top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΟΚΥΘ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Αλεξανδρούπολη 07/09/2022


” Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”


Βαθιά φιλοσοφημένη φράση και άκρως εμπεδωμένη από την Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ εφαρμοζόμενη εδώ και 15 μήνες στο σαρκίο έξι συναδέλφων εξειδικευμένων ιατρών παθολόγων του ΠΓΝΑ.


Οι συνάδελφοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα με ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ μετακινούνται κάθε μήνα, με ίδια μέσα (όχημα και έξοδα) και με ανάληψη από τους ίδιους των κινδύνων που προκύπτουν από την μετακίνηση (κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος) από την Αλεξανδρούπολη στο Διδυμότειχο (απόσταση 100 χλμ) για να καλύπτουν την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. με δύο εφημερίες/μήνα έκαστη και έκαστος συνάδελφος. Συγχρόνως, οι ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΕΣ εφημερίες τους παραμένουν απλήρωτες από τον Ιανουάριο.


Η νομοθεσία και η εργασιακή δεοντολογία του ιατρικού επαγγέλματος επιβάλλουν η όποια μετακίνηση να αφορά αιτιολογημένες ανάγκες, οι οποίες ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ και ΕΚΤΑΚΤΩΣ θα καλυφθούν με την διαδικασία της μετακίνησης, μέχρι να επιλυθούν από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, την αρμόδια ΥΠΕ και το Υπουργείο με τον δέοντα και σαφώς λειτουργικά ΜΟΝΙΜΟ τρόπο, δηλαδή ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ με απτά (αξιόλογα) κίνητρα για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.


Οι αποφάσεις μετακίνησης των ΥΠΕ, εκ του νόμου, πρέπει να αφορούν χρονικό διάστημα το μέγιστο 3 + 3 μήνες/έτος. Στην περίπτωση των συναδέλφων διανύουμε τον 9ο μήνα εφαρμογής για το 2022 με τους ΙΔΙΟΥΣ συναδέλφους να υπόκεινται στην βάσανο της μετακίνησης (με όλες τις επιπτώσεις για τους ίδιους και για τις παθολογικές κλινικές του ΠΓΝΑ) στο Νοσοκομείο Διδ/χου.


Εκθέσαμε, στην Διοίκηση του ΠΓΝΑ και την Δ/νση Ιατρικής Υπηρεσίας, ως ΕΙΝΟΚΥΘ, μαζι με τις συναδέλφισσες παθολόγους και τον συνάδελφο παθολόγο, την έντονη διαφωνία μας για την συνέχιση αυτής της εξοντωτικής πρακτικής των μετακινήσεων. Διαπίστωση (κοινή ) ότι και η Δ/ση του Νοσοκομείου κατανόησε το δίκαιο των συναδέλφων, πλην όμως, δήλωσε ότι αδυνατεί να αναιρέσει αποφάσεις της ΥΠΕ.


Συναδέλφισσες -Συνάδελφοι


Οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε όλες τις δημόσιες δομές, με την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να επιδίδονται σε ένα μπαράζ μετακινήσεων με σκοπό να καλύπτονται όπως όπως τα κενά, ανοίγοντας “τρύπες” στα περισσότερα κεντρικά νοσοκομεία της επικράτειας, τα οποία λειτουργούν στο όριο και χρειάζονται τα ίδια ενίσχυση, για να κλείσουν αναποτελεσματικά “τρύπες” σε περιφερικά νοσοκομεία. Είναι προκλητική αυτή η στάση και η επιμονή τους, καθώς έχουν πλήρη επίγνωση ότι έτσι εξωθούν πολλούς συναδέλφους σε παραίτηση, θεωρώντας οι συνάδελφοι, ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στον ασθενή όσα χρειάζεται, συγχρόνως ευρισκόμενοι στα όρια της σωματικής, ψυχικής και οικονομικής εξουθένωσης.


Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι


Απαιτούμε να σταματήσουν οι βάρβαρες πρακτικές οι οποίες εκπορεύονται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με ταυτόχρονα, σθεναρά διεκδικούμενη, την απαίτηση (μετά και από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου) να ανέλθουν οι αμοιβές μας στο επίπεδο της αξιοπρέπειας που αρμόζει στο ιατρικό λειτούργημα που υπηρετούμε με γενναιότητα και αυτοθυσία.


Comments


bottom of page