top of page

Δελτίο τύπου Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

H Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου (ΕΓΕΣΥΡ) πριν ένα μήνα σε δελτίο τύπου, είχε προβλέψειτην πρόθεση της 7 ης ΥΠΕ να μετακινήσει γιατρούς των ΚΥ του νομού για εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου που παραμένει επί μήνες σοβαρά υποστελεχωμένο. Από τις 6 θέσεις ειδικευμένων γιατρών στο ΤΕΠ μόνο τρείς καλύπτονται και στο εξής θα καλύπτονται μόνο δύο. Ως τώρα οι συνάδελφοι εργάζονται με «εντέλλεσθε» μέχρις εξάντλησης από τις αρχές του έτους τουλάχιστον, χωρίς καμία αντίδραση από την ΥΠΕ στις συνεχείς επισημάνσεις και διαμαρτυρίες των γιατρών. Η απόφαση της ΥΠΕ, που ευλαβικά εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική της υποβάθμισης και αποδυνάμωσης του ΕΣΥ, δεν αποτελεί έκπληξη. Ενώ δεν έκανε, μήνες τώρα, προσλήψεις προσωπικού για στελέχωση του ΤΕΠ και κάλυψη των κενών θέσεων, αποδυναμώνει τώρα περαιτέρω και τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Νομού, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημόσιας Υγείας και χρειάζεται αντίθετα τόσο υλικοτεχνική ενίσχυση, όσο και ενίσχυση με προσωπικό. Είναι ή δεν είναι επομένως στοχευμένη και μεθοδευμένη η πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ;


Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι αυτό γίνεται εν όψει της τουριστικής σεζόν, που ο πληθυσμός του νομού αυξάνεται και η προσέλευση στο ΤΕΠ γίνεται πολλαπλάσια. Επιτακτική πια η ανάγκη να υπάρχει γιατρός στο ΤΕΠ, ας είναι και της Πρωτοβάθμιας, ας είναι και μετακινούμενος με «εντολή», χωρίς τη συγκατάθεσή του. Να μην εκτεθούν και οι μεγαλοξενοδόχοι στους πελάτες τους όταν προκύψει ανάγκη επίσκεψης στο Νοσοκομείο.


Το ίδιο έγινε με την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείο μας, η οποία λειτουργεί με ένα (τώρα με δύο) μόνιμους γιατρούς που θα έπρεπε να είναι έξι. Συνεχίζει να «καλύπτεται» από την ΥΠΕ με μετακινούμενους γιατρούς που «εντέλλει» από άλλα Νοσοκομεία του νησιού και ως εκ τούτου να υπολειτουργεί με κόστος στη φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών για ένα ολόκληρο χρόνο. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια όλο αυτό το διάστημα να ενισχυθεί και να στελεχωθεί με γιατρούς.


Τέτοιες αδιέξοδες εμβαλωματικές «λύσεις», που άλλωστε έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις λόγω της γενικευμένης υποστελέχωσης των Νοσοκομείων, οδήγησαν διαχρονικά και συστηματικά το ΕΣΥ στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στοχεύοντας στην εμπορευματική εκποίησή του. Για να μας εμφανίσουν στη συνέχεια ως μονόδρομο την εφαρμογή του Νέου Υγεινομικού χάρτη και τα Νοσοκομεία ΑΕ. Για να προβούν σε συγχωνεύσεις Νοσοκομείων που θα κριθούν μη λειτουργικά, που όμως η πολιτική τους σταδιακά τα αποδυνάμωσε. Για να ενισχύονται οι μεγάλοι Ιδιωτικοί Όμιλοι της Υγείας με κάθε κόστος για το λαό που πολλαπλώς φορολογείται, αλλά θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον για να βρει την Υγεία του.


Για την Ορθοπεδική κλινική ωστόσο, που επίσης έχουμε επισημάνει ήδη τον αποδεκατισμό της, δεν νοιάζεται και σιωπά η ΥΠΕ. Εν όψει καλοκαιριού και αναμενόμενης αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων, οι γιατροί της ορθοπεδικής δέχονται «εντέλλεσθε» για 11 η εφημερία (!) έχοντας μείνει τρεις μόνο ειδικευμένοι. Εδώ ποιον θα μετακινήσουμε; Μέχρι ποιο σημείο θα βάλλεται η αξιοπρέπεια των γιατρών και θα γίνονται μπαλάκια σε μια πεισματική άρνηση της στελέχωσης των Νοσοκομείων με επαρκές μόνιμο προσωπικό;


Οι υγειονομικοί μαζί με τους πολίτες του Ρεθύμνου θα αντισταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας σε αυτή την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.


Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε το δικαίωμα όλων σε Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τα επιστημονικά επιτεύγματα του 21 ου αιώνα.


Αυτό μας αξίζει και γι’ αυτό θα παλεύουμε


Διεκδικούμε:


  • Άμεση στελέχωση του ΓΝΡ με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με τροποποίηση του οργανισμού σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας

  • Aμεση στελέχωση των ΚΥ,των περιφερειακών ιατρείων  και του ΕΚΑΒ.

  • Διπλασιασμός των απολαβών των Νοσοκομειακών Γιατρών. Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με μειωμένο συντελεστή. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

  • Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο. Όχι στο «νέο Υγειονομικό Χάρτη». Να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων Υγειονομικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Ένταξη όλων των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

  • Όχι στη «απογευματινή» επί πληρωμή λειτουργία των Νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων Νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Κατάργηση όλων των πληρωμών (άμεσων και έμμεσων ) των ασθενών.


Ρέθυμνο, 30/5/2024

Για την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου


Ο πρόεδρος

Σαριδάκης Ι.

Η γραμματέας

Αυδή Μ.


Comments


bottom of page