top of page

ΓΟΝΚ-Αδυναμία κάλυψης των Γενικών εφημεριών του Αξονικού Τομογράφου

Το ΔΣ του σωματείου γνωστοποιεί στους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής τη δυσλειτουργική και επισφαλή κατάσταση εφημέρευσης του νοσοκομείου μας, με επίκεντρο τη σοβαρή έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και την ανεπαρκή λειτουργία των τμημάτων του ακτινολογικού και του αξονικού, τμημάτων ζωτικών για τα επείγοντα και νοσηλευόμενα περιστατικά.


Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2022, έχει επισημανθεί τόσο από το σωματείο μας, όσο και από τους ίδιους τους ιατρούς του τμήματος προς τις αρμόδιες αρχές ότι η έλλειψη ιατρών του αξονικού οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των εφημεριών του μήνα. Πραγματοποιούνται δε γενικές, πρωινές και εσωτερικές εφημερίες χωρίς την κάλυψη αξονικού. Να τονίσουμε ότι το νοσοκομείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών του Λεκανοπεδίου για όλο το φάσμα περιστατικών: για ογκολογικά, παθολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά που πολύ συχνά χρήζουν αξονικής τομογραφίας σε επείγουσα βάση προκειμένου για την έγκαιρη διάγνωση και άρα τη θεραπεία. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για ένα νοσοκομείου που κατεξοχήν υποδέχεται ογκολογικά περιστατικά, που έχουν αυξημένη νοσηρότητα. Τέτοια περιστατικά είναι δύσπνοια σε καρκινοπαθείς, εγκεφαλικά επεισόδια, κατάγματα, τραύματα, κακώσεις, ειλεός κ.ά.


Συνοπτικά, μετράμε πια αρκετά περιστατικά που προσήλθαν στα ΤΕΠ με άμεση ένδειξη επείγουσας αξονικής τομογραφίας για περαιτέρω διάγνωση και αντιμετώπιση (αιμορραγίες, εικόνα εγκεφαλικών, εικόνα διάτρησης κοίλου σπλάχνου), όπου χρειάστηκε να διακομιστούν σε άλλο εφημερεύον ακτινολογικό για τη διενέργεια αξονικής, με καθυστερήσεις λόγω της υπερφόρτωσης του ΕΚΑΒ. Καθυστερήσεις που έχουν αγγίξει και τις 7 ώρες. Γίνεται αντιληπτό, ότι μιλάμε για μη αποδεκτές καθυστερήσεις για τα παραπάνω περιστατικά.


Κανένα αποτελεσματικό μέτρο δεν έχει παρθεί έως τα τώρα, ώστε να λυθεί και να αντιμετωπιστεί το οξυμένο αυτό πρόβλημα.


Η 1η ΥΠΕ έχει λάβει επανειλημμένως διαβήματα από τους επίσημους φορείς του νοσοκομείου και το σωματείο μας, αλλά κανένα άμεσο και πρακτικό μέτρο δεν έχει παρθεί. Η δέσμευσή της ότι το ΓΟΝΚ θα εξέλθει του προγράμματος γενικών εφημεριών του Λεκανοπεδίου τον 4/22 (στο οποίο μπήκε με αφορμή τις έκτακτες αναγκών covid), όπως καταλαβαίνουμε είναι κενό γράμμα! Μάλιστα, η 1η ΥΠΕ αρνείται πεισματικά να συναντήσει το σωματείο μας για να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, με την τελευταία <<πρόσκληση>> για συνάντηση να είναι τις 12/9.


Οι συνάδερφοι του τμήματος αξονικού τομογράφου αλλά και το σωματείο εργαζομένων του ΓΟΝΚ έχουμε επισημάνει επανειλημμένως το πρόβλημα στα αρμόδια όργανα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έγγραφο των ιατρών στις 16.8.22


<< Εκ των τεσσάρων (4) Μόνιμων ιατρών:

  1. Την 22α Ιουλίου 2022 ένας (1) Μόνιμος ιατρός κατέθεσε αίτηση παραίτησης για συνταξιοδότηση και βρίσκεται εν αδεία λόγω συσσώρευσης ετήσιων αδειών από ετών και δε μετέχει στις εφημερίες του Νοσοκομείου από 02-08-2022.

  2. Μία (1) Μόνιμη ιατρός έχει εξαιρεθεί από τις εφημερίες του Νοσοκομείου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω παραμένουν ΔΥΟ (2) μόνιμοι ιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι» με γνώσεις γνωμάτευσης εξετάσεων Αξονικής Τομογραφίας που τελούνται κατά τη διάρκεια των εφημεριών του ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι». >>


Να τονίσουμε, ότι ακόμα και το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου μας θεωρεί το πρόγραμμα εφημεριών του αξονικού μη ασφαλές.


Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των συναδέρφων ιατρών του αξονικού να μην υπερβούν το νόμιμο πλαφόν των εφημεριών τους, χωρίς τη συναίνεσή τους και αντ΄αυτού να γίνει άμεση προκήρυξη των θέσεων μόνιμες προσλήψεις. Θεωρούμε παράτυπο, το υπογεγραμμένο πρόγραμμα Οκτωβρίου που τους θέλει να εφημερεύουν με ωράριο.


Και ενώ υπάρχει θεωρητικά <<συμφωνία>> όλων για το πρόβλημα, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ίσα-ίσα φαίνεται να υπάρχει ανοχή και ενέργειες για πρόχειρα μπαλώματα με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλείας των ακτινολόγων.


Φυσικά, την εικόνα της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης προσωπικού σε τμήματα και υπηρεσίες του νοσοκομείο μας, το συναντάμε σε όλους του κλάδους, όχι μόνο στους γιατρούς!

Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας, την 1η ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου

  1. Άμεσα συνάντηση του σωματείου μας με την 1η ΥΠΕ

  2. Άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών ακτινολόγων στο τμήμα του αξονικού

  3. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων ειδικά στα τμήματα που έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους

  4. Καμιά υπέρβαση του πλαφόν εφημέρευσης για τους συναδέρφους ακτινολόγους όπως και για κανέναν άλλον εργαζόμενο του νοσοκομείου

  5. Επαναφορά του νοσοκομείου το προηγούμενο σύστημα εφημέρευσης, δηλαδή εξαίρεσή του από τις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου

  6. Επίταξη ακτινολόγων ιατρών ιδιωτικού τομέα ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες επείγουσες ανάγκες μέχρι να γίνουν προλήψεις

Comments


bottom of page