top of page

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Ρέθυμνο 04-01-23 Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι ένας χρόνιος ασθενής. Θεραπευτής του είναι η πολιτεία. Δυστυχώς ο θεραπευτής αυτοθαυμάζεται, αλλά ο ασθενής χαροπαλεύει.

Τα συμπτώματα της χρονίας νόσου είναι φανερά εδώ και καιρό. Συμφόρηση νοσηλευομένων, πυρετός εργασίας με λίγους νοσηλευτές, λίγους ειδικευόμενους ιατρούς, υποστελέχωση από ειδικευμένους ιατρούς. Μερικά παραδείγματα: · Μειωμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων · Εφημερίες χειρουργικής με ένα μόνο ιατρό για να καλύψει επείγοντα και κλινική και σε περίπτωση χειρουργείου κλήση μη εφημερεύοντος από το σπίτι · Υποστελέχωση του τμήματος επειγόντων και μεγάλοι χρόνοι αναμονής των ασθενών · Στην επιδημία παρακολούθηση COVID ασθενών από ιατρούς μη ειδικούς στη θεραπεία τους και μεγάλος αριθμός ασθενών ανά νοσηλευτή · Διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών από ιατρούς που δεν έχουν ειδικότητα σχετική με ολική νάρκωση και μηχανικό αναπνευστήρα, με κινδύνους για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών. Αιτία η έλλειψη επαρκών αναισθησιολόγων ή ιατρών εκπαιδευμένων στην επείγουσα ιατρική. · Συμφορημένα εξωτερικά ιατρεία με λίγους νοσηλευτές και αδυναμία πραγματοποίησης Παθολογικού εξωτερικού ιατρείου λόγω υποστελέχωσης. Η πολιτεία από την άλλη θαρρείς πως με ένα κομμάτι ύφασμα θέλει να ράψει κοστούμι. Με το ίδιο προσωπικό να κάνεις περισσότερα πράγματα. Έτσι δημιουργήθηκε και λειτούργησε στην επιδημία η covid κλινική, έτσι λειτουργούν οι διακομιδές. Και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Εντούτοις το προσωπικό του νοσοκομείου προσπαθεί εντείνοντας την εργασία του. Αυξήθηκε το άγχος στη δουλειά. μειώθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού, συσσωρεύτηκαν οι χρωστούμενες άδειες και ρεπό, συρρικνώθηκε ο ελεύθερος χρόνος.

Τελικά η κούραση και η αγανάκτηση διογκώνεται. Έτσι περισσότερο προσωπικό αποφασίζει να φύγει, όλο και λιγότεροι θέλουν να έρθουν. Η πρόσφατη παραίτηση της Δ/ντριας της Παθολογικής κλινικής αποτελεί σημείο καμπής για το νοσοκομείο. Παραιτήθηκε επειδή παρά τις εκκλήσεις δε φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικό μελλοντικό σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων του Νοσοκομείου από την πολιτεία.

Είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε τα τελευταία χρόνια τα συνεχόμενα προβλήματα λειτουργίας ενημερώνοντας συχνά τους κατοίκους του νομού. Συντέλεσε στην οργάνωση και λειτουργία της COVID κλινικής και COVID ΤΕΠ, στην συνεχή ενημέρωση των ιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας, με μια χρόνια φθορά κόπωσης και υπερεργασίας.

Το κενό που μένει στην Παθολογική κλινική και ιατρικά και οργανωτικά είναι μεγάλο. Οι δύο παθολόγοι που μένουν πίσω είναι βιολογικά αδύνατο να υποστηρίξουν το ήδη αυξημένο φορτίο εργασίας της πρωινής λειτουργίας και της εφημέρευσης. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων θα υποβαθμιστεί. Η δουλειά απλά δε θα βγαίνει. Η συνέχιση της λογικής του «κλείνω με μπαλώματα» θα επιφέρει και άλλες παραιτήσεις. Το νοσοκομείο είναι πλέον απωθητικό για νέο προσωπικό.

Η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί σε βασικές κλινικές και τμήματα θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του δημόσιου νοσοκομείου Ρεθύμνου. Για να μην γίνουν επώδυνα αισθητές οι συνέπειες στον τοπικό πληθυσμό όταν θα είναι πλέον αργά, η γενική συνέλευση της ένωσης μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται αποφάσισε: 1)Τρίωρη στάση εργασίας την Δευτέρα 09-01-23,11πμ-02μμ και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου στις 11. 2)Συνέντευξη τύπου και κάλεσμα στην κοινωνία για συστράτευση. 3)Από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου σύγκλιση ευρείας σύσκεψης την Δευτέρα 09-01 στις 7 μμ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Θα κληθούν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του νομού, οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ο εμπορικός σύλλογος και οι βιοτέχνες και οι βουλευτές του νομού. Στόχος θα είναι η διοργάνωση μιας πανρεθυμνιώτικης κινητοποίησης για την διάσωση του νοσοκομείου απαιτώντας άμεσα μέτρα. 4)Νέα γενική συνέλευση την Δευτέρα 09-01 για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση. Mόνο με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, γενναία αύξηση αποδοχών και ειδικά κίνητρα ,μπορεί το νοσοκομείο μας να επιβιώσει!

Απαιτείται άμεσα η κάλυψη του συνόλου των οργανικών θέσεων ειδικών και ειδικευόμενων αλλά και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Απαιτείται άμεσα η αλλαγή του ξεπερασμένου μνημονιακού οργανισμού, για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του νομού.

Απαιτείται άμεσα η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο νοσοκομείο, ανοικτό σε όλους, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση του πολίτη.Comments


bottom of page