top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙΘ

Αρ. Πρωτ. 169

Θεσσαλονίκη 16/11/22


Αποφάσεις ΔΣ ΕΝΙΘ

16/11/22


Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται πως βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, που έχουν ετοιμάσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη διαλύουν ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Εξαναγκάζουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.


Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ.


Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία. Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας. Δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του. Ο κάθε τίμιος γιατρός που θέλει να συνδυάσει την προσφορά στην κοινωνία και στην επιστήμη, με μία ήρεμη οικογενειακή ζωή, με συνθήκες εργασίας και αμοιβές ανθρώπινες, πρέπει να είναι ο πρώτος που θα εναντιωθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.


Αντί να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και να αυξηθούν οι μισθοί, ώστε οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες υγείας και να μπορούν να διαβιούν με ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, με παροχές αλλά και χρόνο για ξεκούραση και συνέχιση της εκπαίδευσης, προχωρούν στο «άνοιγμα» προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαύρισαν ιδίως στην διάρκεια της πανδημίας και δεν κρατιούνται για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους.


Πάνω από όλα όμως, η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς ΕΣΥ αφορά τους ασθενείς μας, όλο τον λαό. Επίσημα, πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους. Θα αναγκάζονται να οδηγούνται είτε στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους είτε στα απογευματινά χειρουργεία, καθώς θα είναι η μοναδική διέξοδος από τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, από τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας λόγω των τεράστιων ελλείψεων. Ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που ζητάμε τόσο καιρό. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.


Αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο πρέπει να γνωρίσει την καθολική καταδίκη από το σύνολο των γιατρών, των υγειονομικών και του λαού. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ, δεν μπορούμε να ανεχτούμε την κατάργηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας. Να μην περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης και του Υπουργείο, καθώς ο σκοπός τους δεν είναι η δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών.


Σκοπός τους αποτελεί η ολοένα και βαθύτερη λειτουργία των νοσοκομείων με την λογική του «κόστους-οφέλους», για τους ασθενείς η παροχή ενός βασικού πακέτου υπηρεσιών υγείας και για τα παραπάνω η πληρωμή από την τσέπη τους για όσους έχουν την δυνατότητα. Για τους γιατρούς σημαίνει την πλήρη διάσπαση του χρόνου εργασίας, την αποδοχή της εντατικοποίησης, την αποδοχή της αποσπασματικής κάλυψης των αναγκών κάθε κλινικής.


Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο και τα σχέδια για έναρξη των επι πληρωμή χειρουργείων στο ΕΣΥ. Η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο, ενιαίο σύστημα Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.


Απαιτούμε:

 • Να μην τολμήσουν να καταθέσουν το νομοσχέδιο!

 • Καμιά σκέψη για έναρξη επι πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

 • Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.

 • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.

 • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.

 • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

 • Πλήρης κάλυψη επαγγελματικής και αστικής ευθύνης με ευθύνη του νοσοκομείου και του εργοδότη.

Σχεδιασμός

 • Διενέργεια εκδήλωσης-συζήτησης για ενημέρωση για το νομοσχέδιο την Δευτέρα 21/11 στις 18:00 στο κτίριο της ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος.

 • Συλλογή υπογραφών όλων των νοσοκομειακών ιατρών για την καταδίκη του νομοσχεδίου με κείμενο της ΟΕΝΓΕ.

 • Αγωνιστική κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης του επαίσχυντου νομοσχεδίου στην 3η ΥΠΕ, Αριστοτέλους, και συνέντευξη τύπου την ίδια ημέρα, με βάση και τις αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ.

 • Πραγματοποίηση Γενικών συνελεύσεων ανά νοσοκομείο. Συνεδρίαση των εκλεγμένων νοσοκομειακών επιτροπών και εκλογή σε όσα νοσοκομεία δεν υπάρχει.

 • Ανάρτηση πανό σε όλα τα νοσοκομεία ενάντια στο νομοσχέδιο, σε συνέχεια την ανάρτησης γιγαντοπανό στο ΕΚΘ.

 • Συμμετοχή στην πορεία εορτασμού του Πολυτεχνείου στις 17/11 στις 18:00 στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ. (θα σταλεί ανακοίνωση)

Ξεχωριστή σημασία, λαμβάνει σε αυτές τις συνθήκες, η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και των υγειονομικών που αντιδρούν, η δίκη που σέρνουν την Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Ρέντζιου Α., με την εφαρμογή του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων.


Εκείνη την ημέρα στο πρόσωπο της Προέδρου δικάζουν όλους τους νοσοκομειακούς ιατρούς που αντιδρούν στην υγεία-εμπόρευμα και παλεύουν για να γίνει πραγματικά λαϊκό δικαίωμα, που παλεύουν κόντρα στις αντιδραστικές αλλαγές του νομοσχεδίου, κόντρα στις τεράστιες ελλείψεις και την εντατικοποίηση, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

 • Για αυτό προχωράμε σε κινητοποίηση την ημέρα της δίκης, Δευτέρα 28/11, με στάση εργασίας που θα προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, και συγκέντρωση στην 3η ΥΠΕ. Καλούμε και τις υπόλοιπες Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών της Β. Ελλάδος να συμμετέχουν, όπως είχαμε αποφασίσει στην σύσκεψη των Ενώσεων.

Comments


bottom of page