top of page

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Αθήνα, 27/01/22


Με απόφαση της 1ης ΥΠΕ(αριθμός πρωτοκόλλου 2987, ημερομηνία 24/01/2022) αποφασίστηκε η μετακίνηση 16 ειδικευόμενων ιατρών ειδικότητας Παιδιατρικής από τα νοσοκομεία «ΠΓΝ Αλεξάνδρα», «ΠΓΝΑ Α.&Π.Κυριακού», «ΠΓΝΑ Η Αγ. Σοφία» για χρονικό διάστημα ενός(1) μηνός με ημερομηνία έναρξης την Πέμπτη 27-01-22 στο mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας». Δηλαδή τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με 16 λιγότερους ειδικευόμενους ιατρούς, που αποτελούν ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας αυτών (κλινικές, τακτικά ιατρεία, επείγοντα). Μάλιστα, για την τραγική αυτή απόφαση είχαμε την τιμή να ενημερωθούμε αρχικά μέσα από τα social media.


Αυτή η απόφαση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους για τους εξής λόγους:

  1. Υποστελέχωση-Επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση, που επιδεινώθηκε εν μέσω πανδημίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις τελευταίες εφημερίες του νοσοκομείου μας, εξετάζονται ανά εφημερία 200 παιδιά στο παιδιατρικό, 70 παιδιά στα ιατρεία covid-19 και εισάγονται συνολικά τουλάχιστον 80 παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι στα παιδιατρικά τμήματα. Η αναμονή των περιστατικών φτάνει ακόμη και τις 5 ώρες με τους συναδέλφους στα επείγοντα και στις κλινικές που υποδέχονται τις εισαγωγές να υπερβαίνουν συνεχώς τις δυνάμεις τους. Ήδη οι ειδικευόμενοι δουλεύουμε με υπέρβαση ωραρίου, χρωστούμενα ρεπό με σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των παιδιατρικών ασθενών. Επιπροσθέτως, υπάρχει αριθμός ειδικευομένων που ανά διαστήματα απουσιάζει λόγω νόσησης από covid-19, επιβαρύνοντας την υπάρχουσα κατάσταση

  2. Υποβάθμιση της ποιότητας των παροχών υγείας στους παιδιατρικούς ασθενείς ως άμεση συνέπεια της υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει αντικειμενικά προβλήματα στις ήδη επιβαρυμένες κλινικές και επείγοντα, στα χρόνια παιδιά του νοσοκομείου μας. Ως συνέπεια θα οδηγήσει τις περισσότερες οικογένειες στον ιδιωτικό τομέα, καθότι ο γονέας θα έχει πλέον δύο επιλογές: ή θα περιμένει στην πολύωρη αναμονή των παιδιατρικών νοσοκομείων ή θα στραφεί στα μεγάλα παιδιατρικά ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία δεν νοσηλεύουν περιστατικά covid-19.

  3. Η ευθύνη του εμβολιασμού είναι ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι των νοσοκομείων. Ως τώρα τα νοσοκομεία έχουν σηκώσει όλο το βάρος των εμβολιασμών. Προτείνουμε να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να υλοποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα με αυτόν τον τρόπο και όχι με μετακινήσεις προσωπικού. Στηρίζουμε τον μαζικό εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού και των ενηλίκων. Από την έναρξη των εμβολιασμών, όλοι μας συμμετέχουμε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του νοσοκομείου μας έναντι της covid-19 με συνεχείς βάρδιες- πολλές από τις οποίες είναι ακόμη απλήρωτες, καθώς ακόμη και τώρα η κυβέρνηση δεν προχωρά στις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες εμβολιασμού του πληθυσμού.

  4. Η ειδικότητα αποτελεί μια εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία ήδη έχει πάει πίσω λόγω της πανδημίας και η διακοπή της ειδικότητας για ένα μήνα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση αυτής. Ειδικότερα, για τους συναδέλφους του ΓΝ «Αλεξάνδρα» που βρίσκονται στο 6μηνο εκπαίδευσης τους στα νεογνά το οποίο δεν θα επαναλάβουν.

Όλοι λοιπόν αντιλαμβανόμαστε τι συνέπειες θα έχει αυτή η απόφαση ταυτόχρονα και με την αναστολή της 24ωρης εφημέρευσης του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», ενός από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής και το οποίο από την 1/9/21 έχει υποδεχτεί 11.055 περιστατικά non-covid, 733 covid και στο οποίο έχουν νοσηλευτεί 1042 παιδιά.


Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας στο νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης».


Αποφασίζουμε:

  1. Να μην μετακινηθεί κανένας συνάδελφος στο mega εμβολιαστικό κέντρο-αρνούμαστε να δώσουμε το όνομα οποιουδήποτε συναδέλφου. Δεν περισσεύει κανένας μας!

  2. Αύριο συνέντευξη τύπου 13.00 η ώρα και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου από κοινού ειδικευόμενοι ιατροί του νοσοκομείου μας, Π.&Α. Κυριακού, Παίδων Πεντέλης

  3. Στάση εργασίας την Δευτέρα 31/01/22 12μμ-3μμ

Κάνουμε σαφές ότι δεν εκφοβιζόμαστε, είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι!

Απαιτούμε να ανακληθεί τώρα η απόφαση μετακίνησης του προσωπικού!


Διεκδικούμε:


  • Να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, η οποία να έχει και την ευθύνη των εμβολιασμών

  • Να απεμπλακεί το προσωπικό των νοσοκομείων από τους εμβολιασμούς

  • Υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»Comments


bottom of page