top of page

Γιατροί και νοσηλευτές, ήρωες στα χαλάσματα του ΕΣΥ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


«Στον πόλεμο χρειάζονται στρατιώτες και όπλα», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή των νοσοκομειακών γιατρών προς τον πρωθυπουργό. Που σημαίνει μόνιμο προσωπικό, αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ, ατομικά μέσα προστασίας και όχι τιμητικές αναφορές και αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις.


Την ώρα που το σύστημα Υγείας της χώρας δίνει τη μάχη των μαχών με έναν ιό επικίνδυνο και εξαιρετικά μεταδοτικό, που όσο εξαπλώνεται πλήττει ολοένα και περισσότερους, η συμβολή της πολιτείας στην ουσιαστική ενίσχυσή του αποδεικνύεται ανησυχητικά ανεπαρκής. Βροχή από περιοριστικά μέτρα, απογείωση της ατομικής ευθύνης, επικοινωνιακοί χειρισμοί και επίκληση στο ελληνικό φιλότιμο. Χειροκροτήματα, τιμητικές αναφορές σε διαγγέλματα για το ηρωικό υγειονομικό προσωπικό και καθυστερημένες εξαγγελίες για προσλήψεις - κι αυτές με το σταγονόμετρο.


Ομως, η διαχείριση της πανδημίας με στόχο τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες εξαρτάται ευθέως από τη στήριξη του ΕΣΥ. «Στον πόλεμο χρειάζονται στρατιώτες και όπλα», όπως το έθεσαν στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Ενάντια στον «αόρατο εχθρό», όπως τον αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, χρειάζονται μόνιμο προσωπικό, αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ, ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μη βγει εκτός μάχης, καταδεικνύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).


Αυτά διεκδικεί ο πιο κρίσιμος κρίκος στη διαχείριση της πανδημίας. Γιατί είναι ακάλυπτοι. Περίτρανη απόδειξη, ότι καθημερινά είτε νοσούν είτε μπαίνουν σε καραντίνα εργαζόμενοι στο ΕΣΥ απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.


Πάνω από 300 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βρίσκονται ήδη σε καραντίνα -εκ των οποίων 48 νοσούντες μέχρι προχθές-, αριθμός που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ ήδη έχει καταγραφεί ένας θάνατος εργαζομένου στο ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.



Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας Δεν έχουν μάσκες, είναι απλήρωτοι και αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι

«Γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ στις συνθήκες πανδημίας, με τον πιο πολύ σκληρό τρόπο: Τα εργασιακά δικαιώματα στην Υγεία ταυτίζονται με τα δικαιώματα των ασθενών. Αν δεν τηρούνται από τα ωράρια και την ανάπαυση μέχρι τα μέτρα υγιεινής, ο ασθενής δεν θα τύχει της παροχής υγείας που δικαιούται. Αν δεν έχω μάσκα, θα πεθάνει ο ασθενής και εγώ και ο επόμενος ασθενής δεν θα έχει γιατρό».


Η Δέσποινα Τοσουνίδου, γιατρός ακτινολόγος στο Ασκληπιείο της Βούλας, μέλος της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ και πρόεδρος του σωματείου ξεκαθαρίζει: «Δεν χρειάζονται διαγγέλματα και εξαγγελίες. Δεν γίνεται με ψίχουλα η περίθαλψη. Διότι, ας μην κοροϊδευόμαστε, παραμένει ως κριτήριο των κυβερνώντων το «όσο το δυνατόν λιγότερο το χέρι στην τσέπη»».


To Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας περίμενε χθες τα πρώτα περιστατικά κορονοϊού, δεδομένου ότι οι ΜΕΘ του «Σωτηρία» και του «Αττικόν» έχουν γεμίσει. Η ΜΕΘ του «Ασκληπιείου» με 12 κρεβάτια εκκενώθηκε από τους ασθενείς που νοσήλευε το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Η εκκένωση ωστόσο δεν ήταν αρκετό μέτρο. Με έγγραφό τους οι εντατικολόγοι του νοσοκομείου ζήτησαν από τη διοίκηση να τροποποιηθεί το σύστημα εξαερισμού της μονάδας προκειμένου να μπορέσει να νοσηλεύσει κρούσματα κορονοϊού, καθώς και να δημιουργηθεί ειδικός προθάλαμος για την προετοιμασία γιατρών και νοσηλευτών πριν από την είσοδό τους σε αυτήν αλλά και κατά την έξοδό τους. Ετσι πραγματοποιούνται ειδικές εργασίες προκειμένου να προετοιμαστεί καταλλήλως η ΜΕΘ.


Παράλληλα στο νοσοκομείο δημιουργείται κλινική χωρητικότητας 26 κρεβατιών για τους νοσούντες από κορονοϊό, χωρίς ακόμα να έχει στελεχωθεί. Μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο έχουν φτάσει 15 νοσηλευτές, ενώ αναμένονται 12 γιατροί, «αριθμός πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες», σύμφωνα με τη Δ. Τοσουνίδου. Επιπλέον, τα οφειλόμενα ρεπό των εργαζομένων ξεπερνούν τα 6.000, ενώ λείπει σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου το 1/3 των νοσηλευτών.


«Το ηθικό των υγειονομικών παραμένει καλό, αλλά η συνειδητοποίηση μέρα με τη μέρα ότι είμαστε μόνοι μας καθώς και ότι μόνο εμείς γνωρίζουμε πώς μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα σε συνθήκες κρίσης προκαλεί άγχος. Η κυβέρνηση μας χειροκροτά και κατά τα άλλα μάς λέει «κάντε ό,τι μπορείτε, είστε αφημένοι στη μοίρα σας»».


Πανικό προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του νοσοκομείου ότι οι μάσκες θα δίνονται με... δελτίο. Κάθε πρωί 8.30-9 (η βάρδια ξεκινάει στις 7) θα μοιράζονται στους υπευθύνους κάθε τμήματος έξω από την κεντρική πόρτα του διοικητηρίου και σε απόσταση τριών μέτρων ο ένας από τον άλλον. «Οι μάσκες είναι λιγοστές, διατίθενται 15 σε τμήμα 30 εργαζομένων, αλλά ακόμα και 30 να μοιράζονταν, είναι μιας χρήσης, δεν μπορεί να τις φοράμε οκτώ ώρες ή και την επομένη», εξηγούν οι εργαζόμενοι.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.» Προστατέψτε τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής»​​​​​​

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο είναι ο βαθμός συμμόρφωσης της κοινωνίας στα περιοριστικά μέτρα και στις συστάσεις ατομικής προστασίας, αλλά και ο βαθμός ανταπόκρισης του δημόσιου συστήματος Υγείας στη σωστή διαχείριση των κρουσμάτων. Παρακολουθούμε καθημερινά τη μάχη που δίνει το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, αλλά και την αγωνία των γιατρών, των νοσηλευτών και των υπόλοιπων επαγγελματιών Υγείας για τη δική τους προστασία από τον ιό. Στον τομέα αυτόν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά και οφείλουμε να το πούμε με υπευθυνότητα, χωρίς διάθεση μικροπολιτικής.»


Η εικόνα σοβαρών έως δραματικών ελλείψεων σε μάσκες (όχι μόνο σε ειδικές μάσκες FFP2 αλλά και σε απλές χειρουργικές), σε αντισηπτικά υγρά, γάντια, ποδιές και ειδικές στολές για τη φροντίδα ύποπτων κρουσμάτων, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για επάρκεια μέσων και υλικών δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Τώρα λοιπόν που ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν “εκτός μάχης” οι πρώτοι υγειονομικοί, τώρα που αυξάνονται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στο προσωπικό, οφείλουν το υπουργείο και η κυβέρνηση να δώσουν ένα σήμα έμπρακτης (και όχι μόνο ηθικής) στήριξης των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής».


«Χρειάζονται άμεσα και επείγοντα μέτρα διασφάλισης της ενίσχυσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία αλλά και της επάρκειας όλων των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών. Κάθε καθυστέρηση, κάθε ολιγωρία, κάθε ανεπάρκεια σ’ αυτό το μέτωπο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το δημόσιο σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, άρα και για τη δημόσια Υγεία».


Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Δείχνουν αυταπάρνηση, θέλουν να συνδράμουν, αλλά είναι απελπιστικά λίγοι...

«Ζούμε την ηρεμία πριν από τη μεγάλη καταιγίδα. Υπήρξε ένα πρώτο κύμα μαζικών κρουσμάτων από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, το δεύτερο και το τρίτο θα είναι πιο μαζικά, πιο σοβαρά. Και θα μας βρουν απροετοίμαστους και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για το επόμενο δίμηνο». Τα λόγια ανήκουν στον Δημήτρη Ζιαζιά, παθολόγο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.


Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Πατρών, που έχουν εμπειρία νοσηλείας περιπτώσεων κορονοϊού, ελαφριών και σοβαρών, αντιμετωπίζουν την πανδημία χωρίς φόβο, με ψυχραιμία. Οπως εξηγεί ο Δ. Ζιαζιάς, «θέλουν όλοι να βοηθήσουν, με φιλότιμο και αυταπάρνηση. Λείπουν όμως προσωπικό κάθε ειδικότητας - γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, καθαρίστριες κ.λπ.- και προστατευτικά υλικά».


Στο Ρίο, σήμερα, η Οφθαλμολογική Κλινική νοσηλεύει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Κλινική ΩΡΛ τα πιθανά. Κάθε μία μετράει από 20 κρεβάτια. «Εάν αυτές κορεστούν, δεν υπάρχει σχέδιο ούτε προετοιμασία για τη νοσηλεία επιπλέον ασθενών». Αυτή τη στιγμή η Οφθαλμολογική Κλινική είναι πλήρης, ενώ η Κλινική ΩΡΛ νοσηλεύει 15 άτομα. «Σε μία εφημερία είναι πολύ πιθανό να γεμίσει η Κλινική ΩΡΛ και θα τρέχουμε τελευταία στιγμή για εκκενώσεις άλλων κλινικών».


Στη ΜΕΘ του Ρίου λειτουργούν 13 κρεβάτια, με σχεδιασμό να ανοίξουν άλλα έξι. Ακόμα τέσσερα κρεβάτια λειτουργούν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης ως κρεβάτια ΜΕΘ. Γίνεται προσπάθεια να δανειστεί το νοσοκομείο αναπνευστήρες (απαραίτητους για τις ΜΕΘ) από περιφερειακά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αν τα τελευταία χρειαστούν με τη σειρά τους ΜΕΘ.


Επιπλέον οι γιατροί στο Ρίο καταγγέλλουν πως «όχι μόνο δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά δεν γίνονται και τα απαραίτητα μαθήματα να εκπαιδευτεί το υπάρχον».


Ταυτόχρονα, στα σκαριά βρίσκεται ακόμα η προετοιμασία του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών-Ειδικών Νοσημάτων Θώρακος Δυτικής Ελλάδος που στο παρελθόν είχε συγχωνευτεί με το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» και παραμένει αποθήκη υγειονομικού υλικού, καθώς έχουν μεταφερθεί εκεί κάποια κρεβάτια.


Ως παθολόγος ο Δ. Ζιαζιάς διευκρινίζει πως «ο κορονοϊός είναι χειρότερος από τη γρίπη». Τρεις είναι οι βαριά ασθενείς που νοσηλεύει το Πανεπιστημιακό των Πατρών, μεταξύ των οποίων και ένας 44χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα, με αναπνευστική ανεπάρκεια, ο οποίος δεν έχει διασωληνωθεί αλλά υποστηρίζεται με μη επεμβατικό αερισμό.​​​


Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Προετοιμασίες για το κακό σενάριο

«Την κρίσιμη ώρα η χρηματοδότηση, ο κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωση των ανθρώπων, στα συστήματα Υγείας είναι αναντίστοιχη του προβλήματος. Κατευθύνεται από την κυβέρνηση, κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και παγκοσμίως ξανά στη ρευστότητα των τραπεζών και όχι στα συστήματα Υγείας και στην εύρεση του φαρμάκου.


Επιλέγονται οι πιο «φτηνές» λύσεις της μαζικής καραντίνας», υποστηρίζει ο εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Στο «Αττικόν», στην πρώτη φάση επιστρατεύτηκε η Μονάδα Εδικών Λοιμώξεων για τους βαριά νοσούντες από κορονοϊό. Ηδη είναι γεμάτη με οκτώ ασθενείς, τρεις από τους οποίους είναι διασωληνωμένοι με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.Πλέον πραγματοποιούνται ταχύρυθμες εργασίες προκειμένου η γενική ΜΕΘ του νοσοκομείου να είναι έτοιμη σε τρεις μέρες το αργότερο ώστε να περιθάλψει ασθενείς με κορονοϊό, με οκτώ κρεβάτια, οκτώ αναπνευστήρες, 15 νοσηλευτές. Ταυτόχρονα γίνονται εσωτερικές αλλαγές στο νοσοκομείο, αναβάλλονται τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία, ενώ τρεις πτέρυγες (30 κρεβατιών η κάθε μία) είναι έτοιμες να... δοθούν και αυτές στη μάχη.


Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόβλημα και το νοσοκομείο μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό ασθενών από τον κορονοϊό, διαθέτοντας 80-90% των κρεβατιών του για νοσηλείες. «Το πρόβλημα όμως είναι εκθετικό, όπως και η πορεία της νόσου. Τι θα γίνει αν χρειάζονται 200 άτομα νοσηλεία σε ΜΕΘ ή 1.000 μελλοντικά; Υπό κανονικές συνθήκες, το νοσοκομείο όφειλε να διαθέτει 65 κρεβάτια ΜΕΘ (το 10% των 650 κρεβατιών που έχει). Είχε 19 και τώρα προστέθηκαν πέντε ακόμα. Απαιτούνται άμεσα προσωπικό, ειδικές στολές, μάσκες και άλλα κρεβάτια Εντατικής», προσθέτει ο Μ. Ρίζος.




ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page