top of page

Δελτίο τύπου Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν.Ρεθύμνου

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ρέθυμνο 18/10/23 Προς: Δ/νση Ιατρικής Υπηρεσίας Επιστημονικό Συμβούλιο Διοικητή Νοσοκομείου 7η ΥΠΕ Κοινοποίηση: Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου Εισαγγελία πρωτοδικών


Ως εδώ!


Σήμερα 18/10/23 στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και μετά από έγγραφο της Ιατρικής Υπηρεσίας που εισηγείται εφημερία τομέα στο ΤΕΠ κατά τις ημέρες που δεν έχει ειδικευόμενο ή «έμπειρο» αγροτικγιατρό,


Αποφασίσαμε ότι: Δεν συναινούμε στην εφημερία τομέα, η οποία μάλιστα αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει μεγάλο κύμα φυγής γιατρών με απειλή για την βιωσιμότητα και λειτουργία κρίσιμων τμημάτων, όπως η Μονάδα αιμοκάθαρσης.


Αποτελεί αντιποίηση ειδικότητας η εφημερία τομέα στο ΤΕΠ και με οποιαδήποτε άλλη μορφή και εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη σωστή διεκπεραίωση των επειγόντων περιστατικών αλλά και κίνδυνο να βρεθούν οι γιατροί σε δικαστική εμπλοκή ασχολούμενοι με ζητήματα υγείας που δεν αφορούν την ειδικότητα τους. Νομοτελειακά θα επιδεινώσει το ήδη εντατικοποιημένο πρόγραμμα εφημέρευσης με συνέπεια την επιπλέον εξάντληση του λιγοστού εναπομείναντος ιατρικού προσωπικού. Τέλος θα υπονομεύσει τις ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς από τις επιμέρους ειδικότητες και τελικά θα επιδεινώσει τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου.


Από τις εφημερίες στην COVID κλινική όλων των ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα στις οποίες συνεισφέραμε στη συνέχεια εξαναγκαστήκαμε σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, χωρίς να είναι πάλι συναφές με την εκάστοτε ειδικότητα μας, και τώρα σε εφημερίες τομέα στο ΤΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υποχώρησή μας διαχρονικά, στην ουσία υποβαθμίζει όλο και περισσότερο την εργασία μας και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, μονιμοποιείται και αφήνει περιθώρια για περαιτέρω υποβάθμιση, καθιστώντας σταδιακά τον ιδιωτικό τομέα ως μόνη διέξοδο για τους ασθενείς. Υπενθυμίζουμε ότι χρειάζεται η συναίνεση του γιατρού για το πρόγραμμα εφημεριών και σε περίπτωση που δοθούν εντέλλεσθε για εκτέλεση εφημερίας τομέα η Ιατρική υπηρεσία και η διοίκηση του νοσοκομείου θα μας βρουν απέναντι. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση από τους γιατρούς για την εφημερία διακομιδής αλλά εξαναγκασμός με διοικητικές εντολές.


Το λιγοστό προσωπικό που έχει απομείνει είναι εξουθενωμένο!Οι παραιτήσεις συναδέλφων και ειδικά των νέων γιατρών, λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας, έχουν σαν συνέπεια να ζούμε οριακές και επικίνδυνες καταστάσεις καθημερινά στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των ασθενών.

Χρειάζονται άμεσα κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ειδικά κίνητρα τόσο στο ΤΕΠ, όσο και σε όλα τα τμήματα πρώτης γραμμής του νοσοκομείου τα οποία είναι υποστελεχωμένα.Υπενθυμίζουμε οτι η Παθολογική κλινική ''λειτουργεί'' με ένα μόνιμο γιατρό,τα τακτικά χειρουργεία είναι ελάχιστα,ενώ σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου,γεγονός που συνεπάγεται συνεχείς μετακινήσεις των πολιτών σε άλλα νοσοκομεία που διαθέτουν τις αντίστοιχες ειδικότητες.

Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας σε διαμετακομιστικό κέντρο – Κέντρο Υγείας.

Ενημερώνουμε ότι θα προβούμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις με συμπαραστάτη και σύμμαχο τον κόσμο, ο οποίος δικαιούται ένα ποιοτικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Η κατάρρευση των δημόσιων Νοσοκομείων είναι φαινόμενο Πανελλαδικό και δεν αφορά πια μόνο τα Περιφερικά Νοσοκομεία.


Αποφασίζουμε στάση εργασίας την Παρασκευή 20-10-23 και συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου στις 10πμ.


Οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Χρυσοφάκης Γεώργιος Δ/ντής Παθολογικού τομέα και Πνευμονολογικής κλινικής

Μαρκάκης Χαράλαμπος Δ/ντης ΜΕΘ

Σαμιώτης Ηλίας Δρανδάκης Εμμανουήλ Δ/ντης Παθολογικού τμήματος Στουπής Ιωάννης Δ/ντής Ογκολογικού τμήματος Λεκατσας Γεράσιμος Χηράκη Σταυρωτή Πολοπετράκη Μαρία Δ/α Καρδιολογικού τμήματος Σκανδαλάκης Γεώργιος Φραγκιαδάκη Χρυσούλα Ζάκκας Φώτιος Αραβογλιάδης Παναγιώτης Νταουντάκη Ειρήνη Δ/α Νεφρολογικού τμήματος Πάσσαμ Ανδρέας Περυσινάκη Γαρυφαλιά Παπαδάκη Παναγιώτα Μαραγκουδάκης Εμμανουήλ Δ/ντης Γαστρεντερολογικού τμήματος Πατούση Αθανασία Δ/α Νευρολογικού τμήματος Γκογεράκης Φώτιος Δαλακούρα Χριστίνα

Χριστογιάννης Χαράλαμπος

Καμπουράκη Δέσποινα

Βρανάκης Γεώργιος

Κονσολάκης Ιωάννης

Παπαδάκης Ιωάννης

Παπανικολάου Πολύκαρπος

Δημητριάδης Βαρνάβας

Γαρμπή Αναστασία

Σαριδάκης Ιωάννης

Νεονάκη Πελαγία

Γαρμπή Αναστασία

Αβδή Μιχαέλα

Μοσχονά Ροδαμάνθη

Κουδουναράκης Ελευθέριος

Για την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ν.Ρεθύμνου

Ο πρόεδρος Η γραμματέας

Σαριδάκης Γ. Αβδή Μιχαέλα

Comments


bottom of page