top of page

Αττικόν: Κάλεσμα Γενικής Συνέλευσης Ειδικευόμενων Γιατρών στους συναδέλφους των νοσοκομείων Αττικής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟΝ


Οι ειδικευόμενοι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, μαζί με την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ, έγκαιρα είχαμε τονίσει την ανάγκη μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας περίθαλψης.


Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι πανηγυρισμοί και οι εφησυχασμοί της κυβέρνησης περί «θωράκισης» του ΕΣΥ είναι σαν τα επιχειρήματα ορισμένων χειροκροτητών της.


Κούφια λόγια.


Έχει περάσει αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι κυβέρνηση και υγειονομικοί δεν δίνουμε τη μάχη ενάντια στην πανδημία από την ίδια μεριά. Αντί για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα βλέπουμε προκλητικές ευνοικές ρυθμίσεις προς τους ιδιώτες, μείωση του κρατικού προυπολογισμού για την υγεία και συνεχής επίκληση στην ατομική ευθύνη του καθενός (πολλές φορές και με κανιβαλική ενοχοποίηση όποιου νοσεί).


Δυστυχώς σχεδόν τίποτα δεν εισακούστηκε. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η σημερινή τραγική κατάσταση με χιλιάδες θανάτους και με άθλιες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς, λόγω αυτών των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και σε υποδομές.


Οι ειδικευόμενοι γιατροί τόσο καιρό με αυτοθυσία συμβάλλουν ώστε να κρατηθεί όρθιο το κάθε νοσοκομείο. Δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες, θυσιάζοντας τον ελεύθερο τους χρόνο, την επιστημονική τους εξέλιξη (ποιος έχει δύναμη να διαβάσει μετα από εφημερία και δωδεκάωρο δουλειας;), την προσωπική τους ζωή, ακόμα και την υγεία τους.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ


...τα εργασιακά μας προβλήματα που επιδεινώνονται:


Η λειτουργία των κλινικών covid και η σταδιακή επέκταση τους επιβαρύνουν λίγους συναδέλφους που ήδη κάνουν άνω των 7 εφημεριών. Ο φόρτος εργασίας των Παθολογικών κλινικών μεγάλωσε και οδηγεί στην υπερεφημέρευση. Το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μας για ρεπό έχει γίνει άγνωστη λέξη. Ωράριο 7 το πρωί με 6 το απόγευμα για πολλές ειδικότητες. Οι λίστες αναμονής ειδικευομένων συνεχίζουν να λιμνάζουν και να καθυστερούν την ώρα που πάρα πολλές κλινικές έχουν τεράστια κενά. Για τα μισθολογικά δεν έχουμε παράπονο: ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 ευρώ την ώρα… Συνεχίζεται το παράνομο καθεστώς της κάλυψης της εφημερίας κλινικών από ειδικευόμενους άλλων κλινικών.


...τα ανύπαρκτα μέτρα ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας:


Τα έτσι κι αλλιώς μεγάλα προβλήματα επιδεινώνονται με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου. Οι χειρουργικές αίθουσες μειώνονται με ότι αυτό σημαίνει για τα προβλήματα της υγείας των ασθενών αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία των νέων συναδέλφων χειρουργικών ειδικοτήτων. Τα τακτικά ιατρεία αναστέλλονται με ότι αυτό σημαίνει για την εκτόξευση της λοιπής νοσηρότητας αλλά και την εκπαίδευση νέων γιατρών πολλών ειδικοτήτων. Η δημιουργία νέων τμημάτων covid γίνεται στη θέση κλινικών που ανεπίσημα αναστέλλεται η λειτουργία τους.


...τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας μας και τα πρωτόκολλα- λάστιχο:


Η ενδονοσοκομιακή νοσηρότητα αυξάνεται. Συνεχίζονται επικίνδυνες πρακτικές όπως η ύπαρξη ράντζων σε διαδρόμους. Δεκάδες συνάδελφοι μας μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει. Τα μέσα ατομικής προστασίας εξακολουθούν να είναι περιορισμένα και να καλούμαστε να βγάλουμε ολόκληρη εφημερία με μία χειρουργική μάσκα. Η κατάσταση στα covid-ΤΕΠ είναι ασφυκτική, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες τόσο για εμάς όσο και για τους ύποπτους ασθενείς Το σημαντικότερο είναι πως ακόμα και σήμεραοι επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και τη διαχείριση ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2 είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ. Κανείς δε γνωρίζει πότε μία κλινική αναστέλλει το έργο της, ποιοι συνάδελφοι βγαίνουν σε καραντίνα, ποιοι συνεχίζουν να εργάζονται. Εν ολίγοις υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που ο καθένας τα ερμηνεύει όπως θέλει για να μην δυσαρεστήσει τους από πάνω.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


· Αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής των ειδικευόμενων ιατρών με άνοιγμα θέσεων.

· Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να διοριστεί άμεσα στις χιλιάδες οργανικές θέσεις, το σύνολο των γιατρών που έχει θέσει υποψηφιότητα για θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι.

· Προσλήψεις μόνιμων επιμελητών Β- Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών

· Όχι στα εντέλλεσθε και την υπερεφημέρευση. Κανείς να μην ξεπεράσει το πλαφόν των 7 εφημεριών το μήνα.

· Όχι στο αισχρό καθεστώς των ράντζων που εκτός από εξευτελιστικό είναι και επικίνδυνο.

· Όχι στις μεικτές νοσηλείες

· Απαιτούμε από τον ΕΟΔΥ, όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να αναλάβουν επιτέλους τις δικές τους ευθύνες με σαφή πρωτόκολλα για τη διαχείριση κρούσματος σε κλινική ή σε συνάδελφο. Να μην μετατραπούν οι δημόσιες μονάδες υγείας σε υγειονομικές βόμβες

· Διενέργεια τεστ στους γιατρούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όποτε και όταν χρειαστεί

· Ασφάλεια στο χώρο των ΤΕΠ- Εξασφάλιση επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας

Comments


bottom of page