top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΒ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

5/11/2022

Αρ. Πρωτοκ.: 14/2022


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ


Το νομοσχέδιο για τη «δευτεροβάθμια περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, και λοιπές διατάξεις» που βρίσκεται υπό διαβούλευση, αποτελεί ευθεία επίθεση τόσο στις εργασιακές συνθήκες των νοσοκομειακών γιατρών, όσο και σε όποιο δικαίωμα έχουν ακόμα οι ασθενείς σε δημόσια και δωρεάν υγεία.


οσχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, γυρίζοντάς μας δεκαετίες πίσω. Δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, οδηγώντας σε σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσα στα νοσοκομεία και συγχρόνως δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να δουλέψουν με μερική απασχόληση στα νοσοκομεία.


Δεν αποτελεί λύση, όμως, στους καθηλωμένους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία, και από τις εφημερίες να τρέχουμε στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση και χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας. Ενώ η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης (“part-time”) στις δημόσιες δομές υγείας, απλά θα οδηγήσει στο πρόχειρο μπάλωμα ορισμένων από τις τρύπες και τα κενά που υπάρχουν, με αποτέλεσμα επίσης την υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, όπως το επιβεβαίωσε και η πείρα από την περίοδο της πανδημίας.


Πάνω από όλα όμως, η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς ΕΣΥ αφορά τους ασθενείς μας, όλο τον λαό. Διότι σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει ασθενείς να γίνουν πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας. Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών Ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς. Και τελικά, θα οδηγηθεί ο ασθενής (εφόσον βέβαια έχει την οικονομική δυνατότητα) να πληρώνει αδρά, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και των διαγνωστικών εξετάσεων και να επισπεύσει την θεραπεία του.


Ο σκοπός της κυβέρνησης, επομένως, δεν είναι ούτε η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας,

ούτε η κάλυψη των κενών, ούτε η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν τόσο καιρό. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Διότι, ο σχεδιασμός της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΕΣΎ υπήρχε εδώ και χρόνια, και καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, αλλά και των αγώνων που έχουν δώσει οι γιατροί και συνολικά όλος ο λαός.


Το νομοσχέδιο πρέπει να γνωρίσει την καθολική καταδίκη από το σύνολο των γιατρών, των υγειονομικών και των ασθενών μας! Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε υψηλού επιπέδου, σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας-Πρόνοιας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες υγείας!


Ως νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούμε:

> Την άμεση και εξ ολοκλήρου απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου που

βάζει ταφόπλακα στο ΕΣΥ! > Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του

Αρείου Πάγου για επαναφορά του μισθολογίου μας στα επίπεδα του 2012. Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. > Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Χορήγηση επιδόματος

ανθυγιεινής εργασίας. > Γενναία ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων

δομών υγείας. - Ολοκληρωμένη και με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης εκπαίδευση

των νέων γιατρών.


Comments


bottom of page