top of page

Γιατροί ΕΣΥ Μεσσηνίας: Με απόφαση της 6ης ΥΠΕ αποδυναμώνεται το νοσοκομείο Καλαμάτας

Η ανακοίνωση-καταγγελία του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας


“Ενώ διανύουμε μια ιδιαίτερη επιβαρυμένη περίοδο για τον νομό εν μέσω τουριστικής περιόδου, με αύξηση τόσο των τροχαίων ατυχημάτων όσο και της υπόλοιπης νοσηρότητας.

Ενώ δεχόμαστε και πολλά επιπλέον περιστατικά από τα νοσοκομεία των γύρω νομών λόγω της υποστελέχωσης τους σε ιατρικό προσωπικό.

Ενώ η μεγάλη υποστελέχωση μας ωθεί σε υπερεφημέρευση με συνέπεια την εργασιακή μας εξουθένωση.

Ενώ οριακά καλύπτονται οι εφημερίες στο νοσοκομείο Μεσσηνίας, ενώ καλούμαστε όλοι να εφημερεύουμε πέραν των τακτικών εφημεριών με τις λεγόμενες “πρόσθετες εφημερίες” (οι οποίες είναι απλήρωτες από τον Νοέμβριο του 2021).

Σε αυτές τις συνθήκες η 6η Υ.Π.Ε. εντέλει τους 4 επικουρικούς χειρουργούς της νοσηλευτικής μονάδας Καλαμάτας να μετακινηθούν για να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

Δηλώνουμε πως η ιατρική πράξη ενέχει επισφάλεια όταν τελείται σε αιφνίδια καινούργιες συνθήκες, με άγνωστους συνεργάτες, με άγνωστο το ιστορικό των ασθενών και από έναν ιατρό που έχει μετακινηθεί από την βάση του και βρίσκεται ήδη σε εργασιακή εξουθένωση.

Δηλώνουμε πως είναι άκρως επικίνδυνο για τους πολίτες του νομού μας και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, η αποδυνάμωση του κεντρικού νοσοκομείου της Καλαμάτας.

Υπεύθυνοι για την επισφάλεια αυτή είναι η 6η Υ.Π.Ε. που μετακινεί τους ιατρούς και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μεσσηνίας που συναινούν στις μετακινήσεις αυτές. Οι έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες που επικαλούνται είναι κάθε άλλο παρά έκτακτες, καθώς προκύπτουν από την υποστελέχωση των νοσοκομείων η οποία καλά κρατεί από χρόνια και για την οποία οι παραπάνω φέρουν την απόλυτη ευθύνη, επειδή καθυστερούν οι προκηρύξεις και οι προσλήψεις των κενών οργανικών ιατρικών θέσεων.

Απαιτούμε από την 6η Υ.Π.Ε. και τις Διοικήσεις των 2 νοσοκομείων να σκεφτούν επι τέλους σοβαρά την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών.

Καλούμε τους πολίτες αλλά και τους πολιτικούς φορείς του νομού να αντιδράσουν άμεσα στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας”.

Επιστολή στο Υπουργείο έστειλε η ΟΕΝΓΕ-

Τι αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας


ΠΡΟΣ:  ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΛΕΥΡΗ ΘΑΝΟ  ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΚΑΓΚΑ ΜΙΝΑ  ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ  ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν ΛΑΚΩΝΙΑΣ  ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ  ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ


Η 6η ΥΠΕ για μια ακόμα φορά προβαίνει σε έκτακτες ημερήσιες μετακινήσεις ιατρών για εφημερίες, αυτή τη φορά από το νοσοκομείο Καλαμάτας σε αυτό της Σπάρτης για το μήνα Αύγουστο. Συγκεκριμένα μετακινούν 4 επικουρικούς χειρουργούς για κάλυψη εφημεριών.

Πρόκειται για καθιερωμένη πρακτική που είναι όμως ακόμα και με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παράνομη.

“Επί της ουσίας αποδυναμώνουν το νοσοκομείο Καλαμάτας για να μπαλώσουν τρύπες στο νοσοκομείο Σπάρτης. Αυτή η τακτική αφενός ζημιώνει τους πολίτες της Μεσσηνίας που στερούνται σημαντικές ιατρικές υπηρεσίες και αφετέρου κοροϊδεύει και τους πολίτες της Λακωνίας ότι δήθεν λύνεται το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού του νοσοκομείου”

Θυμίζουμε ότι στο νοσοκομείο Πύργου αντίστοιχη κατάσταση συμβαίνει στην Παθολογική κλινική για πάνω από ένα χρόνο με συνεχείς μετακινήσεις για εφημέρευση. Η πολιτική που ακολουθούν πιστά, παρά τις μικροδιαφορές τους, τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας όπως και η ενίσχυση της αυτοτελούς επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων προκειμένου να λειτουργήσουν ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες, ενισχύει αυτή την κατάσταση.

Τέτοιες πρακτικές είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία ενός ασφυκτικού εργασιακού περιβάλλοντος για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, γεγονός που αν μη τι άλλο όχι μόνο δεν ελκύει νέους γιατρούς στο ΕΣΥ αλλά τους εξωθεί πολλές φορές και στην παραίτηση. Απαιτούμε: 1. Να σταματήσουν οι ανωτέρω μετακινήσεις. 2.Να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις και όσες ακόμα απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο Σπάρτης κανονικά.

α

bottom of page