top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙΝΣ ΓΙΑ ΕΚΑΒ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21/12/2023

ΑΡ. ΠΡΩΤ: 20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σχετικά με το Δελτίο Τύπου της Διοίκησης του ΕΚΑΒ με τίτλο «Διευκρινήσεις αναφορικά με καταγγελία του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Νιγρίτας  ιατρού Χαρίλαου Αχλάδα» θα θέλαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω για την αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας που επικρατεί στην περιοχή μας σχετικά με τις διακομιδές  ασθενών στις δημόσιες δομές Υγείας.


ΑΛΗΘΕΙΑ Νο1:


Είναι τέτοια η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στο Νομό Σερρών που τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που βρίσκονται καθημερινά σε βάρδια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ συχνά οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών σε κλήσεις μας προς το ΕΚΑΒ για διακομιδή ασθενούς που χρήζει αντιμετώπισης σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο βρισκόμαστε μπροστά στην εξής απάντηση από το κέντρο του ΕΚΑΒ: «υπάρχει κλήση και για δεύτερο ασθενή να φύγει για Θεσσαλονίκη, συνεννοηθείτε ποιος ασθενής επείγει να φύγει πρώτος, δεν μπορώ να αφήσω τον Νομό με ένα ασθενοφόρο».


Καλούμαστε δηλαδή από το ΕΚΑΒ οι γιατροί του Νοσοκομείου να παίξουμε το ρόλο «ενός μικρού Θεού» που θα αποφασίσει για το ποιος ασθενής θα προηγηθεί στο δικαίωμά του για υπηρεσίες υγειάς. Και όλο αυτό για να καλύψουμε το βασικό αίτιο: την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ.


Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε πολλά άλλα περιστατικά όπου ασθενείς έρχονται στο Νοσοκομείο με τους οικείους τους και με κίνδυνο της ζωής τους γιατί όπως μας λένε: «κάλεσαν το ΕΚΑΒ, αλλά τους είπαν ότι θα αργήσει»


ΑΛΗΘΕΙΑ Νο2:


Το ΕΚΑΒ οφείλει να έχει κινητή μονάδα που θα είναι στελεχωμένη και από γιατρό για την άμεση αντιμετώπιση και  διακομιδή βαρέως πασχόντων ασθενών καθώς και τη διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών.


Τι έχει το ΕΚΑΒ Σερρών; Μια κινητή μονάδα που άλλοτε λειτουργεί και άλλοτε όχι και βέβαια χωρίς την στελέχωση από γιατρό.


Αυτή την έλλειψη ιατρού από το ΕΚΑΒ καλούνται να την καλύψουν γιατροί τόσο από την πρωτοβάθμια, όταν πρέπει να διακομίσουν στο Νοσοκομείο Σερρών ένα ασταθές περιστατικό, όσο και οι γιατροί του Νοσοκομείου όταν διακομίζουμε βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους ασθενείς σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία


Επομένως οι γιατροί τόσο των Κέντρων Υγείας, όσο και των Νοσοκομείων εγκαταλείπουν τη θέση τους για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ.


ΑΛΗΘΕΙΑ Νο3: 


Οι γιατροί που υπάρχουν στο πρόγραμμα εφημερίας στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας είναι το ελάχιστο προσωπικό για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ασφάλεια της εφημερίας. Έτσι σε κάθε Κέντρο Υγείας του Νομού Σερρών βρίσκονται καθημερινά στο πρόγραμμα εφημερίας δυο γιατροί για να μπορέσουν να καλύψουν με ασφάλεια την εφημερία και τους ασθενείς που αναζητούν υπηρεσίες υγείας στην περιοχή τους. Δεν υπάρχουν δυο γιατροί για να υπάρχει η άνεση ο ένας να βρίσκεται συνεχώς στο δρόμο για διακομιδές.


Όταν ένας γιατρός εγκαταλείπει τη θέση του για να διακομίσει με ασφάλεια ασθενή στην κατάλληλη μονάδα υγείας, το Κέντρο Υγείας μένει με έναν γιατρό και η ασφάλεια της λειτουργίας του οριακή.

Το ίδιο συμβαίνει κι όταν ένας γιατρός του Νοσοκομείου Σερρών θα εγκαταλείψει τη θέση για να συνοδεύσει και διακομίσει με ασφάλεια βαρέως πάσχοντα ασθενή.


ΑΛΗΘΕΙΑ Νο4:


Εκτός από την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, υπάρχει και η υποστελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Παρόλα αυτά η πλειονότητα των γιατρών τόσο της ΠΦΥ, όσο και του Νοσοκομείου Σερρών μπροστά στην ασφάλεια του ασθενή τους, δε θα βάλουν κανένα εμπόδιο. Με αυτόν τον αλτρουισμό έδρασε και ο συνάδελφος μας Χ. Αχλάδας όταν χρειάστηκε να διακομίσει εμφραγματία ασθενή από το ΚΥ Νιγρίτας στο Νοσοκομείο Σερρών. Με τον ίδιο αλτρουισμό δουλεύουν και οι διασώστες του ΕΚΑΒ που με κόπο και ιδρώτα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που καλούνται να καλύψουν. 


Κι ερχόμαστε τώρα στο Δελτίο Τύπου της Διοίκησης του ΕΚΑΒ


Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η Διοίκηση του ΕΚΑΒ αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στο συγκεκριμένο συμβάν. Είναι οι στιγμές που θα τους λέγαμε ότι «η σιωπή είναι χρυσός». Στην προσπάθεια λοιπόν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, έφτιαξαν τη δική τους αλήθεια, στον δικό τους μικρόκοσμο.

Και ρωτάμε:

 1. Ποια η στελέχωση του ΕΚΑΒ Σερρών και πόσα ασθενοφόρα βρίσκονται καθημερινά σε βάρδια. Ποια θα έπρεπε να είναι η στελέχωση του ΕΚΑΒ Σερρών, με βάση τον πληθυσμό, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Νομού και με βάση επιστημονικά κριτήρια

 2. Πόσες φορές το ΕΚΑΒ Σερρών σε κάθε βάρδια αδυνατεί να εξυπηρετήσει άμεσα τις κλήσεις που δέχεται; Πόσες φορές αδυνατεί να εξυπηρετήσει άμεσα διακομιδές ασθενών που χρήζουν νοσηλεία σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο καθώς δεν επαρκούν τα ασθενοφόρα του; Κι αυτό όχι με ευθύνη των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Σερρών, αλλά λόγο της υποστελέχωσής του.

 3. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ Σερρών και γιατί δεν είναι στελεχωμένη από γιατρό;

 4. Γιατί δεν λειτουργεί ο σταθμός του ΕΚΑΒ στην Τερπνή;

Από το εξωφρενικό περιστατικό όπου γιατρός μετά από διακομιδή εγκαταλείφθηκε στο Νοσοκομείο Σερρών (δεν είναι η πρώτη φορά) η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δε βρήκε λέξη να πει για την τραγική υποστελέχωση των Δημόσιων Δομών Υγείας και του ίδιου του ΕΚΑΒ, δε βρήκε λέξη να πει για το πόσο εκτεθειμένος είναι ένας εργαζόμενος στο χώρο της Υγείας και το μόνο που μας είπε είναι ότι:

 1. τα ασθενοφόρα δεν είναι ταξι; (εδώ θα μπορούσαμε να φέρουμε άπειρα παραδείγματα για το αν το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζεται ως ταξι από τους κατέχοντες εξουσία, αλλά επειδή θα είναι ο λόγος μας, απέναντι στο λόγο τους δεν προχωράμε παραπέρα)

 2. Υπάρχει ειδικό κονδύλι για να γυρνάνε οι γιατροί στο πόστο τους;


Και ρωτάμε:

 1. Ποια είναι η ορισμένη από το Κράτος διαδικασία επιστροφής ενός γιατρού μετά από διακομιδή στο πόστο του;

 2. Ποιος έχει την ευθύνη αν ο εργαζόμενος γιατρός εν ώρα υπηρεσίας μπει σε ένα ταξί, σε ένα λεωφορείο, σε ένα ΙΧ και συμβεί κάποιο ατύχημα;

 3. Που ακριβώς βρίσκεται αυτό το «μαγικό ειδικό κονδύλι» για την επιστροφή των γιατρών στη μονάδα υγείας που υπηρετούν; Μήπως εννοούν ότι ο γιατρός πληρώνει το ταξί και καταθέτει την απόδειξη για να πληρωθεί κάποια στιγμή μετά από μήνες; Και αν πχ ένας γιατρός του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης χρειαστεί να κάνει δυο διακομιδές, θα πρέπει να έχει μαζί του περισσότερα χρήματα από ότι θα πληρωθεί για μια εφημερία, για να πληρώνει τα ταξί; 

Ως Νοσοκομειακοί Ιατροί και πολίτες αυτού του τόπου που δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε άλλο την επικράτηση της λογικής «πάμε κι όπου βγει», δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να κάνουμε από το να επιστρέψουμε το δελτίο τύπου της Διοίκησης του ΕΚΑΒ με την επισήμανση «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ»


Απαιτούμε:


 1. Πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ με διασώστες και Ιατρικό Προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίζονται με ασφάλεια και άμεσα όλες οι κλήσεις για επείγουσα παροχή βοηθειας

 2. Να καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση με ποια διαδικασία θα επιστρέφουν οι γιατροί που συμμετέχουν σε διακομιδή στην Μονάδα Υγείας που υπηρετούν. Να υπάρχουν υπηρεσιακά οχήματα, σε όλες τις βάρδιες, με οδηγό τόσο στα Νοσοκομεία, όσο και στα Κέντρα Υγείας για την ομαλή λειτουργία της εφημερίας

 3. Να επαναλειτουργήσουν όλοι οι σταθμοί του ΕΚΑΒ στον Νομό Σερρών


Το βασικό αίτιο για όλη αυτή την τραγελαφική και επικίνδυνη κατάσταση είναι η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και η πολιτική της Κυβέρνησης που θέλει να παραδώσει τις δευτερογενείς διακομιδές και τμήμα των πρωτογενών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.


Καλούμε το σωματείο των γιατρών της Πρωτοβάθμιας και το σωματείο του ΕΚΑΒ Σερρών να συνυπογράψουν τις θέσεις που εκθέτουμε και από κοινού να οργανώσουμε τον αγώνα για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας του Νομού, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών

Η σιωπή είναι αποδοχή αυτής της επικίνδυνης κατάστασης


Comments


bottom of page