top of page

Γ.Σ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αθήνα 12 Φεβρουαρίου 2024

Α.Π:13623


ΠΡΟΣ:

  • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

  • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ


Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας στη χώρα είναι προϋπόθεση για την προστασία της υγείας, την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία και των κοινωνικών προσδιοριστών τους. Η  στήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπισή τους ως διοικητικών υπηρεσιών, με την υποστελέχωση, την έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού και τεχνολογικής υποστήριξης, είναι απόλυτη ανάγκη για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.


Το τελειωτικό χτύπημα στους ήδη υποβαθμισμένους γιατρούς Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., έδωσε το άρθρο 55 του ν. 4999/2022 που για πρώτη φορά από την ίδρυση του κλάδου (ν. 2519/1997) τους εξαιρεί από το μισθολόγιο που ισχύει για τους άλλους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. 


Η απαξίωση των γιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. σημαίνει και απαξίωση της ειδικότητας της Δημόσιας Υγείας - Κοινωνικής Ιατρικής στην Ελλάδα, της ειδικότητας της προστασίας της υγείας, της πρόληψης των νόσων και της προαγωγής της υγείας σε πληθυσμιακό επίπεδο, που μόλις ενεργοποιήθηκε. Είναι σίγουρο ότι με αυτές τις προϋποθέσεις η διαχείριση της επόμενης πανδημίας θα γίνει και πάλι με όρους πολιτικής προστασίας και όχι σύγχρονης δημόσιας υγείας και θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.  


Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ άμεσα: 


  • Να καταργήσει άμεσα το άρθρο 55 του ν. 4999/2022 που για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του κλάδου θεσμοθετεί διαφορετικό μισθολόγιο για τους γιατρούς Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ σε σχέση με τους άλλους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. 

  • Να στελεχώσει με γιατρούς και οδοντίατρους Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. τους Τομείς Δημόσιας Υγείας των  νοσοκομείων, τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Υ.Πε, τα Κέντρα Υγείας και τις άλλες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

  • Να καταργήσει άμεσα το άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 4940/2022 που εισήγαγε την αξιολόγηση των γιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ ως διοικητικών υπαλλήλων.

  • Να στηρίξει άμεσα τις ειδικότητες της Δημόσιας Υγείας - Κοινωνικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας - Κοινωνικής Οδοντιατρικής.

  • Να αναγνωρίσει τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας ως υπηρεσίες υγείας και να αναπτύξει ιατρικές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας - Κοινωνικής Ιατρικής στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. 


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page