top of page

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου ΟΕΝΓΕ για τον καταλογισμό αστικής αποζημίωσης

Αθήνα 5 Δεκεμβρίου 2019

Α.Π:9954


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ


Δυστυχώς είναι γεγονός το πρώτο σοβαρό κρούσμα καταλογισμού σε γιατρό του ΕΣΥ αστικής αποζημίωσης για ιατρική επιπλοκή. Το ποσό είναι κολοσσιαίο (850 χιλιάδες ευρώ), έχει ήδη καταβληθεί προ καιρού από το νοσοκομείο στην ενάγουσα οικογένεια και αφορά συμβάν με σοβαρή ιατρική επιπλοκή εδώ και…17 χρόνια. Υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.


Το θέμα προέκυψε λόγω της απαράδεκτης εγκυκλίου Χουλιαράκη (ΑΔΑ: ΩΟΑ1Η-Τ29, 18-1-2018) που ήταν εφαρμοστική των άρθρων 1, 68 και 69 του νόμου 4129/2013 της προηγούμενης κυβέρνησης (Σαμαρά – Βενιζέλου), άρθρα τα οποία είχαν παραμείνει ανενεργά επί 5 χρόνια. Η εγκύκλιος ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ προβλέπει πως αν γιατρός του ΕΣΥ έχει καταδικαστεί έστω και για απλή «αμέλεια» λόγω ιατρικής επιπλοκής, τότε μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλογίζεται ΣΕ ΑΥΤΟΝ η όποια αστική αποζημίωση έχει καταβάλλει το νοσοκομείο λόγω αυτής της ιατρικής επιπλοκής ΟΠΟΤΕ και αν την έχει καταβάλλει στο παρελθόν. Το παραπάνω το είχαμε έγκαιρα, δημόσια και αρμόδια επισημάνει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 όμως η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο ίδιος ο τότε υπουργός κ. Ξανθός προσωπικά ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΣΕ επί 1,5 σχεδόν έτος τους νοσοκομειακούς γιατρούς λέγοντας ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ πως το θέμα δήθεν δεν αφορούσε ιατρικές επιπλοκές αλλά άλλα αδικήματα στα οποία έχει τεκμηριωθεί «δόλος».


Έτσι στην πράξη δυστυχώς επιβεβαιώνονται ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ όλες οι εξ αρχής εκτιμήσεις μας.

Είναι ένας ακόμη κρίκος που έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και την πλήρη υποταγή της στην κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί γίνονται βορά στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών κάλυψης της αστικής ευθύνης. Εταιρείες οι οποίες είχαν αρχίσει να βομβαρδίζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς με «διαφημιστικές προσφορές» για ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια αστικής ευθύνης δύο ολόκληρους μήνες πριν την έκδοση της εγκυκλίου Χουλιαράκη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί προφανώς γνώριζαν το περιεχόμενό της πριν αυτή εκδοθεί. Άλλωστε το σημερινό ύψος παρόμοιων ασφαλίστρων (περίπου 2000 ευρώ ετησίως για αποζημιώσεις ως 1εκ.) είναι ήδη τελείως απαγορευτικό για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και αναμένεται να εκτιναχθεί πολλαπλασιαστικά με τον «εξαναγκασμό» των νοσοκομειακών γιατρών να γίνουν όμηροι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η αντιδραστική αυτή μεθόδευση που τώρα περνάει στην τελική της φάση (τον καταλογισμό υπέρογκων ποσών σε νοσοκομειακούς γιατρούς και μάλιστα… αναδρομικά) είναι σε απόλυτη ταύτιση με τις μεθοδεύσεις και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης όπως αυτές εκφράζονται από την ηγετική ομάδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που δρα πραξικοπηματικά ως «λαγός» της κυβέρνησης και προωθεί ακριβώς την διαπλοκή μεταξύ ασθενών – γιατρών – νοσοκομείων- ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.


Συνάδελφοι,


Θεωρούμε απαράδεκτο να πληρώνουν τα σπασμένα των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, της τραγικής υποστελέχωσης, της εντατικοποίησης και της ελαστικοποίησης του ωραρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα υποταχτούμε στον απροκάλυπτο εκβιασμό να αναιρέσουμε τον ρολό μας ως νοσοκομειακοί γιατροί και να συναινέσουμε στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Θα αντιδράσουμε άμεσα, δυναμικά και αποφασιστικά.


Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, η οποία για μια ακόμη φορά κρύφτηκε και αρνήθηκε να συναντήσει την ΟΕΝΓΕ η οποία ζήτησε έκτακτη συνάντηση με αποκλειστικό θέμα το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ έσπευσε να συναντηθεί με την ηγεσία του ΠΙΣ.


Προχωράμε σε γενικές συνελεύσεις ανά Ένωση και νοσοκομείο σε όλη την χώρα που προτείνουμε να αποφασίσουν συντονισμένα δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.


Απαιτούμε:


- Το Ελεγκτικό Συνέδριο να ακυρώσει τον συγκεκριμένο εξοντωτικό καταλογισμό στον συγκεκριμένο συνάδελφο.

- Να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει την ΑΙΣΧΡΗ εγκύκλιο Χουλιαράκη και τις επίμαχες διατάξεις του νόμου 4129/2013.

- Την πλήρη, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
Comments


bottom of page