top of page

Αφ. Ρέντζιου: Η κυβέρνηση παγιώνει τις μετακινήσεις και την εργασιακή ομηρία των υγειονομικών


«Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον Covid - 19, επιχειρεί να παγιώσει τις μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την εντατικοποίηση, την εργασιακή ομηρία, την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών και συνταξιούχων αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου έγινε ακρόαση φορέων.


Οπως τόνισε, οι ρυθμίσεις που προτείνονται όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα εκρηκτικά προβλήματα και δεν είναι λύση, αλλά αντίθετα είναι οι αιτίες και τα συστατικά στοιχεία της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της ιδιωτικοποίησης, και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της συνειδητής επιλογής για πλήρη εγκατάλειψη του ΕΣΥ με την προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα υγείας.


Εξέφρασε την αντίθεση της ΟΕΝΓΕ στο άρθρο 5 με το οποίο παρατείνεται η δυνατότητα υπέρβασης του 48ωρου, τονίζοντας ότι στον πυρήνα του, βρίσκεται η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, καθώς προβλέπει ότι η εβδομαδιαία εργασία με εφημερίες δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 60 ώρες και ισχύει εφόσον ο γιατρός δίνει ειδική έγγραφη συναίνεση. Σημείωσε ότι αυτό δεν ισχύει, αντίθετα οργιάζουν οι εκβιασμοί, οι απειλές και τα εντέλλεσθαι, κι έφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείου της Σύρου, το οποίο καλύπτει όλες τις Κυκλάδες, όπου ο μοναδικός χειρουργός, έχοντας περάσει και ο ίδιος βαρύ χειρουργείο, εξαναγκάζεται σε 15 εφημερίες τον μήνα !


Η Αφ. Ρέντζιου αναφερόμενη στις μετακινήσεις σημείωσε πως ούτε εδώ τηρείται ο νόμος που έχει ψηφιστεί και τελικά αυτές γίνονται όχι μετά από αίτηση των γιατρών, όπως προβλέπεται, αλλά εξαναγκαστικά με εκβιασμούς και απειλές ενώ τα επιπλέον χρήματα που παίρνουν, είναι μόνο μέρος της κλοπής των μισθών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι γιατροί και μάλιστα, έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια.


Οσον αφορά τη λίστα χειρουργείου, σημείωσε πως με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, δεν κάνει τίποτ' άλλο παρά να εξασφαλίζει την ισοτιμία, κατά τα λοιπά δεν αντιμετωπίζει τις σοβαρές ελλείψεις, σε χειρουργούς, αναισθησιολογους, γιατρούς ΜΕΘ και νοσηλευτές για να λειτουργήσουν περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια. Εφερε ως παράδειγμα το Βενιζέλειο νοσοκομείο, όπου εδώ κι ένα μήνα, λειτουργούν μόνο δύο χειρουργικές κλίνες με αποτέλεσμα τα χειρουργεία να έχουν μειωθεί κατά 80% και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με βάση τον προηγούμενο νόμο που ψήφισε για τα απογευματινά χειρουργεία, τελικά οδήγησε στη νομιμοποίηση του γρηγορόσημου, δηλαδή να χειρουργείται πιο γρήγορα αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα για να πληρώσει.

Comments


bottom of page