top of page

Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας: Να ενισχυθεί η μαιευτική-γυναικολογική κλινική

ΘΕΜΑ : «Να ενισχυθεί η μαιευτική - γυναικολογική κλινική με όλο το αναγκαίο προσωπικό και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει το μαιευτικό χειρουργείο του νοσοκομείου».


Εδώ και πέντε χρόνια με την πρόσληψη σταδιακά, τριών επικουρικών γυναικολόγων και ενός μόνιμου επαναλειτούργησε ουσιαστικά η μαιευτική - γυναικολογική κλινική, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα μαιευτικά - γυναικολογικά περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται στην κλινική. Έτσι δεν αναγκάζονται γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή μας να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές για να γεννήσουν ή για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε γυναικολογικού προβλήματος, με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία γι’ αυτές και τις οικογένειές τους.


Χαρακτηριστικά, τα έτη 2021 και 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 523 εισαγωγές στην κλινική και 236 τοκετοί και καισαρικές τομές στο νοσοκομείο μας.


Πριν από ένα χρόνο παραιτήθηκε ο ένας επικουρικός γιατρός και σε ένα μήνα θα παραιτηθεί μία ακόμα γιατρός αφού βρήκε μόνιμη θέση στο νοσοκομείο Φιλιατών.


Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί – συμβασιούχοι εργαζόμενοι όχι μόνο στην μαιευτική κλινική αλλά και σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια και σταθερότητα και να μη χάνεται πολύτιμη εμπειρία και επιστημονική γνώση!


Το επόμενο διάστημα η μαιευτική - γυναικολογική κλινική θα μείνει ουσιαστικά με δύο γιατρούς (ένα μόνιμο και ένα επικουρικό που η σύμβασή του λήγει τον Απρίλη του 2023) αφού και ο διευθυντής γιατρός της κλινικής θα αποχωρήσει με συνταξιοδότηση μετά το τέλος της παράτασης που του έχει δοθεί λόγω covid.


Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο μαιευτικό προσωπικό αφού έχουν παραιτηθεί δύο μαίες (επικουρικό προσωπικό) και μία ακόμη βρίσκεται σε άδεια λοχείας.


Αυτή τη στιγμή εργάζονται 10 μαίες (έξι μόνιμες, τρεις επικουρικές και μία με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ) που σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της κλινικής, του τακτικού ιατρείου, του μαιευτηρίου και των χειρουργικών μαιευτικών επεμβάσεων, όταν μάλιστα τα τμήματα αυτά βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους από την κλινική .


Αποτέλεσμα αυτού είναι οι συναδέλφισσες να εργάζονται πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου τους με καθεστώς «ετοιμοτήτων» από το σπίτι και αναγκάζονται να είναι «κρεμασμένες» σε ένα τηλέφωνο, κάτι που είναι παράνομο αλλά και επικίνδυνο. Η διοίκηση τους οφείλει όλη την άδεια του 2021 και του 2022 και επιπλέον 30 ρεπό σε κάθε μία.


Στο νέο κτήριο του νοσοκομείου προβλέφθηκε μαιευτικό χειρουργείο (μαιευτήριο). Λόγω όμως της έλλειψης μαιών αλλά και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο) δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσλειτουργίες και προβλήματα που τα επωμίζονται όχι μόνο το προσωπικό αλλά και οι ασθενείς.


Οι κραυγαλέες ελλείψεις προσωπικού και τα τμήματα που παραμένουν κλειστά στο νοσοκομείο όπως το μαιευτικό χειρουργείο, ο ψυχιατρικός τομέας, η ΜΕΘ οφείλονται στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού ως «κόστος» που πρέπει το κράτος και οι εργοδότες να απαλλαγούν, δημιουργώντας επιπλέον χώρο για κερδοφορία στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες μονάδες Υγείας οφείλονται στην στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».


Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας θα συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – «επιχείρηση» να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.


Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.


ΖΗΤΑΜΕ:

1. Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (γυναικολόγοι, μαίες, αναισθησιολόγοι) για να καλυφθούν οι ανάγκες της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής και για να λειτουργήσει το μαιευτικό χειρουργείο.

2. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι γιατί καλύπτουν πάγιες, κρίσιμες και επιτακτικές ανάγκες.

3. Να εγκριθεί επιτέλους ο νέος οργανισμός το νοσοκομείου και να προκηρυχτούν όλες οι θέσεις.

4. Να αρθούν οι απαράδεκτες αναστολές εργασίας των συναδέλφων μας και να επιστρέψουν στη δουλειά γιατί κανείς δεν περισσεύει.


Comments


bottom of page