top of page

Γιατροί σε «επικίνδυνες αποστολές» λόγω πανδημίας: Δυο χρόνια χωρίς άδεια, με 12 εφημερίες τον μήνα

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Τουρκία, όπου μία 25χρονη γιατρός έχασε τη ζωή της, όταν μετά από 36 ώρες εφημερίας έχασε τον έλεγχο του οχήματός της και έπεσε σε φορτηγό, το Newsbomb.gr εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύουν οι γιατροί και νοσηλευτές στη χώρα μας.



Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι στα κόκκινα από την αρχή της πανδημίας. Όχι, μόνο δεν «ανακουφίστηκαν» όλο αυτό το διάστημα αντιθέτως έχουν επιβαρυνθεί.


Δεύτερη χρονιά αναστολής αδειών, ενώ παρά τις εξαγγελίες για προσλήψεις, μειώθηκε το προσωπικό λόγω των μη εμβολιασμένων γιατρών και νοσηλευτών, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.


Το αποτέλεσμα; Οι γιατροί που χειροκροτούσαν πολλοί πολίτες από τα μπαλκόνια τους μερικούς μήνες πριν, να έχουν φθάσει στα όρια τους. Κάποιοι μπορεί να τα έχουν ξεπεράσει κιόλας.


Και ενώ ο Χειμώνας δεν έχει ακόμη χτυπήσει την πόρτα της χώρας, οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν γεμίσει και προς τα εκεί τείνουν και οι αντίστοιχες στην Αθήνα.


Οι ασθενείς πληθαίνουν, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τους γιατρούς και τις νοσοκόμες. Αυτοί δεν αυξάνονται, βρίσκονται στα πόστα τους ατελείωτες ώρες τρέχοντας πάνω από κάθε νέο φορείο που περνά τις πόρτες του νοσοκομείου. Και οι εφημερίες μοιάζουν εφιαλτικές.


«Δύο χρόνια χωρίς άδεια, με 10 ή 12 εφημερίες τον μήνα»


Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργος Φερεντίνος τονίζει πως οι καθημερινές συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία.


«Έχουμε επιφορτιστεί με το τριπλάσιο έργο συγκριτικά με πριν από 2 χρόνια. Και αυτό καθώς αυξήθηκαν οι ανάγκες λόγω covid-19 αλλά όχι μόνο δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις, αντίθετα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και γιατροί και νοσηλευτές που δεν είχαν εμβολιαστεί. Όταν σε μια μάχη δεν περισσεύει κανείς, εμείς μένουμε λιγότεροι. Έγινε μια προσπάθεια ενίσχυσης του νοσηλευτικού προσωπικού με 4.000 προσλήψεις όταν οι ανάγκες απαιτούν τον διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό. Το αποτέλεσμα είναι το υπάρχον προσωπικό που εργάζεται αδιάκοπα, δύο χρόνια χωρίς άδεια, με εφημερίες σε κάποιες ειδικότητες -όπως των χειρούργων- 10 ή και 12 το μήνα».


Σε όλα τα παραπάνω ο γιατρός προσθέτει την παράμετρο που δεν έχει υπολογίσει κανείς, την προστασία της υγείας του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.


«Όταν μετά από εφημερία έχει κάποιος βάρδια και είναι 18 ή 20 ή ακόμη και 36 ώρες άυπνος για να βγει η βάρδια, με τι δύναμη και σθένος να εξετάσει, να έχει διαύγεια και αντανακλαστικά. Ο μεγάλος αυτός φόρτος στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα προκαλέσει σίγουρα επιπτώσεις και στην δική του υγεία», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, σκιαγραφώντας με αυτόν τον τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία αυτή την στιγμή.


«Δεν είναι άτρωτοι οι γιατροί»


Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων το Ευαγγελισμού Ηλίας Σιώρας μιλάει και αυτός με την σειρά του για αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας στο Newbomb.gr και τονίζει:


«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Εδώ και δύο χρόνια όπου η επέλαση του covid-19 στη χώρα μας ήταν δυναμική, στην πρώτη γραμμή της μάχης έπεσαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Δύο σχεδόν χρόνια μετά τι έχουμε; Απολυμένους γιατρούς και νοσηλευτές που δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν και δεν έχουν αντικατασταθεί. Γιατρούς που δίνουν όλη τους την ενέργεια μέρα-νύχτα στα Νοσοκομεία και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουν δει τις άδειες τους να αναστέλλονται».


Σε ερώτηση μας, αν όλη αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο στους ασθενείς, απαντά:

«Φυσικά και έχει. Σας βεβαιώνω, πως οι γιατροί δίνουν μάχες καθημερινά και είναι επίπονες και κάποιοι με αυταπάρνηση ξεπερνούν τον εαυτό τους. Για πόσο όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό; Και οι γιατροί είναι άνθρωποι. Έχουν ανάγκη την ξεκούραση που δεν την έχουν».


Πηγή: Newsbomb.gr


Comments


bottom of page