Η άσχημη κατάσταση που βιώνουμε εδώ και χρόνια ως ειδικευόμενοι στο Νοσοκομείο, κυρίως λόγω της τεράστιας και σταδιακά εντεινόμενης υποστελέχωσης, έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω των αυξημένων αναγκών της πανδημίας. Δουλεύουμε άπειρες ώρες, χωρίς να τις πληρωνόμαστε και συχνά πραγματοποιούμε περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται, χωρίς καν να μπορούμε να πάρουμε τα αντίστοιχα ρεπό. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την επικινδυνότητα που εγκυμονείται για ασθενείς και γιατρούς λόγω της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης ημών.Πολλές φορές δε,κατηγορούμαστε ότι ξεπεράσαμε το πλαφόν των εφημεριών και προκαλούμε προβλήματα στο Νοσοκομείο. Παράλληλα, είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από Covid-19, χωρίς ωστόσο να μας παρέχονται όλα τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας στο βαθμό που θα έπρεπε. Ταυτόχρονα, η μείωση των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, πέραν από τις επιπτώσεις στους ασθενείς, έχει επιπτώσεις και στην εκπαίδευσή μας.
Όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά στην Υγεία, η οποία μας βλέπει ως αναλώσιμους και μας αντιμετωπίζει ως κόστος, ενώ αντιμετωπίζει την Υγεία γενικότερα ως εμπόρευμα. Ενώ 4 μήνες η κυβέρνηση ήξερε ότι θα έρθει το 2ο κύμα της πανδημίας, δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το Σύστημα Υγείας. Και τώρα προσπαθεί με μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα να μπαλώσει τις τρύπες που έχουν διογκωθεί. Αν αναλογιστούμε δε, ότι για το 2021, ο προϋπολογισμός για την Υγεία θα είναι κατά 600εκ. μειωμένος, ούτε να φανταστούμε δε θέλουμε, το τι συνέπειες θα έχει αυτό στα Νοσοκομεία της χώρας.
Ενόψει ενός 3ου κύματος της πανδημίας (όπως προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι) ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1) Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – να τρέξουν οι λίστες αναμονής άμεσα. Είναι τραγικό, ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες θέσεις ειδικότητας κενές και ταυτόχρονα εκατοντάδες συνάδελφοι που περιμένουν σε μια λίστα για μήνες ή χρόνια, η όλη διαδικασία να καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας. Όχι στην υπερεργασία και την υπερεφημέρευση!
2) Άμεση ενίσχυση του αξονικού τομογράφου με μόνιμη γραμματεία και εάν κριθεί αναγκαίο και μόνιμο προσωπικό, ώστε να διευκολύνονται οι συνεννοήσεις με τις κλινικές χωρίς να αποσπούμε τους εργαζόμενους του αξονικού από το έργο τους.
3) Να καταρτιστούν υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση περιστατικών, στα ΤΕΠ αλλά και γενικότερα, αλλά και την εφαρμογή διαδικασιών (διαγνωστικών και θεραπευτικών) και να εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό σε αυτά ώστε να υπάρχει μια κοινή γραμμή. Παράλληλα, να εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό στη χρήση μέτρων και μέσων ατομικής προστασίας. Η ενημέρωση και εκπαίδευση αυτή του προσωπικού, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
4) Πρέπει να βρεθεί τρόπος, εξασφαλίζοντας πρώτα απ’όλα την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού, ώστε μια σειρά από διαγνωστικές ή θεραπευτικές παρεμβάσεις (διενέργεια υπερήχων, παρεμβάσεις σε οξέα καρδιολογικά συμβάματα κοκ), να εφαρμόζονται και στους ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid.
5) Να χορηγηθούν Μέσα Ατομικής Προστασίας όπως ορίζουν οι διεθνείς οδηγίες σε όλα τα τμήματα και όχι μόνο σε όσους ασχολούνται άμεσα με ασθενείς με Covid (πχ στα χειρουργεία).
6) Να οργανωθεί καλύτερα η διαχείριση των ύποπτων περιστατικών που δεν εισάγονται στην Covid-ΩΡΛ ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα διασποράς σε άλλες κλινικές από ασθενείς χαμηλής υποψίας ή ασυμπτωματικούς.
7) Διενέργεια μοριακού ελέγχου για Covid σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη προστασία του προσωπικού από την έκθεση σε ασυμπτωματικούς θετικούς ασθενείς όπως ήδη έχει συμβεί με αρκετά περιστατικά.
8) Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό ώστε οι PCR που πραγματοποιούνται εντός του νοσοκομείου, να μπορούν να πραγματοποιούνται καθ’όλη τη διάρκεια της εφημερίας και όχι μόνο κάποιες ώρες, ή ακόμη και σε μέρες εκτός εφημερίας, τουλάχιστον για τα πιο επείγοντα περιστατικά.
9) Να εφαρμοστούν περισσότερα και καλύτερα μέτρα προστασίας στο χώρο των ΤΕΠ και της βραχείας, καθώς οι συνήθεις συνθήκες συνωστισμού, σε κλειστό χώρο και χωρίς καλό (εξ)αερισμό, απειλούν άμεσα την υγεία όλων όσων εργαζόμαστε εκεί.Αντίστοιχη προσοχή χρειάζεται και για τους ιατρούς που βρίσκονται δίπλα από το ιατρείο του 1ου ορόφου στις γενικές εφημερίες (πχ νευρολόγοι και οφθαλμίατροι), καθώς είναι ένας κακώς αεριζόμενος χώρος με (πολλές φορές) συνθήκες συνωστισμού αναπνευστικών ασθενών.
10) Επίσης, χρειάζεται περισσότερο ιατρικό προσωπικό στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία του παθολογικού, καθώς πέραν των τακτικών ραντεβού, εξυπηρετούνται ταυτόχρονα και οι λήψεις testγια Covid-19 αλλά και η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών που φέρνει το ΕΚΑΒ. Οι ειδικευόμενοι των παθολογικών κλινικών που καλύπτουν τα εξωτερικά ιατρεία, δεν μπορούν να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος έχοντας παράλληλα να τρέξουν και για ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς.
11) Να οργανωθεί καλύτερα η λειτουργία του isobox, έτσι ώστε όλο το προσωπικό να εξετάζεται με μοριακό έλεγχο για Covid-19 εκεί και όχι στις κλινικές, χωρίς όμως να χρειάζεται να περιμένει 1 και 2 ώρες στην ουρά. Θα μπορούσε ίσως η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα να γίνεται από την προηγούμενη, με τη συνταγογράφηση του τεστ ώστε να κερδίζεται χρόνος.
12) Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγειινά Επαγγέλματα
Comments