top of page

Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ Α. ΡΕΤΖΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ

Να καταργηθούν οι νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον χτύπημα των απεργιακών κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων


Ελευσίνα: 10/11/2023

Αρ. Πρωτ.: 10180


Καταγγείλουμε την παραπομπή σε δίκη, στις 16/11/2023, της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου μας, κατηγορούμενης για παραβίαση του νόμου 4703/2020 (νόμου "Χρυσοχοΐδη") για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γιατί "αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών", όπως αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα.


Η δίωξη αφορά τη συμμετοχή της συναδέλφισσας, ως «διοργανώτριας» σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 24/9/2020, που οργανώθηκε από την ΟΕΝΓΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία με αίτημα την άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων με προσωπικό και εξοπλισμό και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών από την επιδημία COVID.


Aντί να «απολογείται» η κυβέρνηση της ΝΔ, για τις τεράστιες ευθύνες της για τη «διαχείριση» της επιδημίας, που είχαν τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, παραβιάζοντας ακόμη και τη σχετική νομοθεσία (π.χ. ΠΔ 186/95 και ΠΔ 102/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία») παραπέμπουν σε δίκη τη συναδέλφισσα που πρωτοστατεί στους αγώνες για την υγεία του λαού και τα δικαιώματα των υγειονομικών.


Η παραπομπή σε δίκη της συναδέλφισσας γίνεται σε μια περίοδο, που στα πλαίσια της προσπάθειας να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» και να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ – όπως το ονειρεύονται οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία και Ασφάλιση - πληθαίνουν οι διώξεις και οι απειλές σε βάρος υγειονομικών, που αποκαλύπτουν τις ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την ενίσχυση τους με προσωπικό και εξοπλι1σμό.


Μάταια όμως ελπίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν με τέτοιες ενέργειες. Γνωρίζουμε καλά ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, προϋποθέτει και την ένταση της κρατικής καταστολής ενάντια σε όσους «σηκώνουν κεφάλι».


Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνει η αγανάκτηση των υγειονομικών και να αυξάνονται όσοι συνειδητοποιούν ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα.


Γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις των κομμάτων της άρχουσας τάξης, με αλλεπάλληλους νόμους για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος (Ν. 4512/2018 του ΣΥΡΙΖΑ) τον περιορισμό των διαδηλώσεων (Ν. 4702/2020 της ΝΔ) και πρόσφατα με το Ν. 4808/2021 (νόμος «Χατζηδάκη» της ΝΔ) προσπαθούν να βάλουν νέα εμπόδια στη δυνατότητα των εργαζομένων να υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.


Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι θα υπερασπισθούμε τα δικαιώματα και ελευθερίες μας, που κατακτήθηκαν κυριολεκτικά με αιματηρούς αγώνες και δε σκοπεύουμε να τα παραδώσουμε στο αστικό κράτος και τους μηχανισμούς τους.


Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ, όλα τα Σωματεία Εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα να καταδικάσουμε την παραπομπή σε δίκης και να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου και να καταργηθούν οι νόμοι για το χτύπημα των απεργιών και διαδηλώσεων.


Η καλύτερη, όμως, απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό είναι η συσπείρωση στα σωματεία μας και η οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουμε στις Συγκεντρώσεις Αλληλεγγύης:

● τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 12.30 μ.μ. στην είσοδο του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου

● την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου (ημέρα της δίκης) στα δικαστήρια (πρώην σχολή Ευελπίδων). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής, προκηρύσσουμε Διευκολυντική Στάση Εργασίας.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ

Comments


bottom of page