top of page

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 15/10/19


Αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο 12/10 στην  Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε η συνήθης διαδικασία της συνόδου προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ (μειοψηφικό προεδρείο - ΔΗΚΙ) προσπάθησε να επιβάλλει (μεταξύ άλλων) ως θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου το «αίτημα» μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε … ΝΠΙΔ (!), την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης (!!). Επίσης την καθιέρωση εξετάσεων ΠΡΙΝ την έναρξη της ειδικότητας (!!!) καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης των γιατρών με ίδρυση επαγγελματικού επικουρικού ταμείου (!!!!), όπως και την συνεχιζόμενη εξαθλίωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών στα επίπεδα των … 10 ευρώ μεικτά ανά επίσκεψη (!!!!!).


Η ηγετική ομάδα επιχειρεί αυτήν την πραξικοπηματική ενέργεια χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων μελών της που είναι φυσικά οι αρμόδιες για την διατύπωση των θέσεων των γιατρών σε θέματα που αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης χωρίς καν σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ προκειμένου να αλλάξουν οι επί δεκαετίες επίσημες θέσεις του ΠΙΣ για τόσο σοβαρά θέματα. Μάλιστα η ηγετική ομάδα επιχειρεί να... διαφημίσει κιόλας με συνέντευξη τύπου αυτή την αντιδραστική πραξικοπηματική μεθόδευση. Εδώ υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ είχε αγνοήσει προκλητικά παράκληση εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ να κατατεθεί η γνώμη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών για το ποιο πρόσωπο θα επιλεγόταν ως υπεύθυνος της επιτροπής θεμάτων ΕΣΥ του Ακαδημαϊκού Ερευνητικού Ινστιτούτου του ΠΙΣ. Γενικά η σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΙΣ φαίνεται πως γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους νοσοκομειακούς γιατρούς (όπως επίσης τους νέους πτυχιούχους, τους φοιτητές ιατρικής αλλά και τους μαχόμενους αυτοαπασχολούμενους συμβεβλημένους ιδιώτες) για θέματα που τους αφορούν άμεσα και αποκλειστικά.


Και στο παρελθόν γαλάζιες προσκείμενες στην ΝΔ ηγετικές ομάδες στον ΠΙΣ είχαν επιχειρήσει να παίξουν τον ρόλο του «λαγού» για διάφορες συντηρητικές μεθοδεύσεις ενάντια στα δικαιώματα των ασθενών και της πλειοψηφίας των γιατρών, μόνες τους ή σε συνεργασία με ηγεσίες άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΟΚ ή και ΣΥΡΙΖΑ). Όμως τέτοια απροκάλυπτη ξετσιπωσιά (π.χ. να φέρεται ο ΠΙΣ πως... απαιτεί την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κλπ) είναι πραγματικά πρωτοφανής.


Η σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΙΣ θα πρέπει να συναισθανθεί πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν είναι επιτροπή εκδρομής πρωτοετών της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στην Μύκονο ώστε να αποτελεί καφενειακό χώρο για εκτόνωση ακρονεοφιλελεύθερης μπαρουφολογίας και πως η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων και της εργασιακής σχέσης των γιατρών του ΕΣΥ που ισχύει εδώ και 35 χρόνια δεν είναι λίστες ποτών για μπιτς πάρτι σε κοσμική παραλία.


Από την άλλη η κυβέρνηση και η ηγεσία του κόμματος της ΝΔ θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν αν τα παραπάνω πρωτοφανή αποτελούν μεθόδευση ώστε η τρέχουσα ηγετική ομάδα του ΠΙΣ να παίζει τον ρόλο «λαγού» για επερχόμενες ήδη προαποφασισμένες αντιδραστικές ρυθμίσεις ή αν είναι προσωπικές απόψεις και συμπεριφορές κάποιων από την συγκεκριμένη ηγετική ομάδα.Comments


bottom of page