top of page

Για την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ Ε. Ι. Ν. Α.


ΑΠ. 71.2021

07/12/2021


Οι πρόσφατες αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της Διοίκησης του ΓΝ Αιγίου, που αρχικά ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την εφημερία του Χειρουργικού-Ορθοπεδικού τομέα του Νοσοκομείου και στη συνέχεια ακύρωσε την αρχική της απόφαση, με την 6η ΥΠΕ να αποστασιοποιείται δημόσια, έφεραν στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης και συνολικής υποβάθμισης του Νοσοκομείου, προκαλώντας ταυτόχρονα ανασφάλεια στους κατοίκους της Αιγιαλείας. Είναι προφανές πλέον ότι αν δεν παρθούν μέτρα με μόνιμο χαρακτήρα, ενταγμένα σε ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο ενίσχυσης, η μετατροπή του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας με λίγες δευτεροβάθμιες λειτουργίες είναι δεδομένη.

Το Νοσοκομείο Αιγίου εφημερεύοντας σε καθημερινή 24ωρη βάση, καλύπτει 70.000 κατοίκους της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, προσφέροντας ετησίως σοβαρό ιατρικό έργο. Ετησίως, εξετάζονται 12.000 ασθενείς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του χειρουργικού τομέα, 15.000 στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του παθολογικού τομέα και 13.000 στο σύνολο των τακτικών ιατρείων. Νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς και πραγματοποιούνται περί τις 1.000 χειρουργικές επεμβάσεις μέσης και μεγάλης βαρύτητας και άλλες 1.000 επεμβάσεις μικρής βαρύτητας.

Σε επίπεδο στελέχωσης, οι ενεργοί ειδικευμένοι ιατροί που εργάζονται στις βασικές κλινικές του νοσοκομείου είναι μόλις 13 σε σύνολο 27 οργανικών θέσεων, δηλαδή κάλυψη θέσεων οριακά στο 50% . Ενδεικτικά στην Παθολογική θα μείνουν 2 μόνιμοι γιατροί σε σύνολο 5 οργανικών θέσεων, στη Χειρουργική 3 στις 5, στην Ορθοπεδική 2 στις 4, στο Αναισθησιολογικό 3 στις 4, στην Καρδιολογική 1 στις 5, στο Ακτινολογικό 2 στις 4. Τα κενά αυτά «καλύπτονται» με μόνιμες ή προσωρινές μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία (πέντε), με επικουρικούς γιατρούς (τρεις) και με μετακινήσεις γενικών γιατρών από την Πρωτοβάθμια Υγεία για κάλυψη εφημεριών στο Τμήμα Επειγόντων(τρεις).

Καθίσταται σαφές, ότι το υπάρχον προσωπικό δεν είναι δυνατό να καλύψει επαρκώς όλες τις απαραίτητες ανάγκες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία έως και έκθεση των ασθενών σε κίνδυνο. Καμία από τις βασικές κλινικές του Νοσοκομείου δεν μπορεί να καταθέσει ασφαλές πρόγραμμα εφημερίας, με τα περισσότερα να κατατίθενται με μορφή «εντέλλεσθε» από τον διοικητή του ιδρύματος, ο οποίος αγνοεί επιδεικτικά την επιστημονική γνώμη των θεσμικών οργάνων του νοσοκομείου και αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη. Οι εφημερεύοντες γιατροί επιφορτίζονται επιπλέον με τις διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία και με τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, όπου ξανά με «εντέλλεσθε» του διοικητή, οι εφημερεύοντες γιατροί καλύπτουν ταυτόχρονα τις βάρδιες.

Όλα τα παραπάνω έχουν καταστήσει εργασιακά το ΓΝ Αιγίου ως νοσοκομείο προς αποφυγή για νέους συναδέλφους. Παράδειγμα, σε πρόσφατη κρίση για πρόσληψη νέων μόνιμων ιατρών (μία θέση παθολογίας και μία θέση καρδιολογίας) μεταξύ πλήθους συναδέλφων κανένας δεν αποδέχθηκε τη θέση. Επίσης τέσσερις συνάδελφοι επικουρικοί επέλεξαν να αναζητήσουν αλλού εργασία μετά το τέλος της θητείας τους και δεν ανανέωσαν τη σύμβασή τους. Η διοίκηση ,τόσο του νοσοκομείου ,όσο και της 6ης ΥΠΕ όχι απλά δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα, αλλά τα κρύβει κάτω από το χαλί, απαξιώνοντας διαρκώς την γνώμη των ιατρών για επικοινωνιακούς λόγους. Καθυστερεί επανειλημμένα να αναγνωρίσει έγκαιρα τα προβλήματα και όταν τελικά τα αναγνωρίσει ακολουθεί τη γνωστή παρελκυστική πολιτική είτε επικαλούμενη γραφειοκρατικά κωλύματα είτε δικαιολογώντας την κυβερνητική πολιτική απαξίωσης των περιφερειακών νοσοκομείων .

Ως Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των γιατρών και εργαζομένων στο ΓΝ Αιγίου, καθώς και όλης της τοπικής Αιγιάλειας, κρούοντας για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας, τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του ΓΝΑιγίου.

· Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει το ΓΝΑιγίου δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και να μην καταστεί Κέντρο Υγείας με λίγες δευτεροβάθμιες υπηρεσίες – Τέρμα πια στη συγκάλυψη και απόσειση των ευθυνών και τις εμβαλωματικές λύσεις -Τέρμα στην κοροϊδία των κατοίκων

· Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για το ΓΝΑιγίου

· Επιτάχυνση των κρίσεων που εκκρεμούν για όλες τις προκηρυγμένες μόνιμες θέσεις γιατρών – Άμεση ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων - Θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση νέων γιατρών

· Άμεση νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του απαρχαιωμένου οργανισμού με θέσπιση αυτόνομου ΤΕΠ και δυνατότητα πρόσληψης γιατρών σε αυτό ώστε να καλύπτεται το έργο της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης

· Αυστηρή τήρηση των ορίων ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης με βάση τις εισηγήσεις των επιστημονικών οργάνων

· Να υπάρξει επιτέλους καθημερινή λειτουργία του αξονικού τομογράφου (θεμελιώδης λειτουργία για το οποιοδήποτε νοσοκομείο και βασική ανάγκη για την μείωση των διακομιδών σε όμορα νοσοκομεία), η οποία απαιτεί επιπλέον ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

· Να λειτουργήσει το γαστρεντερολογικό τμήμα γεγονός που θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και θα αποφορτίσει σημαντικά τα μεγάλα νοσοκομεία των Πατρών.


Comments


bottom of page