top of page

Α. Ρέτζιου: “Μόνο ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε για την υγεία”



Για την ένταση που προκλήθηκε έξω από το Υπουργείο Υγείας, καθώς πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και για τα προβλήματα που υπάρχουν στις κλίνες ΜΕΘ, αναφέρθηκε η πρέδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Αφροδίτη Ρέτζιου, μέσα από την συχνότητα του Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.


Σημειώθηκαν συμπλοκές έξω από το Υπουργείο Υγείας, καθώς η αστυνομία που βρισκόταν στο σημείο δεν άφησαν τους υγειονομικούς και γιατρούς να βγουν στον δρόμο προκαλώντας αγανάκτιση και οργή. Για την επιστολή που απέστειλε η κ. Ρέτζιου προς το Υπουργείο Υγείας ανέφερε:

Υπάρχουν προβλήματα στις κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων και το επισημαίνουμε από την πρώτη στιγμή της επιδημίας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πόσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζεται η χώρα είναι και το ποιοτικό στοιχείο, η στελέχωση. Η κατάσταση φοβόμαστε πως θα γίνει χειρότερη. Έχουμε επισημάνει ορισμένα πράγματα όπως το να θωρακιστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποιο ηταν ανετοιμο στην αρχή της επιδημίας και δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που κερδίθηκε ώστε να λυθούν ουσιαστικά μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης. Είμαστε μόνο στην αρχή του 2ου κύματος και θα είναι χειρότερα τα πράγματα όταν θα έχουμε και την γρίπη”.


 Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά:


Ο επιλεκτικός αποκλεισμός Παθολόγων και Αναισθησιολόγων εξειδικευμένων στην Εντατική Θεραπεία:

• Είναι άδικος και παράνομος αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι 2 από τις 6 κύριες ειδικότητες που δίνουν εξειδίκευση στην Εντατική θεραπεία. Ήδη συνάδελφοι μας προσανατολίζονται να προσφύγουν δικαστικά με κίνδυνο να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι κρίσεις ή ακόμα και να ακυρωθούν. Η κυβέρνηση θα έχει στο ακέραιο την ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη αν δεν τροποποιήσει άμεσα την προκήρυξη ώστε να συμπεριληφθούν και οι ειδικότητες που αποκλείονται.

• Στερεί από τις νέες ΜΕΘ πολύτιμο, έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κύματος της επιδημίας.

• Απαξιώνεται η εξειδίκευση της Εντατικολογίας. Απαιτούμε να εισακουστούν οι τεκμηριωμένες θέσεις των συναδέλφων Εντατικολόγων οι οποίοι έχουν εκφράσει δημόσια την κάθετη αντίθεση τους στον αντιεπιστημονικό και άδικο αποκλεισμό ειδικοτήτων κορμού από την προκήρυξη για τις θέσεις ΜΕΘ. Απαιτούμε να σταματήσει η κυβέρνηση τη «δημιουργική αριθμητική» για τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ. Οι δήθεν «1000 λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, στην πραγματικότητα δεν είναι διαθέσιμες και λειτουργούσες γιατί απλούστατα δεν είναι στελεχωμένες με το αναγκαίο προσωπικό. • Να υπάρξει σχέδιο για να αναπτυχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας 2.500 ΜΕΘ και 1.000 ΜΑΦ που έχει ανάγκη η χώρα μας και να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

• Να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις μόνιμων επιμελητών Εντατικής Θεραπείας ΕΣΥ που απαιτούνται.

• Να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός ώστε να εξειδικευτεί στην Εντατική Θεραπεία ο αναγκαίος αριθμός γιατρών για να στελεχωθούν οι ΜΕΘ.


Μέχρι τότε:

• Σε όλες τις προκηρύξεις να μην αποκλείεται ΚΑΜΙΑ από τις κύριες ειδικότητες που δίνουν το δικαίωμα εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία.

• Οι νέες ΜΕΘ να στελεχωθούν με γιατρούς που έχουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία και εφόσον παραμένουν κενές θέσεις να καταλαμβάνονται από γιατρούς που δεν έχουν τον τίτλο της Εξειδίκευσης (καθώς είναι ακόμα σε ισχύ ο νόμος που αναφέρει πως για την επιλογή σε θέση επιμελητή Β΄ αυτός ο τίτλος δεν είναι τυπικό αναγκαίο προσόν).

Comments


bottom of page