top of page

Δελτίο τύπου ΕΝΙΖ για την τραγικη υποστελεχωση σε γιατρούς.

15/9/2022


Αρχικά φαίνεται ότι μετά από συνεχείς και επίμονες ενημερώσεις της κοινωνίας με αγώνες και διεκδίκηση σε όλα τα επίπεδα από σύσσωμους, την ΕΝΙΖ , την ΟΕΝΓΕ, κοινωνικούς φορείς και παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και επερωτήσεις στη βουλή, είχαμε επιτέλους τον ερχομό δυο Επικουρικών αλλά όχι μόνιμων γιατρών στη Γυναικολογική κλινική, κάτι που όμως απαιτούμε να γίνει και σε επίπεδο μόνιμων γιατρών και για τις υπόλοιπες υπό κατάρρευση κλινικές του νοσοκομείου μας που φαίνεται ότι κινδυνεύει να καταντήσει Kέντρο Yγείας.


Επανερχόμαστε όμως στην απόλυτη και τραγική έλλειψη γιατρών στο νοσοκομείο Ζακύνθου που ειδικότερα για την ορθοπεδική κλινική και σε συνδυασμό με τις αναρρωτικές άδειες των δυο γιατρών της, είχε σαν συνέπεια την παραμονή του νοσοκομείου χωρίς ορθοπεδικούς για τρείς ημέρες και μια ολιγοήμερη μόνο μετακίνηση γιατρών από την Πάτρα , ενώ αίτημα της κλινικής από την φετινή άνοιξη ήταν : α) η επαρκής βοήθεια με μετακίνηση γιατρού για όλη την θερινή περίοδο β) η προκήρυξη της 4η θέσης μονίμου γιατρού γ) η επιτέλους δημοσίευση σε ΦΕΚ της έγκρισης από το ΚΕΣΥ ( από 9/2021) για θέση ειδικευόμενου ορθοπεδικού γιατρού και δ) η ανοιχτή και διαρκείας προκήρυξη για Επικουρικό Ορθοπεδικό.


Ποια όμως ήταν η απάντηση της διοίκησης και δυστυχώς και για τον βουλευτή του νησιού που συμφώνησε με αυτήν ; Ψέματα, δικαιολογίες, και υπεκφυγές.

Ψέμα 1ο: Ότι η θέση του 4ου μόνιμου ορθοπεδικού είναι προκηρυγμένη και σε εξέλιξη, αποκρύβοντας ότι η θέση είναι μπλοκαρισμένη από 11 έτη , όταν προκηρύχθηκε μεν , κρίθηκε δε, δεν διορίστηκε κανείς λόγω μνημονίων αλλά και δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ Άγονη για να επαναπροκυρηχθεί.

Ψέμα 2ο ¨: Ότι για την 4η θέση ορθοπεδικου δεν ενδιαφέρονται οι γιατροί να την καταλάβουν, όταν η αλήθεια είναι ότι για την προηγούμενη προκήρυξη είχαν δηλώσει και κριθεί πάνω από 30 υποψήφιοι που δεν διορίστηκαν όμως ποτέ με ευθύνη της τότε κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει μειωμένο ενδιαφέρον ή μήπως ακριβώς το αντίθετο , κάτι το οποίο κάποια συμφέροντα δεν επιθυμούν να αποκαλυφθεί , προκειμένου να διαλυθεί τελικά το Ορθοπεδικό τμήμα στη Ζάκυνθο;

Ψέμα 3ο : Ότι τάχα η αναρρωτική άδεια εδόθη από ιδιώτη γιατρό , όταν αποδεικνύεται πως υπεγράφη από μόνιμο γιατρό του νοσοκομείου μας. Εξάλλου με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει η διοίκηση σε προσωπικά δεδομένα υγείας των γιατρών όταν αυτό μπορεί να γίνει μόνο από νόμιμη υγειονομική επιτροπή εξειδικευμένων γιατρών εξουσιοδοτημένων και υπόλογων για κάτι τέτοιο;

Ψέμα 4ο : Ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου θα έχουμε 3ο μόνιμο γιατρό Ορθοπεδικό στο νοσοκομείο μας. Σήμερα (6) έξη ημέρες μετά, όχι μόνο γιατρό δεν είδαμε αλλά ούτε και υπάρχει κάτι προγραμματισμένο, ενώ έχει κατατεθεί πρόγραμμα εφημεριών πάλι με ανά δεύτερη ημέρα εφημερία των δύο γιατρών όπως δηλαδή γίνεται τα τελευταία τριάμισι χρόνια!

Ψέμα 5ο : Ότι οι ορθοπεδικοί του νοσοκομείου είναι ξεκούραστοι, ενώ είναι γνωστό ότι και αυτοί όπως και οι περισσότεροι γιατροί του νοσοκομείου μας εκτελούν πάνω από 12 η 15 εφημερίες το μήνα, δεν έχουν πάρει πάρα ελάχιστες μετρημένες στα δάχτυλα, κανονικές άδειες αλλά ούτε και ρεπό για τα τελευταία (3) τρία έτη , ενώ νόμιμα δικαιούνταν πάνω από 75 εργάσιμες για αυτό το διάστημα , και αυτό το έκαναν πάντα προς όφελος του ασθενούς και από συναδελφική αλληλεγγύη! Αλήθεια ούτε προβλήματα υγείας δεν μπορούν να έχουν οι γιατροί επειδή τάχα «δεν υπάρχει κανένας να τους αντικαταστήσει» ή επειδή τυχαίνει να ασθενούν «σε περίοδο μεγάλης τουριστικής κίνησης»; Αλήθεια το εννοεί ο βουλευτής μας ότι οι γιατροί μας τον αντιπολιτεύονται; Φτάνει μόνο να μας πει από ποια πολιτική πλευρά ή κόμμα οι ίδιοι τον κάνουν.


Το σύνδρομο της ανάλγητης αρρωστημένης καταδίωξης δε ωφελεί κανέναν. Ούτε αυτόν που θέλει να πολιτεύεται!

Ψέμα 6ο : Όσο για το ότι αν το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτει την απουσία μια μάχιμης ειδικότητας, βάζοντας ιδιώτη γιατρό ή γιατρό άλλης ειδικότητας ή τον ίδιο το βουλευτή (χωρίς σχετική πολιτική εξουσιοδότηση) να «μπαλώνει» και μόνο περιστασιακά το έλλειμα , τι να πούμε ; Η απάντηση μας είναι με ερώτηση. Θα πρόκυπτε, ποτέ τέτοιο αδιέξοδο αν στο Ορθοπεδικό αλλά και στα άλλα πέντε τμήματα του νοσοκομείου που λειτουργούν με μόνο δύο γιατρούς αν υπηρετούσαν 4 ή 5 γιατροί όπως προβλέπεται;

Ψέμα 7ο : Η έγκριση των δύο θέσεων για ειδικευόμενους Ορθοπεδικούς στο νοσοκομείο Ζακύνθου αποτέλεσε διεκδίκηση των μόνιμών γιατρών του, με μια εκτενή και επιστημονικά άρτια πολυσέλιδη αναφορά πεπραγμένων και δυνατοτήτων που τεκμηρίωναν την δυνατότητα εκπαίδευσης ειδικευομένων γιατρών. Αναγνωρίζουμε την όποια παρέμβαση σε διεκπεραιωτικό επίπεδο του βουλευτή αλλά καθόλου δεν υποτιμούμε την ευθυκρισία με την οποία ελήφθη η απόφαση του ΚΕΣΥ, και όχι ότι θα μπορούσε αυτή να έχει ληφθεί σε επίπεδο διαπροσωπικών παρεμβάσεων. Καθόλου έτσι!

Εν τέλει τα «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» του 3ου ορθοπεδικού αλλά και γιατρών άλλων ειδικοτήτων, πλανιούνται στο νοσοκομείο μας, μόνο που δεν εφημερεύουν, ούτε χειρουργούν δυστυχώς. Ακόμα και αυτά όμως, η διοίκηση και ο βουλευτής δυστυχώς παλεύουν να τα «ξορκίσουν». Απαιτούμε άμεση προκήρυξη τουλάχιστον μιας εκ των κενών οργανικών θέσεων σε κάθε κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου, και οικονομικά- επιστημονικά κίνητρα για διορισμό επικουρικών γιατρών αλλά και ειδικευόμενων όπου προβλέπεται.


Comments


bottom of page