top of page

Δελτίο τύπου ΕΝΙΖ μετά την έκτακτη γενική συνέλευση στις 17/3

Ζάκυνθος 17/3/2021

Την Τετάρτη 17/3/2021 οι νοσοκομειακοί γιατροί συνήλθαμε σε έκτακτη γενική συνέλευση , η οποία ήταν η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων με συμμετοχή περί το 65% του συνόλου, όπου μετά από πλούσια διαλογική συζήτηση καταλήξαμε στα ακόλουθα:


Α. Όπως και από 22/8/2020 και 17/12/2020 είχαμε επισημάνει , η κατάσταση στο νοσοκομείο μας όσον αφορά τους γιατρούς είναι από προβληματική έως αδιέξοδη ειδικά μετά τη σημαντική επιβάρυνση λόγω της πανδημίας, με τη λειτουργία επιπλέον κλινικής για covid ασθενείς και την απασχόληση των γιατρών μας στους εμβολιασμούς για covid και τα test . Συγκεκριμένα σήμερα στους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ υπηρετούν μόνο οι μισοί (το 1/2) από τους προβλεπόμενους στο ΓΝΖ , έχουμε δυνατότητα για ελάχιστους ειδικευμένους επικουρικούς γιατρούς , ενώ ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στους ειδικευόμενους όπου υπηρετούν μόνο το (1/4) των προβλεπόμενων. Κάποιοι γιατροί δυστυχώς συνεχίζουν να αποχωρούν η συνταξιοδοτούνται σύντομα , την ίδια στιγμή που οι - πολύ κάτω από τις ανάγκες - προκηρύξεις όπως του 2019 δεν αποδίδουν σε διορισμούς. Ήρθαν μόνο (1) ένας γιατρός και μονιμοποιήθηκε άλλος (1) ένας που ήδη υπηρετούσε από τις (9) εννέα παλαιότερες προκηρυγμένες θέσεις, αλλά και πρόσφατα αφού γιατροί δήλωσαν ενδιαφέρον μόνο μόνο σε (3) τρεις από τις (7) επτά τελευταίες θέσεις, με τον (1)έναν να υπηρετεί ήδη σαν επικουρικός . Τα παραπάνω συμβαίνουν ακριβώς λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος των γιατρών ειδικά για την περιφέρεια , αφού καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έγινε ως προς τα οικονομικά κίνητρα (σήμερα οι γιατροί αμείβονται με 3.5 έως 4.5 Ε την ώρα) και τη συνολική αναβάθμιση των μισθών των γιατρών , που τη ζητάμε από πενταετίας σαν κλάδος, αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση και ενώ είναι εγκεκριμένη από το ΣΤΕ από το 2018. Το άγονο τύπου Α που πρόσφατα εγκρίθηκε και που θα αποτελούσε ένα κίνητρο σε άλλες συνθήκες , στη σημερινή κρίση είναι αβέβαιο αν από μόνο του θα συμβάλει και στο ελάχιστο.


Β. Οι ελάχιστοί γιατροί μας προσπαθούν, κάνοντας την ανάγκη «φιλότιμο», να καλύψουν τα προγράμματα καθημερινής εφημερίας συχνά πέραν του ανώτερου προβλεπόμενου - με ευρωπαϊκό νόμο - χρόνου, κάποτε και με «εντέλλεστε» ή κάτω από το φόβο «πειθαρχικών» , σε βάρος πια της δυνατότητας για άδεια, με δυσκολία για ρεπό την επόμενη ενεργού εφημερίας και εν γένει σε βάρος της επαρκούς ανάπαυσης και του όποιου ελεύθερου χρόνου τους.


Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, μέσα μάλιστα σε ένα περιβάλλον κατήφειας εκ της πανδημίας, τους τελευταίους μήνες από πλευράς Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας και Διοίκησης , καταγράφουμε μια ιδιότυπη διάθεση για πιέσεις και παρεμβάσεις στο πρόγραμμα εφημέρευσης, πέραν και πάνω από την επιστημονική γνώμη του Διευθυντών των κλινικών που είναι και κατά το νόμο υπεύθυνοι για την επάρκεια και την ασφάλεια αυτών των προγραμμάτων . Κατανοούμε το ρόλο των παραπάνω θέσεων ευθύνης και εξουσίας να παρεμβαίνουν σχετικά όταν παρατηρούνται κενά εφημέρευσης ή όταν σημειώνονται συγκεκριμένες δυσλειτουργίες με αποδεδειγμένες αστοχίες στο χειρισμό περιστατικών. Πέραν τούτου όμως, θεωρούμε ότι καμία παρέμβαση δεν δικαιολογείται επί της άποψης του Διευθυντή της κλινικής για τον τύπο και την σειρά εφημέρευσης των γιατρών του τμήματος , ειδικότερα όταν το κατατεθειμένο πρόγραμμα εφημέρευσης έχει εγκριθεί από το ΕΣ του νοσοκομείου. Επίσης καμία διοικητική παρέμβαση δεν έχει θέση πέραν αυτής του θεράποντος γιατρού και του Διευθυντή του σχετικού τμήματος , επί των ενδείξεων σχετικά με διακομιδή ασθενών αλλά και του τρόπου που αυτή θα γίνει.


Εξάλλου ακριβώς λόγο του ανεπαρκέστατου αριθμού των γιατρών που καλούνται να καλύπτουν τα τμήματα τους για 30 ημέρες ακόμα και με υπέρβαση των νόμιμων ορίων, θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη τη θέση των γιατρών μας να υπάρχει μια σχετική πρόβλεψη στην εναλλαγή των γιατρών σε εφημερία προκειμένου να μπορούν πέραν της ανάπαυσης τους , επίσης στοιχειωδώς να ανταποκρίνονται σε οικογενειακές υποχρεώσεις ακόμα και εκτός νησιού.


Β. Σχετικά με τις αξιολογήσεις των γιατρών , είναι ακατανόητη η τελευταία έμφαση από πλευράς της Διεύθυνσης της Ιατρικής Υπηρεσίας σε ζητήματα αξιολόγησης των γιατρών και μάλιστα παρελθόντων ετών. Δεν είμαστε γενικά αντίθετοι στην οποιαδήποτε καταγραφή της ποιότητας και της ποσότητας του κλινικού και επιστημονικού έργου των γιατρών , που θα γινόταν όμως σε συνθήκες επάρκειας του προσωπικού, με αξιοπρεπείς αμοιβές και πλήρη τήρηση της νομοθεσίας για τον εργασιακό χρόνο και την επαρκή ανάπαυση των γιατρών και με δυνατότητα για περαιτέρω επιστημονική εξέλιξη τους πάντα με την υπηρεσιακή και οικονομική κάλυψη της πολιτείας. Θεωρούμε ότι στην συνθήκη των τελευταίων δεκαετιών με εργαζόμενους υγειονομικούς σε υπερεργασία, φτωχοποιημένους οικονομικά και υποτιμημένους από την επίσημη πολιτεία , με μισθούς του 2007, συντάξεις του 1990 , άρνηση για ΒΑΕ, αστικές ευθύνες στους γιατρούς, άρνηση οποιασδήποτε επικοινωνίας των αντιπροσώπων τους με το υπουργείο, διώξεις συνδικαλιστών και με πάνω από το 10% των γιατρών να αποχωρούν για τον ιδιωτικό τομέα ή να συνταξιοδοτούνται πρόωρα (χωρίς να καλύπτεται η θέση τους για χρόνια μετά) , σε αυτές τις συνθήκες το λιγότερο που θα έπρεπε να απολαμβάνουν οι συνάδελφοι είναι η απόλυτη αναγνώριση της προσφοράς τους με βαθμολόγηση ΑΡΙΣΤΑ , όπως αρμόζει άλλωστε - ειδικά για στα χρόνια της πανδημίας - στους «ήρωες με τα άσπρα» που δεν πρέπει να αξίζουν μόνο «χειροκροτήματα» αλλά και σεβασμού και εργασιακής ασφάλειας και αμοιβές για αξιοπρεπή διαβίωση.


Γ. Όσο αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας σήμερα θεωρούμε ότι:

· Πρέπει άμεσα να προκηρυχτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και μάλιστα με γενναία αναβάθμιση των αποδοχών τους που θα προσελκύσουν τους υγειονομικούς για ΕΝΤΑΞΗ στο ΕΣΥ σε μόνιμες θέσεις , αλλά και θα ενθαρρύνουν τους σήμερα υπηρετούντες να παραμείνουν και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για Δημόσια Υγεία . Παράλληλα να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και ελαστικά εργαζόμενοι υγειονομικοί σαν αποδεδειγμένα απολύτως απαραίτητοι στο ΕΣΥ.


· Η αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών σε ρόλο περιορισμένου χρόνου και συνθήκης , δεν αποτελεί παρά «ασπιρίνη» για τη «νόσο» της ερήμωσης των νοσοκομείων μας από γιατρούς και της μετακίνησής τους για τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό και της συστηματικής αποχής τους από τις όποιες προκηρύξεις στο ΕΣΥ ειδικότερα στη περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε απαράδεκτη , προκλητική και απαξιωτική για τους γιατρούς του ΕΣΥ, την κυβερνητική λογική που αποδέχεται γιατρούς δύο ταχυτήτων με αμοιβές για τους νοσοκομειακούς έως και 50% λιγότερες από τους συνυπηρετούντες ιδιώτες συναδέλφους τους που απολαμβάνουν επιπλέον ειδικά επαγγελματικά και οικονομικά κίνητρα.


· Δεδομένου του αδιεξόδου σε ΜΕΘ και απλή νοσηλεία για covid στο σύστημα, θεωρούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να παραμένει προκλητικά «αποστειρωμένος» από τους covid ασθενείς και ότι πρέπει να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό με δωρεάν την παροχή των χώρων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει στη μάχη της διάσωσης ανθρώπινων ζωών.


· Άμεση απεμπλοκή του νοσοκομείου μας από την πρωτοβάθμια υπηρεσία των εμβολιασμών , προκειμένου να αποφεύγεται η διασπορά , με αξιοποίηση και του σχεδιαζόμενου εμβολιαστικού κέντρου Κατασταρίου και απρόσκοπτη παροχή εμβολίων σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες και το μεγαλύτερο μέρος των λοιπών κατοίκων του νησιού. Αν το νοσοκομείο θα έπρεπε να συμβάλει , πρότασή μας είναι να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο στον προαύλιο χώρο του, μέσα σε ειδικά εξοπλισμένο λυόμενο και με αξιοποίηση κύρια των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πρακτικά αδύνατο να απασχολούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί μας, που υπηρετούν στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα και που ήδη υποβάλλονται σε υπερεργασία προκειμένου να καλύπτονται οι εφημερίες, με το εμβολιαστικό έργο που μπορούν με επάρκεια να το υπηρετούν οι αντίστοιχοι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συν ίσως και τη συνδρομή ιδιωτών γιατρών που μπορούν να ενταχθούν εργασιακά και να βοηθήσουν σχετικά. Η δουλειά των νοσοκομειακών γιατρών είναι η δευτεροβάθμια περίθαλψη , όπου ειδικά για τις μάχιμες ειδικότητες , οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους είναι απολύτως αναγκαίες, αναντικατάστατες και συχνότατα επείγοντος χαρακτήρα στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας.


· Θεωρούμε απολύτως αντιεπιστημονικό, βαθιά ταξικό , άδικο και σίγουρα υπολειπόμενα αποτελεσματικό σε σχέση με τη δυσλειτουργία που προκαλεί, το μέτρο της δραστικής μείωσης των τακτικών χειρουργείων και εξ.ιατρείων, που μετέτρεψε τα νοσοκομεία μας σχεδόν αποκλειστικά σε COVID- μονάδες , αφήνοντας χωρίς βοήθεια τους λοιπούς ασθενείς που οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν ιδιωτικά για την υγεία τους . Απαιτούμε άμεση επανεκκίνηση της κατά το δυνατόν κανονικής λειτουργίας των χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων με δεδομένα βέβαια τα μέτρα προστασίας.


Δ. Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις και απειλές στους συνδικαλιστές γιατρούς (Πρόεδροι ΟΕΝΓΕ , ΠΟΕΔΗΝ, Αγ.Σάββας, Ασκληπιείο Βούλας, ΕΝΙ Θεσσαλονίκης και ΑΧΕΠΑ κ.α) αναγνωρίζοντάς τους - εκ της θέσης τους - όχι μόνο το δικαίωμα αλλά την υποχρέωση τους να προβλέπουν και να αξιολογούν τις καταστάσεις, διεκδικώντας μαζί με τους συναδέλφους τους το ξεπέρασμα της πανδημίας και ένα ΕΣΥ θωρακισμένο, για ανάλογες περιστάσεις αλλά και τις τρέχοντες ανάγκες υγείας , τώρα και στο μέλλον.


Ε. Να καταργηθεί τώρα ο κατάπτυστος νόμος που φορτώνει στους νοσοκομειακούς γιατρούς την αστική ευθύνη, που μέχρι σήμερα ήταν στην ευθύνη του νοσοκομείου να την καλύπτει, και που ωθεί με μαθηματική ακρίβεια τους ήδη φτωχοποιημένους γιατρούς στην «αγκαλιά» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών με δυσθεώρητα ασφάλιστρα .


ΣΤ. Ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, οφείλουμε για ακόμα μια φορά , να τονίσουμε ότι για τους αλλοδαπούς επισκέπτες στο νησί μας αλλά και σε όλη τη χώρα, πρέπει με ευλάβεια να τηρηθούν όλα τα σήμερα δυνατά μέτρα προστασίας και πρόληψης της διασποράς με μοριακά test πριν το ταξίδι, εμβόλια όπου δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη και αυστηρά μέσα προστασίας με αποστάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (και τα αεροπλάνα) και μάσκα παντού, παράλληλα με επέκταση των εμβολισμών και των επαναλαμβανόμενων test σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, με προτεραιότητα βεβαίως σε όλους τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς στο νησί μας.Comentários


bottom of page