top of page

Για τη στάση της ΔΑΠ στα Διοικητικά Συμβούλια: Λίγη ντροπή δε βλάπτει

Σε καταγγελία τους οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στα Πανεπιστήμια της Αθήνας σημειώνουν:


Λίγη ντροπή δε βλάπτει..


Εν μέσω πανδημίας, την ώρα που


  • δίνεται μια τεράστια μάχη από τους γιατρούς, τους υγειονομικούς σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, έτσι ώστε να προστατευθεί η υγεία του λαού μας

  • δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων, στέκονται αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα τους και απαιτούν μαζί τους, να ενισχυθεί εδώ και τώρα το Δημόσιο σύστημα Υγείας

  • οργανώνεται η αλληλεγγύη, έτσι ώστε κανένας φοιτητής, εργαζόμενος, άνθρωπος που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, να μην αντιμετωπίσει μόνος του την πανδημία


Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, σε Διοικητικά Συμβούλια Φοιτητικών Συλλόγων1, καταψηφίζουν την οργάνωση της αλληλεγγύης, την εθελοντική αιμοδοσία! Και τι δε βρήκαν να πουν;; Πως η πρωτοβουλία για την αιμοδοσία είναι "χρωματισμένη"2 (???), πως "ανάγκες για αίμα υπάρχουν πάντα, όχι μόνο σε έκτακτες καταστάσεις"3. Πρόκειται για μικροψυχία που φτάνει στα όρια της παλιανθρωπιάς να αρνούνται ακόμα και την αιμοδοσία, ως πράξη αλληλεγγύης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς και την Ομοσπονδία τους για τον αγώνα που δίνουν, λέγοντας πως "δημιουργούν καχυποψία"!!!!


Τώρα που στα νοσοκομεία δίνεται καθημερινά η μάχη για την προστασία της υγείας του λαού με τις 30.000 κενές θέσεις σε προσωπικό, με κλειστές ΜΕΘ, με ελλείψεις σε εξοπλισμό – Τώρα είναι αναγκαίο όσο ποτέ και οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγούς μας:


  • Να διεκδικήσουμε, μαζί με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.

  • Να στηρίξουμε και εμείς την Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Δημόσια Υγεία στις 7 Απρίλη.

  • Να συμβάλουμε και εμείς σε αυτή την προσπάθεια, δίνοντας αίμα, κατανοώντας τις ανάγκες που υπάρχουν.

Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ για ακόμη μία φορά, πιστή στη γραμμή της κυβέρνησης, δεν αναγνωρίζει τίποτα από τα παραπάνω. Βέβαια, γνωρίζουμε πως οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ δεν είναι UFO, που μόλις προσγειώθηκαν στον πλανήτη γη. Ξέρουν πολύ καλά, όπως και η κυβέρνηση τους ξέρει, τις τεράστιες ελλείψεις, τα κενά, τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Όμως η κυβέρνηση επιλέγει να μην δώσει λύση σε τίποτα από τα παραπάνω, να μην αναλάβει η ίδια καμία ευθύνη για την κατάσταση στα νοσοκομεία και να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των γιατρών.


Γι’ αυτό "θάβουν" τις κινητοποιήσεις των Υγειονομικών, τη συνέντευξη τύπου της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, την Πανελλαδική Μέρα Δράσης.


Γι’ αυτό βαφτίζουν "fake news" τις καταγγελίες τους, "Κασσάνδρες" τις προειδοποιήσεις τους.

Από αυτό το "θάψιμο" δεν θα μπορούσε να λείπει η παράταξη της ΝΔ . Η ΝΔ, όπως και η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, δεν θα μπορούσε να μην αποκρύπτει πως η προστασία της δημόσιας Υγείας δεν συμβαδίζει με την πολιτική εμπορευματοποίησης των κυβερνήσεων τωρινών και παλιών, της ΕΕ που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν "κόστος", λογική που φέρνει όλες τις μονάδες υγείας στη σημερινή ανεπαρκή και εγκληματική για την Υγεία κατάσταση.


Και είναι οι ίδιοι που δήθεν χειροκροτούν την "εθελοντική" προσφορά ενώ καταψηφίζουν να συντονιστεί οργανωμένα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους η προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης. Είναι ντροπή εν μέσω πανδημίας και κατόπιν έκκλησης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α)5 για συνέχιση της αιμοδοσίας, να υπάρχουν εκπρόσωποι φοιτητών που το αρνούνται! Υποθέτουμε ότι εαν ο σύλλογος καλούσε τους φοιτητές σε εθελοντική «παραίτηση» από τα δικαιώματά τους, τα στελέχη της ΔΑΠ θα πρωταστατούσαν σε μια τέτοιου τύπου "εθελοντική δράση", ώστε να περπατήσουν πιο εύκολα τα άγρια μέτρα της κυβέρνησης.


Καλούμε κάθε φοιτητή που αγωνιά για την υπάρχουσα κατάσταση να μην σκύψει το κεφάλι!

7 Απρίλη και οι φοιτητές, μαζί με το λαό, παλεύουν για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας!

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη – Δίνουμε αίμα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη!

Δυναμώνουμε τη φωνή μας!


Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της Υγείας του λαού!


ΥΓ1: "Πράξεις όχι λόγια". Ας δούμε επιτέλους ένα στέλεχος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, πέρα από το να κάνει αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, στα ραδιόφωνα κλπ για την αξία του εθελοντισμού, της βοήθειας στον συνάνθρωπο, να στηρίξει επιτέλους μια πρωτοβουλία στους Φοιτητικούς Συλλόγους.


ΥΓ2: Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που τόλμησαν τα στελέχη της ΔΑΠ να πιάσουν στο στόμα τους, είναι αυτοί οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία νυχθημερόν, στους οποίους χρωστάμε πολλά. Και παρεμπιπτόντως η ΔΗΚΝΙ – παράταξη της ΝΔ – έχει 5 (στις 27) έδρες στη Διοίκηση της ΟΕΝΓΕ. Τους συστήνουμε, την επόμενη φορά, να τους συμβουλευτούν πριν μιλήσουν.


ΥΓ3: Συνιστούμε στα στελέχη της ΔΑΠ στην Ιατρική να αλλάξουν σχολή. Είναι ντροπή οι αυριανοί γιατροί να καταψηφίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες με διάφορα προσχήματα»


1. Ιατρική ΕΚΠΑ, Πληροφορική ΕΚΠΑ, Χημικό ΕΚΠΑ, Γεωλογικό ΕΚΠΑ, ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ

2. Τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο Τμήμα Πληροφορικής & στο τμήμα Γεωλογίας ΕΚΠΑ

3. Τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο Τμήμα Ιατρικής

4. Τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο Τμήμα Πληροφορικής, Χημείας & Γεωλογίας του ΕΚΠΑ

5. http://ekea.gr/%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b1%cf%8d%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%87/

bottom of page