top of page

Αφού άφησαν χωρίς αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ... «μπουκώνουν» ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο


Με νέες αποκαλύψεις ξετυλίγεται το αντιλαϊκό κουβάρι της εμπορευματοποίησης της Υγείας και στο ζήτημα των μοριακών διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό, με τις μπίζνες σε βάρος της υγείας του λαού να ενισχύονται μέσα στην πανδημία.


Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση άφησε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) χωρίς επαρκή αντιδραστήρια για τα τεστ, με αποτέλεσμα τη διακοπή των μοριακών ελέγχων για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, σπεύδει να παραδώσει πελατεία «με το αζημίωτο» σε ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους, αποστέλλοντας σχετικό «φιρμάνι» στα νοσοκομεία της Αττικής μέσω του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).


Από το έγγραφο της ντροπής...


Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψαν την Τετάρτη αγωνιστές υγειονομικοί, εκλεγμένοι στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ενημέρωσε με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας ότι από 1η Σεπτέμβρη «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές σας», καθώς «ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων».

Προκλητικά μάλιστα αναφερόταν στο έγγραφο ότι η εξέλιξη αυτή είναι... αποτέλεσμα «αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων»! Εξίσου προκλητικά, ο υφυπουργός Υγείας σε ανακοίνωσή του ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε όχι από τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού, αλλά από... τη «μαζική επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες» (!), η οποία δημιούργησε «αυξημένο όγκο εργαστηριακών ελέγχων»... Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων από το ΕΚΕΑ (1.000 τεστ τη μέρα) θα αποκατασταθεί μετά από μία ολόκληρη βδομάδα, ενώ είπε ότι αποφασίστηκε «η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου».


Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που έκαναν την αποκάλυψη ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται στα νοσοκομεία, με τις εκκρεμείς απαντήσεις για εκατοντάδες τεστ και με τους ασθενείς που αναμένουν τα αποτελέσματα για να χειρουργηθούν. Και ρωτούσαν χαρακτηριστικά: «Πού θα γίνονται τα τεστ; Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων;».


...στο φιρμάνι για το νέο «δώρο» στους ιδιωτικούς ομίλους


Μία μόλις μέρα μετά, η κυβέρνηση έσπευσε να επιβεβαιώσει το εύλογο ερώτημα - καταγγελία: Ο διορισμένος από αυτήν διοικητής της 1ης ΥΠΕ Αττικής, με έγγραφό του στις 2 Σεπτέμβρη, καλεί τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων να «διερευνήσουν» τη «σύναψη σύμβασης για μοριακούς διαγνωστικούς ελέγχους για Covid-19», με το διαγνωστικό κέντρο «CENTRAL LAB ΑΕ/Ομιλος Ιατρική Διάγνωση»!


Με άλλα λόγια, 6 ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση αφήνει χωρίς αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ, διατηρεί υποστελεχωμένα τα ιολογικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, ακριβώς όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί της, και συστήνει συμβάσεις με το «αζημίωτο» με ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους, χωρίς φυσικά ούτε σκέψη για επίταξή τους, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών λόγω της πανδημίας.


Σοβαρά ερωτήματα μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιδιωτικός όμιλος, που «συστήνεται» από την κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, μέχρι και την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη διαφήμιζε μέσα από την ιστοσελίδα του ότι «την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων» στις εξετάσεις ανίχνευσης του κορονοϊού την επιμελείται «εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (μοριακοί βιολόγοι), υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαγιορκίνη Γκίκα». Δηλαδή, του ορισμένου από την κυβέρνηση ως αναπληρωτή εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό...


Τα ερωτήματα μάλιστα επιτείνονται από το γεγονός ότι την Παρασκευή η παραπάνω αναφορά ξαφνικά «εξαφανίστηκε» από την ιστοσελίδα του ιδιωτικού ομίλου.


Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις συνέπειες από τη χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, όπως και την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να διασφαλιστεί εδώ και τώρα δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και για τον πληθυσμό, με ενίσχυση του ΕΚΕΑ, των νοσοκομείων και των εργαστηρίων τους, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και με επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Comments


bottom of page