top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

Λαμία 23/01/2024 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ν.ΙΑ.Λ 


Είναι φανερό ότι η φράση <<τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου Λαμίας >> δεν είναι ικανή από μόνη της να πείσει κάποιους για το μέγεθος του προβλήματος. Ας αναφέρουμε αναλυτικά την καθημερινότητα μας, μήπως και γίνουμε πιο πειστικοί.  


Δεν εφημερεύουν καθημερινά γιατροί όλων των ειδικοτήτων και κλινικών λόγω υποστελέχωσης (πνευμονολόγοι, νευρολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, νευροχειρουργοί, οφθαλμίατροι, ογκολόγοι, νεφρολόγοι, γαστρεντερολόγοι), άρα είναι προφανές ότι τα περιστατικά αυτά για να τα αντιμετωπίσει ο κατάλληλος γιατρός ή θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη ημέρα ή αν είναι εξαιρετικά επείγοντα θα διακομισθούν. 


Στην περίπτωση των πνευμονολογικών περιστατικών, εφημερεύει ο μοναδικός ειδικός πνευμονολόγος της κλινικής 5 ημέρες το μήνα, εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια. 


Υπάρχουν και οι δύο πνευμονολόγοι ιατροί της ΜΕΘ, που όταν εφημερεύουν στη ΜΕΘ καλύπτουν και τα επείγοντα πνευμονολογικά περιστατικά. 


Ούτε όμως και έτσι καλύπτεται το επείγον πνευμονολογικό περιστατικό όλο το μήνα. Τουλάχιστον 10 ημέρες δεν υπάρχει καμία πνευμονολογική κάλυψη. 


Τις μέρες αυτές τα περιστατικά λιμνάζουν στα ΤΕΠ, γιατί η εισαγωγή τους στην πνευμονολογική κλινική δεν μπορεί να γίνει αφού στην κλινική δεν εφημερεύει (για 25 ημέρες το μήνα) πνευμονολόγος, για να τα παραλάβει, να τα παρακολουθήσει και να παρέμβει θεραπευτικά όπου και όποτε χρειαστεί. Η εισαγωγή τους θα γίνει την επόμενη ημέρα ( αν δεν είναι Σαββατοκύριακο ή αργία) από τον μοναδικό ιατρό της κλινικής, κατά το πρωινό ωράριο εργασίας του. 


Τι γίνεται με τα πνευμονολογικά περιστατικά που νοσηλεύονται στην κλινική τις 25 ημέρες που δεν εφημερεύει ο μοναδικό πνευμονολόγος ιατρός και διευθυντή της κλινικής; Θεωρητικά υπεύθυνος για τα πνευμονολογικά περιστατικά της κλινικής, όταν δεν υπάρχει εφημερεύων, είναι ο διευθυντής της. Δηλαδή ο διευθυντής εφημερεύει 5 μέρες το μήνα (για επείγοντα περιστατικά και νοσηλευόμενους ασθενείς) και για τις άλλες 25 είναι υπεύθυνος για τα νοσηλευόμενα περιστατικά. 


Στην ερώτηση, αν το κάθε επείγον περιστατικό θα εξετασθεί από ειδικευμένο γιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας η απάντηση είναι όχι. Εξαρτάται αν την συγκεκριμένη μέρα θα υπάρχει ειδικός για τη συγκεκριμένη νόσο. Ίσως θα έπρεπε για διευκόλυνση των πολιτών το νοσοκομείο να αναρτά στα μέσα το ημερήσιο πρόγραμμα εφημέρευσης του νοσοκομείου. 


Η αδυναμία ( λόγω τραγικής υποστελέχωσης) της καθημερινής εφημεριακής κάλυψης αρκετών κλινικών δημιουργεί προβλήματα και στη νοσηλεία των νοσηλευομένων ασθενών των κλινικών αυτών. Πως αντιμετωπίζεται το επείγον περιστατικό νοσηλευόμενου ασθενή κλινικής την ημέρα που δεν υπάρχει σε εφημερία γιατρός της ειδικότητάς του; Και φυσικά θα πέσουν πάνω του όλοι οι γιατροί που θα εφημερεύουν στο νοσοκομείο και θα κάνουν το ανθρωπίνως δυνατό, όπως θα κάνει κάθε ιατρός για κάθε περιστατικό όταν δεν υπάρχει ο ειδικός. Αλλά εδώ μιλάμε για οργανωμένο νοσοκομείο. Και θα έπρεπε να υπάρχει ειδικός. 


Για το ζήτημα της παιδιατρικής και την άρση αναγνώρισής της ως κατάλληλο κέντρο εκπαίδευσης για την ειδικότητα της παιδιατρικής (ΦΕΚ 7403 Β), είναι μια δίκαιη απόφαση για τους ειδικευόμενους της παιδιατρικής, αφού μόνο εμείς νομίζουμε ότι μια κλινική με ένα μόνιμο γιατρό εδώ και 3 περίπου χρόνια λειτουργεί κανονικά και μπορεί να παρέχει και ειδικότητα (ομοίως και η πνευμονολογική κλινική δίνει ειδικότητα. Ισως εδώ να μη δημιουργείται θέμα ακόμη γιατί δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι. Που ίσως δεν έρχονται λόγω των συνθηκών λειτουργίας της). Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο την παιδιατρική αλλά το νοσοκομείο γενικότερα. Γιατί υπάρχει απώλεια 5 γιατρών (των ειδικευομένων της παιδιατρικής) οι οποίοι εκτός από τις εφημερίες στην κλινική τους καλύπτουν το ΤΕΠ και λαμβάνουν μέρος στις διακομιδές νεογνών. Την ύστατη στιγμή (ενώ το θέμα αυτό είναι γνωστό πάνω από ένα χρόνο) γίνονται προσπάθειες αναστολής της απόφασης και παραμονής τους, γιατί η απώλειά τους θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα το νοσοκομείο. Αν εσείς είσασταν στη θέση των ειδικευομένων, κάτω απο αυτές τις συνθήκες, τι θα κάνατε; 


Σχετικά με το ΤΕΠ: η λειτουργία των ΤΕΠ στην θεωρητική της προσέγγιση είναι η άμεση παροχή εξειδικευμένης νοσοκομειακής θεραπευτικής αντιμετώπισης σε επίπεδο επείγοντος από ιατρούς επειγοντολόγους (αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική). Είναι γιατροί ειδικευμένοι με συγκεκριμένες ειδικότητες που προβλέπονται για τα ΤΕΠ, που θεωρητικά έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ. Το ΦΕΚ σχετικά με την οργάνωση των ΤΕΠ αναφέρει ρητά τις ειδικότητες και τα απαραίτητα προσόντα των γιατρών που μπορούν να καταλάβουν μια τέτοια θέση: γιατροί ειδικότητας Χειρουργικής ή Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας ή Ορθοπαιδικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ ή Γενικής Ιατρικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προ−νοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση − διοίκηση − συντονισμό του έργου της εφημερίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι π.χ για το έμφραγμα η διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση γίνεται από τον ιατρό του ΤΕΠ, ενώ ταυτόχρονα καλείται και ο εφημερεύων καρδιολόγος της καρδιολογικής κλινικής για την πιο εξειδικευμένη καρδιολογική αντιμετώπιση του ασθενή που θα εισαχθεί στην κλινική. Αυτή είναι η λειτουργία ενός οργανωμένου νοσοκομείου.  


Είναι οι γιατροί των ΤΕΠ επειγοντολόγοι; Οι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί που συνδράμουν στη λειτουργία των ΤΕΠ είναι επειγοντολόγοι ή υπάρχει τουλάχιστον κάποιος αυτής της κατηγορίας; Είναι οι γενικοί γιατροί που δίνουν εφημερίες στα ΤΕΠ επειγοντολόγοι;  


Θα έπρεπε λοιπόν οι τουλάχιστον 10 γιατροί (υπάρχουν μόνο 4) των επειγόντων να είναι επειγοντολόγοι.  


Θα έπρεπε λοιπόν οι οργανωμένες κλινικές του νοσοκομείου να μπορούν να καλύπτουν εφημεριακά το τμήμα τους κάθε μέρα του μήνα.  


Θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον 3 χειρουργικές αίθουσες με αναισθησιολόγο, με τουλάχιστον 5 αναισθησιολόγους στο αντίστοιχο τμήμα.  


Θα έπρεπε να λειτουργεί η ΜΕΘ Νιάρχος (που δεν λειτούργησε ποτέ, αυξάνοντας τον αριθμό των διακομιδών), με ενίσχυση του προσωπικού της ΜΕΘ, και όχι διάσπασής του στο αναισθησιολογικό, τα ΤΕΠ, την πνευμονολογική.  


Θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον οι διπλάσιοι γιατροί στο νοσοκομείο, για να καλύπτεται η καθημερινή εφημέρευση ανά ειδικότητα.


Θα έπρεπε να υπάρχουν ακόμα περισσότεροι αν θέλαμε να λειτουργούν καθημερινά τα τακτικά ιατρεία όλων των κλινικών και να αναπτύξουν και εξειδικευμένα ιατρεία.  


Από εδώ και κάτω αρχίζουν οι εκπτώσεις και οι περικοπές. Ποιος βαθμός έκπτωσης είναι αποδεκτός από εσάς; Γιατί τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο προσφορών. Μήπως θα έπρεπε να είμαστε όλοι στο δρόμο και τις πλατείες ή υπάρχει ακόμα περιθώριο για κουβέντες και θεωρητικές συζητήσεις; Τι άλλο να σας πούμε για να καταλάβετε, κύριοι που θα μπορούσατε να βοηθήσετε;  


Τέλος σε ποιο οργανωμένο νοσοκομείο μέσα στο χειμώνα και τις λοιμώξεις, με μια πνευμονολογική κλινική, που λειτουργεί όπως αναφέραμε, θα γίνονταν έργα βελτίωσης (επισκευή δαπέδων) με μετακινήσεις της χειρουργικής και κατόπιν της παθολογικής κλινικής με αποτέλεσμα μείωση κλινών και ανακάτεμα ασθενών διαφορετικών κλινικών και νόσων;  


Σε ποιο οργανωμένο νοσοκομείο λαμβάνονται αποφάσεις εργασιών, ανακατασκευών και βελτιώσεων χωρίς τουλάχιστον την ενημέρωση ( δεν τολμώ να πω την άποψη) των θεσμικών οργάνων ( ΔΙΥ, Επιστημονικό συμβούλιο, Επιτροπή λοιμώξεων, Διευθυντών κλινικών) ; 


Κύριοι. Αναλάβετε τις ευθύνες σας.


Το Δ.Σ της Ε.Ν.ΙΑ.Λ


Kommentare


bottom of page