top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Η εκκωφαντική σιωπή της διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» έσπασε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, με τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον ξυλοδαρμό παιδοχειρουργού, ο οποίος συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης 5/10/2023 κατά τη διάρκεια γενικής εφημερίας!

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εφημερίας τα ξημερώματα, συνοδός παιδιού στα επείγοντα (ΤΕΠ) του νοσοκομείου δημιούργησε αναστάτωση στα ΤΕΠ και επιτέθηκε με κλωτσιές και μπουνιές στην παιδοχειρουργό που έτυχε να περνάει από εκεί. Η εργαζόμενη έμεινε αβοήθητη, αφού ακόμη και η ασφάλεια του νοσοκομείου δεν παρενέβη, επικαλούμενη την έλλειψη δικαιοδοσίας της! Παρόλο που κλήθηκε η αστυνομία και συνέλαβε το δράστη επίθεσης, τον άφησε ελεύθερο 4 ώρες αργότερα, επικαλούμενη ότι η παιδοχειρουργός δεν ήταν παρούσα στην προσαγωγή του δράστη στο τμήμα για να δώσει κατάθεση! Η εργαζόμενη είχε ενημερώσει την αστυνομία ότι εφημέρευε και δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το πόστο της!

Παρότι είναι το δεύτερο περιστατικό ξυλοδαρμού στο νοσοκομείο μας το 2023, με το πρώτο θύμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί, παρότι τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν και στα νοσοκομεία Παίδων αντίστοιχα περιστατικά, η διοίκηση δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια. Αυτό που εισπράττουμε όλοι οι εργαζόμενοι και το είπαμε στο διοικητή, είναι η αδιαφορία και η προσπάθεια να μη βγει η αλήθεια προς τα έξω και δυσφημιστεί το νοσοκομείο!


Όμως οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να δουλεύουμε υπό καθεστώς τρομοκρατίας! Βιώνουμε τη βία των απάνθρωπων ωραρίων, την τραγική υποστελέχωση, τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό μέσα στο νοσοκομείο, δεν ανεχόμαστε να γινόμαστε σάκοι του μποξ από δήθεν «αγανακτισμένους πολίτες» που στοχοποιούν τους υγειονομικούς και συγκαλύπτουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για την άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία. Η άθλια κατάσταση που δημιουργείται από την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, των ιδιωτικοποιήσεων και της τραγικής υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, όσο και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού που γίνονται ολοένα και πιο απάνθρωπες! Αυτά τα προβλήματα και τις αιτίες τους αναδεικνύουμε διαρκώς με τους αγώνες και τις πολύμορφες παρεμβάσεις μας.


Δεν είναι δυνατόν η διοίκηση να μας αφήνει εκτεθειμένους, κι από πάνω να καλλιεργεί ότι οι υγειονομικοί και οι φύλακες δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο… Από που κι ως που θα σακατεύουν συνάδελφο μπροστά στα μάτια μας κι εμείς θα σιωπούμε; Για να προστατέψουμε ποιον άραγε;


Απαιτήσαμε δυναμικά και εξακολουθούμε να επιμένουμε στα εξής:

  • Η διοίκηση να αναλάβει την πλήρη νομική κάλυψη της συναδέλφου που δέχτηκε βίαιη επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας της και να πάρει και η ίδια η διοίκηση δημόσια θέση για τον ξυλοδαρμό της συναδέλφισσας. Κανένας συμβιβασμός, καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα!


  • Να ληφθούν μέτρα ώστε όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου να είναι ασφαλείς στην εργασία τους, να επιστρέφουν στο σπίτι τους υγιείς σωματικά και ψυχικά. Είναι ευθύνη της διοίκησης να το εξασφαλίσει.


  • Η ενίσχυση της φύλαξης του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό που να παρεμβαίνει, για να σταματήσει τον επιτιθέμενο, ώστε να συμβάλλει μαζί και με άλλα μέτρα που οφείλει να πάρει η διοίκηση στην ασφαλή λειτουργία των τμημάτων για τους εργαζόμενους, τους μικρούς ασθενείς και τους γονείς τους.


  • Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών, παρασκευαστών και όλων των κλάδων που απαιτούνται, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν σήμερα και οδηγούν είτε σε πολύωρη αναμονή για να βγουν οι απαντήσεις των εξετάσεων των ασθενών μας, είτε και σε πολύωρη αναμονή για να εξετασθούν από παιδίατρο τους μήνες που παρατηρείται έξαρση των ιώσεων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.


  • Να προβλεφθούν από τη διοίκηση και το κράτος οι αναγκαίες νόμιμες διαδικασίες για τους εμπλεκόμενους σε επιθέσεις και προπηλακισμούς εναντίον υγειονομικών, χωρίς να απαιτείται η απομάκρυνση των υγειονομικών από το χώρο εργασίας τους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της 5μελους επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου μας, παραβρέθηκε αντιπροσωπία του σωματείου εργαζομένων του Αγλαΐα Κυριακού, ο κύριος Παπαζαχαρίας Ιωάννης από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, πλήθος γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων άλλων κλάδων από τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου μας που κατέκλεισαν την αίθουσα και όσοι δεν χωρούσαν περίμεναν έξω από τη πόρτα. Απουσίαζαν ως συνήθως ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ- ΠΑΣΚΕ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ.


Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του!

Όλοι για έναν και ένας για όλους!


Comments


bottom of page