top of page

Δελτίο τύπου Ενωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου συντονίζει την αγωνιστική της δράση ενάντια στη σοβαρή υποβάθμιση των Δημοσίων Μονάδων Υγείας, με τις Ενώσεις Γιατρών όλης της Κρήτης, όλης της χώρας. Στο νοσοκομείο μας το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί αρκετές μέρες του μήνα χωρίς ειδικευμένο γιατρό.

Η Παθολογική κλινική διαθέτει ένα μόνο παθολόγο σε εφημερίες και λειτουργεί με γιατρούς που μετακινούνται με «εντέλλεσθε» από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, ενώ έχει χρόνια να λειτουργήσει τα τακτικά ιατρεία της.

Τακτικά χειρουργεία πρακτικά δε γίνονται με τις λίστες αναμονής να είναι απαγορευτικές όπως και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης. Η υπερεφημέρευση, λόγω υποστελέχωσης, η αναστολή ρεπό και αδειών, αλλά και οι στάσιμες εδώ και 15 χρόνια αποδοχές των γιατρών, έχουν οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων συναδέλφων γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τη διαλυτική κατάσταση του Νοσοκομείου.

Νέοι γιατροί – ειδικευόμενοι επίσης παραιτούνται γιατί εκτίθενται σε ευθύνες που δεν τους αναλογούν και δεν εκπαιδεύονται στα τμήματα που υπολειτουργούν. Η ΠΦΥ είναι υποστελεχωμένη από ειδικευμένους γιατρούς και αποδυναμώνεται περισσότερο με τη μετακίνηση αγροτικών γιατρών που καλύπτουν ελλείψεις ειδικευομένων στο Νοσοκομείο.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί με υπερπροσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών και του συνόλου των εργαζομένων, στα όρια των αντοχών τους και αυτό έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας ιδίως τα Περιφερικά, στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαχρονικής υποβάθμισης και αποδυνάμωσης της δημόσιας Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών Ομίλων, μιας πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Όμως η Υγεία δεν είναι εμπορεύσιμη και δεν μπαίνει στο ζύγι των κερδών. Είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ και οφείλει να είναι δωρεάν , ποιοτική και συμβατή με τις επιστημονικές εξελίξεις του 21 ου αιώνα.


ΑΥΤΗ την Υγεία διεκδικούμε.

Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Όχι στο νέο «υγειονομικό χάρτη».

Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.

Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων.

Καμιά απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, εργολαβικού εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. . Όχι στην απόλυση των 1047 συμβασιούχων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών.

Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Επαναφορά 13 ου -14 ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.


Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και τηςυγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό..

Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στη μεταφορά ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι στο ''νέο'' ΕΣΥ των νοσοκομείων επιχειρήσεων.

Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού.


Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.

Συμμετέχουμε στη 48ωρη Πανελλαδική Απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών στις 29 και 30 Νοεμβρίου.

Καλούμε όλα τα Σωματεία, τους Συλλόγους και τους πολίτες του Ρεθύμνου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μας και να αγωνιστούμε ΜΑΖΙ για την Υγεία που μας αξίζει:

- Συγκέντρωση,συνάντηση πολιτών και φορέων στην πύλη του Νοσοκομείου την Τετάρτη 29/11 στις 10:00 π.μ., και συνέντευξη τύπου.

- Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου την Πέμπτη 30/11 στις 11:00 π.μ., παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα

Ρέθυμνο 22-11-23

Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Commentaires


bottom of page