top of page

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Ε.Ι.Ν.Α 16ης/11/22 για το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ

ΑΠ.55.2022

22/11/2022


Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Ε.Ι.Ν.Α 16ης/11/22 για το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ


Το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών.


Οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας, που οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.


Οι θέσεις του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων οποιασδήποτε νομικής μορφής και των κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού κέντρων υγείας, εκτός από τα νοσοκομεία των ενόπλων δυνάμεων και των Α.Ε.Ι., συνιστώνται ως θέσεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.


Οι γιατροί αυτοί είναι μόνιμοι δημόσιοι λειτουργοί και απαγορεύεται να ασκούν την ιατρική ως ελεύθερο επάγγελμα.


ΙΔΡΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ε.Σ.Υ ΝΟΜΟΣ 1397/1983


Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη καταργεί ουσιαστικά την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, το θεμέλιο λίθο του ΕΣΥ, όπως αποτυπώνεται στα παραπάνω άρθρα. Καταργεί δηλαδή το ίδιο το ΕΣΥ. Η Δημόσια Περίθαλψη επιστρέφει στην προ Γεννηματά εποχή, όπου για να χειρουργηθείς έπρεπε να πουλήσεις χωράφι και για να νοσηλευτείς έπρεπε είτε να μπεις μέσω της ιδιωτικής κλινικής απέναντι από το νοσοκομείο είτε να έχεις πολιτικό μέσο.


Το νέο νομοσχέδιο είναι εις βάρος των ασθενών, του ΕΣΥ, της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών. Μόνος κερδισμένος θα είναι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που βλέπουν την Υγεία ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας. Όλα αυτά μάλιστα σε μια περίοδο που το οδυνηρό συμπέρασμα της πανδημίας είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί χιλιάδες θάνατοι, αν το ΕΣΥ είχε στοιχειωδώς ενισχυθεί, καθώς ήταν το μόνο που στάθηκε δίπλα στους ασθενείς, εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό τομέα.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούμε να το δεχτούμε γιατί σημαίνει συναίνεση στο πάγωμα των μισθών μας για τις επόμενες δεκαετίες, στη διαρκή υποστελέχωση και τον εργασιακό μεσαίωνα της κακοπληρωμένης υπερεργασίας, υπερεφημέρευσης, των διαρκών μετακινήσεων για μπάλωμα των κενών. Το επιχείρημα της "αύξησης του εισοδήματος" από το υστέρημα των ασθενών μας δεν μας αφορά.


Το νέο νομοσχέδιο πρέπει να μπει στο στόχαστρο της κοινωνίας. Είναι ο Δούρειος Ίππος διάλυσης του κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Υγείας. Τη μετατρέπει σε εμπόρευμα πολυτελείας και προνόμιο για τους λίγους. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή της Δημόσιας Περίθαλψης δεκαετίες πίσω. Δεν μπορούμε να αναμένουμε να ακυρωθεί κάποια στιγμή από κάποια άλλη κυβέρνηση. Εδώ και τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην κατατεθεί καν στη Βουλή προς συζήτηση. Να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός. Οι λαϊκές διαδηλώσεις της Μαδρίτης για τη Δημόσια Υγεία και η μαζική συμμετοχή στην πρόσφατη απεργία της 9ης Νοέμβρη μας δείχνουν τον δρόμο


Απορρίπτουμε το κατάπτυστο νομοσχέδιο στο σύνολό του. Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του. Απαιτούμε εδώ και τώρα ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές μόνιμες προσλήψεις και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για επαναφορά των μισθών στα προΜνημονιακά επίπεδα. Για την εργασιακή αξιοπρέπεια των υγειονομικών. Για το κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας χωρίς αποκλεισμούς. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση με:

  • Συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι

  • Γράμμα προς τους ασθενείς μας, όπου θα εξηγούνται όλες οι επιπτώσεις του νομοσχεδίου στη λαϊκή υγεία

  • Απεύθυνση στο Σύλλογο φοιτητών Ιατρικής, συλλόγους ασθενών, σωματεία και φορείς για από κοινού δράση

  • Στήριξη και συμμετοχή σε όλες πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας μας για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, με αποκορύφωμα τις κινητοποιήσεις τις μέρες που θα συζητιέται στη Βουλή

Comentários


bottom of page