top of page

Απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Υγείας και απεργούν οι υγειονομικοί της Καρδίτσας


Την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της δευτεροβάθμιας υγείας εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων του Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν πλαισιωμένοι από εκπροσώπους του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ και του Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεσή του, καθώς όπως επισήμαναν θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας και σε αποκλεισμό μεγάλου τμήματος του πληθυσμού από υπηρεσίες και παροχές που θα καλύπτουν τις ανάγκες του.


Κάλεσαν δε όλα τα μέλη τους αλλά και τους πολίτες να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση στηρίζοντας και το αίτημα των υγειονομικών να μην υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στην τομέα της Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας κ. Εκτ. Γάζος τόνισε ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται γιατί στον πυρήνα του βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ουσιαστικής βελτίωσης της κατάστασης όπως ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ώστε να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες κ.λπ. εναποθέτει τη λύση της στην «αγορά» στους ιδιώτες γιατρούς για την κάλυψη κάποιων κενών, κάποιες ώρες τη μέρα, κάποιες μέρες την εβδομάδα.

Η “ολοήμερη” λειτουργία του Δημόσιου Νοσοκομείου σημαίνει συμμετοχή των γιατρών στα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων που πληρώνονται από τους ασθενείς.

Ο κ. Γάζος εξέφρασε την άποψη ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν στοχεύουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά απεναντίας βάζουν ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει.


«Οι γιατροί του ΕΣΥ απορρίπτουμε το νομοσχέδιο που ανατρέπει κατακτήσεις δεκαετιών και βάζει ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν υγεία και τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών. Είναι απαίτηση μας να μην κατατεθεί στη Βουλή. Συμμετέχουμε όλοι αύριο στην απεργιακή κινητοποήση» τόνισε.

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Δημ Κοτσιαρίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την υγεία «ταφόπλακα» για την δευτεροβάθμια Υγεία που οδηγεί στην περαιτέρω συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που μετά από τα χρόνια των μνημονίων και την πανδημία έχουν περιέλθει σε δεινή θέση τόσο μισθολογικά και ασφαλιστικά όσο και στις συνθήκες εργασίας τους που έχουν επιδεινωθεί.

Ο κ. Κοτσιαρίδης τόνισε ότι απαιτείται άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων των ιατρών, αύξηση των μισθών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μονιμοποίηση των συμβασιούχων που αποτελούν σήμερα το 30% των εργαζομένων και επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασία εκφράζοντας την άποψη ότι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόληση των ιατρών θα είναι η αρχή για να συνεχίσουν ανάλογα και οι άλλοι κλάδοι των εργαζομένων στα Νοσοκομεία.

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑΜΕΑ Ν. Καρδίτσας κ. Βας Αγραφιώτης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα Υγείας ισοπεδώνοντας τις δημόσιες παροχές υγείας και εξέφρασε την άποψη ότι πρώτα από όλου θα πλήξει τα ΑμεΑ που έχουν πολύ τακτικές επαφές με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Κάλεσε δε όλα τα μέλη του σωματείου να ενώσουν τη φωνή τους με τους υγειονομικούς αντιδρώντας στο νομοσχέδιο και να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση.

Η Αντιπρόεδρος των Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Ν. Καρδίτσας κ. Π. Μπούτα εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα και οδηγεί σε μια πανσπερμία δομών που θα παρέχουν υπηρεσίες πολλών ταχυτήτων με θύματα τις λαϊκές οικογένειες στις οποίες θα παρέχονται ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών υγείας πολύ πίσω από τις επιστημονικές ικανότητες και τις ανάγκες των ασθενών. Τόνισε δε ότι έπειτα από την παράδοση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον ιδιωτικό τομέα με το νοσμοσχέδιο παραδίδεται στους ιδώτες και ένα μεγάλο τμήμα της δευτεροβάθμιας υγείας «κλείνοντας» την πόρτα του Νοσοκομείου σε μια μεγάλη μάζα του λαού και θεσμοθετεί ένα σύστημα υγείας που θα είναι προσβάσιμο ανάλογα με την τσέπη του ασθενούς. ‘

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο κ Κ. Θεωδωρίδης Ταμίας του Σωματείου Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Comments


bottom of page