top of page

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ KEN

Αθήνα 7 Φεβρουαρίου 2022

Α.Π:12003


Ήδη από τα τέλη του 2018 που είχε εκδοθεί ως υπουργική απόφαση ο νέος ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898 Β’, 1-11-18, υπογραφές Χουλιαράκη - Πολάκη) με τα ΚΕΝ (DRGs) είχαμε δηλώσει την πλήρη και κατηγορηματική μας αντίθεση:


1. Η εξίσωση έναντι του ΕΟΠΥΥ ως «ισότιμων παρόχων» των δημόσιων νοσοκομείων και Κ.Υ με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τις ιδιωτικές διαγνωστικές αλυσίδες, η κοστολόγηση στα νοσήλια της ιατρικής και νοσηλευτικής εργασίας εκτός από την κοστολόγηση των φαρμάκων και των υλικών, γενικά η «λογική» της ρύθμισης, είναι ενταγμένη στο στόχο για πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων στους κανόνες της αγοράς, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και ταυτόχρονα της εισβολής ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις δομές δημόσιας περίθαλψης.


2. Οι διατάξεις που προβλέπουν πως την χρέωση οικονομικών ποσών στους ασθενείς τις κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και όχι οι οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, είναι απλά εξωφρενικές. Η υποχρέωση των ιατρών όσον αφορά τα εξιτήρια εξαντλείται στην αναγραφή κωδικών ICD10 και ιατρικών πράξεων (μάλιστα τα χρησιμοποιούμενα στην χώρα μας κακομεταφρασμένα από το εξωτερικό σχετικά συστήματα κωδικοποίησης έχουν σοβαρότατα επιστημονικά λάθη και παραλείψεις που ουδέποτε διορθώθηκαν παρά τις επισημάνσεις μας). Το τρίτο σύστημα κωδικών (ΚΕΝ – DRG χρηματικό ποσό νοσηλίου) ΔΕΝ αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς.


3. Το «επιχείρημα» τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της σημερινής πως δήθεν «έτσι θα πάρουν τα νοσοκομεία λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ», είναι έωλο. Τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία δεν πληρώνονται ποτέ. Από το 2012 ως σήμερα έχουν γίνει τρεις διαγραφές αυτών των οφειλομένων, μία από κάθε κυβέρνηση.


Για τα παραπάνω υπάρχουν αναλυτικές νομικές γνωμοδοτήσεις που είχαν σταλθεί από την ΟΕΝΓΕ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και επί προηγούμενης κυβέρνησης και επί σημερινής, και επίσης είχαν κοινοποιηθεί στις Ενώσεις – μέλη της ΟΕΝΓΕ.


Τις τελευταίες μέρες προστίθεται ένας ακόμα παραλογισμός. Σε νοσοκομεία (όπως το Νίκαιας και άλλα) οι διοικητές στέλνουν εντολές στους γιατρούς να αλλοιώσουν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ την ηλεκτρονική έκδοση εξιτηρίων 2018 – 2019 – 2020 και να «προσθέσουν» ΤΩΡΑ τα ΚΕΝ – DRGs. Κάτι που αρνούνται να το κάνουν οι οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων γιατί προφανώς κατανοούν πως πέραν όλων των άλλων ενέχει και στοιχεία πλαστογραφίας.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αρνούνται να εκτελούν τέτοιες έκνομες εντολές.

Απαιτούμε για μια ακόμα φορά την κατάργηση αυτών των απαράδεκτων διατάξεων.


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page