top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΠΑΚ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21/10


Στις 30/9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη. Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

 1. ΣΔΙΤ: Στη συνάντηση έγινε σαφής για άλλη μία φορά η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε ότι «Προφανώς θα υπάρξουν και ΣΔΙΤ» και ότι θα έρθει και αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

 2. Επικουρικοί γιατροί: Ανακοινώθηκε παράταση των επικουρικών γιατρών μέχρι 31/3, η οποία θα ψηφιστεί άμεσα. Ξεκαθαρίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση μονιμοποίησης των επικουρικών, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπάρχει το ενδεχόμενο μόνο αυξημένης μοριοδότησης των ήδη υπηρετούντων σε μελλοντικές προκηρύξεις, για τις οποίες ωστόσο δεν δόθηκε κάποια σαφής απάντηση ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα, ούτε ως προς τον αριθμό.

 3. Αναστολή αδειών: Άρση της αναστολής των αδειών θα γίνει μόνο για όσους συναδέλφους είναι προς συνταξιοδότηση. Για το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων θα παραμείνει το ίδιο καθεστώς.

 4. Αναστολές εργασίας μη εμβολιασμένων: Ο υπουργός υγείας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για επιστροφή των συναδέλφων που είναι σε αναστολή.

 5. Νοσηλεία COVID περιστατικών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία: Δεν δόθηκε σαφής απάντηση για το σχεδιασμό του υπουργείου.

 6. Πνευμονολογικές κλινικές λεκανοπεδίου: Τέθηκε το ζήτημα της τραγικής υποστελέχωσης των πνευμονολογικών κλινικών της Αττικής, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας Covid και non- Covid περιστατικών. Ιδιαίτερα τονίστηκε το πρόβλημα της πνευμονολογικής κλινικής του Θριασίου νοσοκομείου, στην οποία υπηρετούν πλέον μόνο 2 μόνιμοι διευθυντές για τουλάχιστον 50 ασθενείς! Υπήρξε δέσμευση σπό την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι θα επικοινωνήσει άμεσα με την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ για να δοθεί λύση στο ζήτημα, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν αυτό θα γίνει με μετακινήσεις προσωπικού ή με προσλήψεις!

 7. Συμβούλιο κρίσεων Λαϊκού νοσοκομείου: Ο υπουργός επέμεινε στην μη αναπομπή του πρακτικού, το οποίο αποκλείει από το ΕΣΥ γυναίκα συνάδελφο επειδή έχει μικρά παιδιά! Υπερασπίστηκε πλήρως το δελτίο τύπου που έχει εκδοθεί, ισχυριζόμενος ότι στην κρίση δεν βάρυνε η οικογενειακή κατάσταση της συναδέλφου, αλλά τα τυπικά προσόντα.

 8. Απάντηση από το υπουργείο δε δόθηκε σε βασικά ζητήματα που τέθηκαν όπως το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, η αποζημίωση και η φορολόγηση των πρόσθετων εφημεριών, η απομάκρυνση των εμβολιαστικών κέντρων από τα νοσοκομεία, το ζήτημα της εκπαίδευσης των ειδικευομένων.


Από την συζήτηση επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει ακάθεκτη στην δημιουργία του «νέου ΕΣΥ». Στην ολοένα και αυξανόμενη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην προώθηση των ΣΔΙΤ, στην επέκταση της ελαστικής εργασίας.


Απαντάμε με συνέχιση του αγώνα! Απαιτούμε:

 • Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 • Άμεση ένταξη των γιατρών στα ΒΑΕ.

 • Άμεση και πλήρης αποζημίωση όλων των δεδουλευμένων εφημεριών. Να μην φορολογούνται οι υπεράριθμες εφημερίες.

 • Ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών των γιατρών του ΕΣΥ.

 • Άρση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων συναδέλφων.

 • Άρση του μέτρου της αναστολής αδειών.

 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21/10


コメント


bottom of page