top of page

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Αθήνα 11 Μαρτίου 2023

Α.Π:12856


Με την υπ’αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ. 60421/11-10-21 υπουργική απόφαση της Aναπληρώτριας Yπουργού Yγείας τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις χορήγησης του τίτλου της εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως αυτές είχαν καθοριστεί από την υπ’αριθμ. Γ5α/Γ.Ποικ.27049/5-4-2019 υπουργικής απόφασης.


Πιο συγκεκριμένα, οι μεταβατικές διατάξεις της υπουργικής απόφασης του 2019 προέβλεπαν ανάμεσα στα άλλα ότι μπορούν να αποκτήσουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη χωρίς εξετάσεις:


1. Γιατροί οποιασδήποτε βαθμίδας (Επιμ. Β, Α, Δ/ντές, Συντ. Δ/ντές, Μέλη ΔΕΠ) που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη και μετά την απόκτησή του έχουν συμπληρώσει τέσσερα (4) χρόνια προϋπηρεσίας σε Διαβητολογικά Κέντρα του Ε.Σ.Υ. και των Πανεπιστημιακών Κλινικών. Το ίδιο ισχύει και για τους ιατρούς που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη και έχουν συμπληρώσει τετραετή πιστοποιημένη προϋπηρεσία σε αναγνωρισμένα Διαβητολογικά Κέντρα της αλλοδαπής.


2. Γιατροί οποιασδήποτε βαθμίδας (Επιμ. Β, Α, Δ/ντές, Συντ. Δ/ντές, Μέλη ΔΕΠ) που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη και μετά την απόκτησή του έχουν συμπληρώσει πέντε (5) χρόνια πιστοποιημένης προϋπηρεσίας σε Διαβητολογικά Ιατρεία του Ε.Σ.Υ. και των Πανεπιστημιακών Κλινικών.


3. Οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι Διαβητολογικών Κέντρων του Ε.Σ.Υ. και Πανεπιστημιακών Κλινικών.


4. Γιατροί οποιασδήποτε βαθμίδας που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη και μετά την απόκτησή του έχουν συμπληρώσει πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε φορέα Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας σε τομέα Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας Σακχαρώδη Διαβήτη.


Οι παραπάνω μεταβατικές διατάξεις είχαν ισχύ για 2 χρόνια.


Επίσης προβλεπόταν ότι οι ήδη υπηρετούντες την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής υπουργικής απόφασης ως μετεκπαιδευόμενοι σε Διαβητολογικά Κέντρα μπορούσαν να συνεχίσουν τη μετεκπαίδευσή τους μέχρι τη συμπλήρωση 2 χρόνων, εάν το επιθυμούσαν.


Με την υπουργική απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα στους γιατρούς που την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης είχαν συμπληρώσει 5 χρόνια προϋπηρεσίας σε αναγνωρισμένα διαβητολογικά ιατρεία ή 4 χρόνια προϋπηρεσίας σε διαβητολογικά κέντρα και παράλληλα είχαν το πιστοποιητικό της μετεκπαίδευσης στον Σ.Δ., ο τίτλος απονέμεται χωρίς εξετάσεις. Ωστόσο όσοι στάθηκαν άτυχοι και δεν «πρόλαβαν» να συμπληρώσουν την 5ετία υποχρεώνονται να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν τον τίτλο της εξειδίκευσης. Πρόκειται για έναν αυθαίρετο χρονικό διαχωρισμό δεδομένου ότι ανάμεσα στις 2 κατηγορίες δεν υπάρχει καμία διαφορά στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης που έχουν λάβει.


Επίσης, παρόλο που οι μετεκπαιδευόμενοι το 2019 είχαν ζητήσει να συνεχίσουν την μετεκπαίδευσή τους μέχρι τη συμπλήρωση 2 χρόνων, η απάντηση τότε ήταν ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο «νομοθετικό πλαίσιο». Ωστόσο αν είχαν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις να συνεχίσουν τη μετεκπαίδευσή τους, όπως άλλωστε προέβλεπε η τότε υπουργική απόφαση, με τις αλλαγές στην πρόσφατη υπουργική απόφαση θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να πάρουν τον τίτλο της εξειδίκευσης, ενώ τώρα υποχρεώνονται σε εξετάσεις.


Απαιτούμε η πρόσφατη υπουργική απόφαση να μην έχει αναδρομική ισχύ για τους μετεκπαιδευόμενους και όσους είχαν το πιστοποιητικό της μετεκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης, που καθιέρωνε την εκπαίδευση στην εξειδίκευση του Σακχαρώδη Διαβήτη.


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page