, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αντιμετώπιση της νόσου και στη ψυχολογική στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Σοβαρότατα επίσης και τα προβλήματα στην περίθαλψη και παρακολούθηση των ασθενών του ογκολογικού ιατρείου, εξαιτίας της κατάρρευσης της λειτουργίας του παθολογικού τμήματος αλλά και της αναστολής της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου στις μισές μέρες του μήνα, λόγω χρόνιων ελλείψεων παθολόγων και ακτινολόγων. Και το χειρότερο, το ογκολογικό ιατρείο σταματά πλέον να δέχεται νέους ασθενείς. Και καθώς στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει το αδιαχώρητο, γίνεται μονόδρομος ο ιδιωτικός τομέας για όσους έχουν, οι υπόλοιποι θα πουλήσουν, θα δανειστούν, θα ζητήσουν ελεημοσύνη, ή θα βρεθούν στον καιάδα, όπως γίνεται ήδη για πολλούς συνανθρώπους μας που δεν έχουν να πληρώσουν για να αγοράσουν την θεραπεία.


Αντίστοιχη πρόχειρη «λύση», ιδιώτη με μπλοκάκι, δόθηκε και πέρυσι τον Απρίλιο, όταν και πάλι απειλήθηκε σοβαρά η λειτουργία του ογκολογικού, δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Δηλαδή, εδώ και 22 μήνες, ενώ γνωρίζουν την οριακή λειτουργία του ογκολογικού τμήματος, δεν προχώρησαν, όπως όφειλαν, στην ενίσχυση και τη στελέχωσή του.


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι


Τρεισήμισι μήνες πέρασαν από το μεγάλο συλλαλητήριο του λαού της περιοχής για την Υγεία, τη 1η Φεβρουαρίου εδώ στον πεζόδρομο και κανείς πλέον δεν αμφιβάλει ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στα επείγοντα της παθολογικής. Γιατροί άλλων ειδικοτήτων, χωρίς να είναι παθολόγοι, καλούνται να καλύπτουν την λειτουργία των εκτάκτων της παθολογικής. Το πρωί, τα επείγοντα πολλές φορές χωρίς γιατρό, Οι ασθενείς μένουν σε εκκρεμότητα για ώρες ή και μέχρι την άλλη ημέρα το πρωί. Ασθενείς που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική, λόγω των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και της εντατικοποίησης, δεν έχουν την ιατρική επίβλεψη που απαιτείται, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Κυριολεκτικά πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής εργάζονται εδώ και τρία πλέον χρόνια οι γιατροί στο κάτεργο της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Νεαρή συνάδελφος μητέρα δύο παιδιών παρουσίασε επεισόδιο υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας από τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και την εντατικοποίηση,


Στο τέλος του Απρίλη είχαμε την «πρόβα τζενεράλε» της συγχώνευσης της λειτουργίας των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Υπουργείο Υγείας και διοικήσεις Υγειονομικής Περιφέρειας και νοσοκομείων, έκλεισαν την εφημερία της παθολογικής των Γιαννιτσών και για όλο τον νομό εφημέρευε η παθολογική της Έδεσσας. Το ίδιο και με τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου Γιαννιτσών που λειτουργεί στις μισές μόνο μέρες του μήνα. Ήταν μια επίσημη ομολογία ότι διαλύθηκε η λειτουργία των τμημάτων αυτών.


Στο νοσοκομείο Έδεσσας η κατάσταση παρόμοια. Εξοντωτική εφημέρευση σε πολλά τμήματα, με τους γιατρούς να υποχρεώνονται να κάνουν 9-10, ή ακόμα και 13-15 εφημερίες σε ορισμένες περιπτώσεις. Εξουθενωμένο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας συνεχίζει να παραμένει κλειστή με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία νοσοκομείου.


Κατά τα άλλα, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους υγειονομικούς σαν περιφερόμενο θίασο για να μπαλώσουν με αναγκαστικές μετακινήσεις τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Στέλνουν βροχή τα εντέλλεσθε, κάνουν λάστιχο τον εργάσιμο χρόνο και οδηγούν τους γιατρούς σε εργασιακή εξουθένωση.

Πριν λίγες εβδομάδες ο Υπουργός Υγείας εξήγγειλε τη μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), σε νοσοκομεία-επιχειρήσεις που θα πωλούν με «ευελιξία» την «υγεία- εμπόρευμα». Δεσμεύονται μάλιστα για «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», έτσι ονομάζουν την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας, μετά τις εκλογές. Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, πλήρης επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και πάει λέγοντας.


Πραγματικά, προκαλεί οργή, τώρα προεκλογικά, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβέρνησαν, να περνούν σαν σίφουνες δίπλα από τα ρημαγμένα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία και ενώ έχει βουίξει ο τόπος για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, δεν τους περνάει από το μυαλό να τα επισκεφτούν και να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των υγειονομικών και τους ασθενείς που υποφέρουν. Αντ’ αυτού, πολλά κούφια λόγια από επίδοξους σωτήρες στις ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις, για το μέλλον που σε ότι αφορά τουλάχιστον την Υγεία είναι μαύρο και απειλητικό για τα λαϊκά στρώματα.


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καλεί για ακόμη μια φορά να έρθουν όλοι οι φορείς σε αυτήν την μάχη για την ζωή και την Υγεία του λαού της περιοχής. Είναι λαϊκή απαίτηση όλα τα σωματεία, όλοι οι σύλλογοι, τα εργατικά κέντρα, να μπουν μπροστά στον αγώνα για την Υγεία και τη Ζωή του λαού της περιοχής, χωρίς όρους, αναστολές και χωρίς αναβολές. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες όλοι πια έχουν ενημερωθεί.


Η κινητοποίηση του ίδιου του λαού, είναι αναγκαίος όρος για να μπει φρένο στο κλείσιμο του ογκολογικού ιατρείου, για να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.


Συνεχίζουμε μέχρι την νίκη και διεκδικούμε:


▪ Την άμεση ένταξη του Ογκολογικού ιατρείου στον οργανισμό του νοσοκομείου Γιαννιτσών ! Άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων ογκολόγων παθολόγων ! Εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών και μέσων !


▪ Την στελέχωση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού των τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας ! Να αποσυρθεί η επικίνδυνη απόφαση για κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ! Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση τμημάτων των δύο νοσοκομείων του νομού !


▪ Να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού !


▪ Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις!


▪ Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την εφημεριακή αποζημίωση του υγειονομικού προσωπικού! Όχι στη λογική των τοπικών οικονομικών κινήτρων! Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου!


▪ Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!


▪ Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό! »


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ


Comments


bottom of page