top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙΖ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΦΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΏΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ)

Ζάκυνθος 9/5/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Άλλο ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή που φιλοδοξεί να «βουλώσει» τα απίστευτα κενά γιατρών και υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στα νοσοκομεία της χώρας, που στενάζουν κάτω από το βάρος των αναγκών και την τραγική υποστελέχωση σε γιατρούς (υπηρετούν 1 στους 3 προβλεπόμενους) και σε νοσηλευτές (υπηρετούν 1 στους 2 προβλεπόμενους ενώ οι μισοί είναι με συμβάσεις πού λήγουν στο τέλος του 2022).


Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι πιστή συνέχεια των σχετικών μεταρρυθμίσεων που δοκίμασαν προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετεί την πολιτική μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους» στο οποίο εντάσσονται και οι δαπάνες για την Υγεία, στην κατεύθυνση της συνολικής αντίληψής τους για την υγεία που την θεωρεί άλλο ένα καταναλωτικό αγαθό που μόνο όποιος διαθέτει χρήματα το αγοράζει , ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το στερείται αρκούμενο σε υποβαθμισμένες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ανάσχεσης των ασθενών προς τα νοσοκομεία . Χωρίς καμία σχέση να έχει αυτό με την αναγκαία ΠΦΥ, που ο βασικός της πυρήνας είναι η πρόληψη που πριν απ’ όλα πρέπει να απευθύνεται στους υγιείς πριν αρρωστήσουν, και που για την κυβέρνηση αυτό αποτελεί ένα κόστος «αδικαιολόγητο» και σπατάλη χωρίς το «κέρδος» που αποφέρει η «θεραπεία».


Πιο συγκεκριμένα:

1. Πρόκειται για μια διαχρονική στρατηγική που βασίζεται στην εφαρμογή του περιβόητου gate-keeping, δηλαδή της ενίσχυσης του ρόλου της ΠΦΥ ως κόφτη και όχι διαχειριστή της προσέλευσης στα νοσοκομεία. Στη βάση αυτή, ο τρόπος που θα γίνεται «η αγορά υπηρεσιών Υγείας» μέσω του «προσωπικού» γιατρού, θα στοχεύει στο να περιοριστεί το «κόστος» που προκαλεί στην οικονομία ο ασφαλισμένος. Ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σαν φραγμός για παραπέρα εξετάσεις ή ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όταν απαιτείται. Έτσι, πρακτικά θα διασφαλίζει, μάλιστα έναντι ποινής , ότι τα κόστη του ασφαλισμένου στα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών. Η παραπομπή για τακτική εκτίμηση- παρακολούθηση στον ειδικό ιατρό για χρονίως πάσχοντες και όχι μόνο , θα γίνεται ΜΟΝΟ μετά από παραπομπή του προσωπικού γιατρού και μάλιστα μία φορά το χρόνο!!. Μιλάμε για μια διαχείριση της πρωτοβάθμιας πού όπου εφαρμόστηκε (Μ.Βρετανία) οδήγησε σε μία επικίνδυνη καθυστέρηση της πρόσβασης των ασθενών σε ειδικευμένους γιατρούς και για σοβαρά προβλήματα , μέχρι και (6)έξη μήνες μετά !!!


2. Παράλληλα παρατείνεται η ανυπαρξία οργανικότητας στην ΠΦΥ (ήδη μετράμε 8 χρόνια από το Νόμο Γεωργιάδη), οδηγώντας στη διαιώνιση της αθλιότητας γιατρών-«γυρολόγων» όπου υπάρχει ανάγκη (νοσοκομεία, Κ.Υ, εμβολιαστικά κέντρα) εντείνοντας την εργασιακή και υγειονομική επικινδυνότητα. Οι ΤΟΜΥ εντάσσονται στα Κ.Υ χωρίς καμία προϋπόθεση ανάπτυξης της παρέμβασης στην κοινότητα.


3. Η απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία δημόσιων νοσοκομείων τα κάνει εισπρακτικές επιχειρήσεις με έσοδα από τις τσέπες των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλάσσεται από αυτό ο κρατικός προϋπολογισμός που θα όφειλε να χρηματοδοτείται από φορολόγηση κυρίως των πλούσιων και πολύ πλούσιων επιχειρηματιών. Το υπάρχον παράδειγμα των απογευματινών (επί πληρωμή των ασθενών) ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία θεωρείται ότι αφαίρεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους χιλιάδες ασθενείς - πελάτες που προκειμένου να υπερπηδούν τη λίστα αναμονής πλήρωναν αδρά, χωρίς να βελτιώσει καθόλου τη στελέχωση και τις υποδομές των νοσοκομείων. Η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί μόνο το «τυράκι στη φάκα» της επίδειξης άσπρων μπλουζών που να είναι σε δημόσια θέα, αλλά όχι πραγματικής , αξιόπιστης και μακροπρόθεσμης επίλυσης του προβλήματος της κατάρρευσης των νοσοκομείων που είναι η υποστελέχωση . Εξ άλλου αποτελεί στυγνή ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


4. Τα λεγόμενα «ποιοτικά κριτήρια που θα σχετίζονται και με την παλαιότητα της ιατρικής τεχνολογίας που δεν θα απαγορεύει τις συμβάσεις αλλά θα συνδέεται με κλιμακωτή υποχρεωτική έκπτωση, άρα η «ποιότητα» των παρεχόμενων εργασιών θα συνεχίσει να είναι διαβαθμισμένη και σίγουρα δεν θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη των ιατρικών μηχανημάτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας ούτε η πλήρης απουσία τους από ορισμένες περιοχές κυρίως στην περιφέρεια, αλλά θα λειτουργήσει ως εργαλείο για τη συγκέντρωση αυτών των υπηρεσιών σε λιγότερες και ισχυρότερες επιχειρηματικές μονάδες. Ακόμα και η αμοιβή των γιατρών θα γίνεται ανά ασθενή (με το κομμάτι δηλαδή) ενώ ήδη προετοιμάζεται η ένταξη σε ΣΔΙΤ των όποιων κτιριακών, κλπ, αναβαθμίσεων. Εργαλείο για την αξιολόγηση είναι τα «πρωτόκολλα» που έχουν δημιουργηθεί για τις παντός είδους περικοπές και περιορισμούς στα φάρμακα, στις ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, στις προληπτικές εξετάσεις, στο χρόνο νοσηλείας κ.ά. Έτσι στερούνται οι ασθενείς αναγκαίες ιατρικές πράξεις και άλλες παροχές για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αναγκάζονται να πληρώνουν πολλά περισσότερα και όλα αυτά στο όνομα της επιστημονικότητας των «πρωτοκόλλων».


Αυτό που χρειάζεται είναι η πλήρης ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.


Καλούμε τον βουλευτή Ζακύνθου , με την εμπειρία της προηγούμενης μάχιμης νοσοκομειακής ιατρικής του ιδιότητας στο νοσοκομείο μας , και τιμώντας τους αγώνες που μαζί κάναμε απέναντι σε παρόμοιες απόπειρες ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ (η απόπειρα ιδιωτικοποίησης τμημάτων νοσοκομείων, η εισαγωγή της ιδιωτικής εταιρίας διαχείρισης των δαπανών υγείας, τα κλειστά ΚΕΝ και DRGs , τα ΣΔΙΤ, η αστική ευθύνη των γιατρών και η αποτυχία στελέχωσης των Πανεπιστημιακών ΤΟΜΥ ) που εισήγαγαν προηγούμενες κυβερνήσεις, τουλάχιστον αυτή τη φορά και για χάρη της «Υγείας του ΕΣΥ» στο οποίο δούλεψε και νοιάζεται, να υψώσει ανάστημα απέναντι σε αυτούς στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των επιχειρηματιών της υγείας (που ούτε ο ΠΙΣ δεν αποδέχτηκε) και να καταψηφίσει το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο προβάλλοντας την ανάγκη διορισμών γιατρών, μονιμοποίηση του συμβασιούχου προσωπικού και γενναία χρηματοδότηση των νοσοκομείων.


Αν η πανδημία δεν επιβεβαίωσε την ανάγκη θωράκισης του ΕΣΥ, ας μην περιμένουμε έναν Πόλεμο ή άλλες Καταστροφές και Πανδημίες να το κάνουν !!. Τότε θα είναι αργά.


Ζητάμε : Άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων των γιατρών με αξιοπρεπείς αυξήσεις στους προβλεπόμενους μισθούς τους όπως εγκρίνει το ΣΤΕ, παράλληλα με αναβάθμιση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων με ένταξη στα ΒΑΕ τόσο στο ΓΝΖακύνθου όσο και στην επικράτεια .



Comments


bottom of page