top of page

Απόφαση ΕΙΘΕΛ για συμμετοχή στην απεργία

Ε.Ι.ΘΕ.Λ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ- Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ&ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

ΛΕΡΟΣ 10/2/2020

Α.Π. 02/2020


Συμμετέχουμε στην Γενική Απεργία 18/2/2020 σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Δίνουμε απάντηση από κοινού με εκατοντάδες συνδικαλιστικές ενώσεις , ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, συνταξιουχικές ενώσεις, την ΟΕΝΓΕ. Ενώνουμε την φωνή μας με τις εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλων συναδέλφων μας, που δίνουν πολυήμερο απεργιακό αγώνα ενάντια στις αντιασφαλιστικές ανατροπές της κυβέρνησης Μακρόν


Συνάδελφοι. Τίποτε δεν έγινε τυχαία. Προηγήθηκαν δυναμικοί, αιματηροί αγώνες, που συνάντησαν σκληρή αντίδραση, ώσπου να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι στοιχειώδεις όρους κοινωνικής ασφάλισης. Τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, άρχισαν να τις ξηλώνουν από την δεκαετία του 90, με δεκάδες αντιασφαλιστικα νομοσχεδια,με την διαχρονική λεηλασία στα ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις), με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης , έρχονται σήμερα με τον άθλιο νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση να ανοίξουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοσετ .


Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι


Το ασφαλιστικό μας αφορά όλους, η ασφάλεια δεν είναι μόνο η σύνταξη, η ασφάλεια αφορά και την περίθαλψη, τις παροχές υγείας.


Οι κύριες κατευθύνσεις των αντιδραστικών αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αφορούν:


Την υπονόμευση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Την πάρα πέρα εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.

Το χτύπημα του θεσμού των βαρέων-ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Το δραστικό περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων.

Τη μείωση των κύριων συντάξεων.

Την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Την αφαίρεση κατακτήσεων στην κοινωνική ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των εισφορών, χειροτέρευση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Τη μερική συνταξιοδότηση (ένα μέρος της σύνταξης και το άλλο αμοιβή από μερική απασχόληση) για όσους πλησιάζουν στο όριο συνταξιοδότησης με στόχο την παράταση του εργασιακού βίου των εργαζομένων.


Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την εφαρμογή του αντεργατικού τριαξονικού συστήματος που εφάρμοσε η δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή.


Πρώτος άξονας: Η άθλια «εθνική σύνταξη» (340-380 ευρώ ).


Δεύτερος άξονας: Η σύνταξη σε καθαρά ανταποδοτική βάση, που θα χορηγείται από τα ταμεία κύριας ασφάλισης και που δε θα είναι υποχρεωτικά δημόσια. Το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ και ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργηση του, όπως έχει η Ν.Δ στο πρόγραμμα της με τους τρεις πυλώνες δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης .


Τρίτος άξονας: Η σύνταξη από ιδιωτική ασφάλιση που αποτελεί βασικό «πυλώνα» του νέου αντιλαϊκού συστήματος.


Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ομοβροντία ψεμάτων. Οι αλχημείες της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στήσει πάρτι με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, μυρίστηκαν δισεκατομμύρια κερδών.


Συνάδελφοι, στο σύστημα που οικοδομούν, η ασφάλιση αντί να είναι κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε «επένδυση», «ατομικό ρίσκο» και κυνήγι μέσω τζόγου. Η Υγεία γίνεται ατομική υπόθεση αντί για κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό . Αν δεν έχεις να δίνεις θα σου εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, κατώτατο, στα όρια της φτώχιας.


Να μην τους το επιτρέψουμε. Να ματαιώσουμε τα σχέδια τους. Δεν διαπραγματευόμαστε το τι υγεία θα έχουμε, αν θα προλάβουμε να βγούμε στην σύνταξη πριν τον θάνατο.


Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!


Κοινωνική ασφάλιση για όλους, δημόσια υποχρεωτική. Υγεία –Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν . Κατάργηση του νομού Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικων μνημονιακων νόμων . Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης . Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ . Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.


Ε.Ι.ΘΕ.Λ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ- Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ&ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ



Comentários


bottom of page