top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ 5ΗΣ ΥΠΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

από την κινητοποίηση των Ενώσεων Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της 5ης ΥΠΕ και τη συνάντηση με τους υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ.


Στις 26/05 στα πλαίσια της κινητοποίησης των Ενώσεων Γιατρών της 5ης ΥΠΕ, βρεθήκαμε γιατροί που εργάζονται σε ΚΥ και σε νοσοκομεία και αντιπροσωπείες από τα ΔΣ των Ενώσεων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας. Στη συγκέντρωση, επίσης, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας.


Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ακολούθησε συνάντηση των προέδρων των Ενώσεων με τους υποδιοικητές κ. Τσιαούση και κ. Παπαγεωργίου. Εννοείται πως για ακόμη μια φορά ο Διοικητής κ Σερέτης δεν μας συνάντησε, δείχνοντας έτσι και την δυσανεξία του σε οτιδήποτε έχει να κάνει με οργανωμένη φωνή αγωνίας και διεκδίκησης των μαχητών της πρώτης γραμμής για την υγεία του λαού. Αντίθετα οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν εκεί στην ώρα τους, δείχνοντας ποιος είναι ο πραγματικός τους φόβος.


Από τους προέδρους των ενώσεων τέθηκαν όλα τα ζητήματα του πλαισίου διεκδίκησης της κινητοποίησης:


- Για τις απλήρωτες τακτικές εφημερίες των Κ. Υ όσο και τις πρόσθετες εφημερίες σε Κ.Υ. και Νοσοκομεία υπήρξε η δέσμευση πως θα αποπληρωθούν μέχρι τις 10 Ιούνιου τα δεδουλευμένα τόσο Μάρτιου και Απριλίου των τακτικών όσο και το πρώτο τρίμηνο των πρόσθετων εφημεριών του 2022. Από τη μεριά μας ξεκαθαρίσαμε πως αν το πρόβλημα δεν λυθεί θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο διεκδίκησης ακόμη και με επίσχεση εργασίας.


- Για τις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών στα νησιά αλλά και σε διάφορα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ αρκέστηκαν σε υποσχέσεις πως προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα με προσλήψεις, πχ αναφέρθηκαν για πρόσληψη ενός γιατρού στην Αλόννησο και ενός στη Σκόπελο. Επαναλάβαμε ακόμη μια φορά πως το χρόνιο αυτό πρόβλημα θα λυθεί μόνο με κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις γιατρών και μάλιστα στον εισαγωγικό βαθμό του Διευθυντή καθώς και τη θεσμοθέτηση και άλλων κινήτρων για τα άγονα και όχι με μεμονωμένες προσλήψεις που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων.


- Για τις μετακινήσεις λόγω ελλείψεων στα νοσοκομεία ήταν χαρακτηριστική η διατύπωση εκ μέρους της Διοίκησης που υποδηλώνει και την πίστη τους στην πολιτική που περικόπτει το "κόστος" από τις προσλήψεις και εμφανίζει ως λύση τις μετακινήσεις και την υπερεφημέρευση: "Και τι θέλετε να κάνουμε; Να σταματήσουμε τις μετακινήσεις και να αφήσουμε τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς;", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Καμία σκέψη, δηλαδή, για κατεπείγουσες προσλήψεις ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Όλες οι ελλείψεις, που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια λόγω των πολιτικών στην υγεία με βάση τη λογική κόστους-οφέλους που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και οδήγησαν στα πετσοκομμένα οργανογράμματα και τα τεράστια κενά, θα λύνονται με μετακινήσεις.


- Για τις συνθήκες με την υστέρηση και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή σε πολλά Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία οι υποδιοικητές προσπάθησαν να μας πείσουν για τον αγώνα που κάνουν για τη βελτίωση των συνθηκών, ενώ παρουσίασαν ως "γιατροσόφι" για όλα τα προβλήματα της Π.Φ.Υ. το ταμείο ανάκαμψης. Παρουσίασαν δηλαδή ως "φάρμακο" το νέο αυτό υπερμνημονιο που κανένα πρόβλημα δεν θα λύσει αλλά αντίθετα θα προσθέσει κι άλλα στις πλάτες των εργαζομένων. Παράλληλα αναδείξαμε πολλά από τα ζητήματα πολλών Κ.Υ. και Νοσοκομείων όπως το Γ. Ν. Λάρισας με υποδομές του "προηγούμενου αιώνα" και ζητήσαμε νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακή αναβάθμιση των ΚΥ και των Νοσοκομείων με χρηματοδότηση από το κράτος, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικό όμιλοι της υγείας στη Θεσσαλία απολαμβάνουν πακτωλό πακέτων και επιχορηγήσεων από την κυβέρνηση.


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page