top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΕΣΥ

Αθήνα 3 Απριλίου 2023

Α.Π:12961


Στις 27/3/23 οριστικοποιήθηκε μετά από 4 ορθές επαναλήψεις η προκήρυξη 854 θέσεων γιατρών ΕΣΥ για τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΠΙ της χώρας και 5 (!!!) θέσεις στο ΕΚΑΒ. Από το σύνολο των 854 θέσεων, οι 111 είναι για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κ.Υ και ΠΠΙ) και 743 για τα νοσοκομεία. Αν κοιτάξει κανείς στα σχετικά σημεία 4 και 5 της προκήρυξης θα διαπιστώσει αυτό που οι νοσοκομειακοί γιατροί ήδη ξέρουν, ότι δηλαδή από τις 743 θέσεις οι 350 είναι το υπόλοιπο της προκήρυξης του 2022, άρα απομένουν 393 θέσεις για το 2023 και μέσα σε αυτές είναι και θέσεις του 2021 που πιθανόν βγήκαν άγονες, σύμφωνα με το σημείο 4β της προκήρυξης. Αν υπολογίσει κανείς και τους συναδέλφους υπό συνταξιοδότηση που βρίσκονται σε παράταση, η συγκεκριμένη προκήρυξη δεν αναπληρώνει ούτε καν τα κενά λόγω παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων. Αυτή είναι η περίφημη «σημαντική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση.


Σα να μην έφθανε αυτό ενώ παλιότερα σε κάθε ομόβαθμη θέση της ίδιας ειδικότητας στο ίδιο νοσοκομείο ανεξάρτητα από τον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονταν αντιστοιχούσε ένας ενιαίος κωδικός για το σύνολο των θέσεων στον οποίο μπορούσαν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, στην προκήρυξη 854 σε κάθε ομόβαθμη θέση της ίδιας ειδικότητας στο ίδιο νοσοκομείο αντιστοιχεί ένας κωδικός.


Επί της ουσίας, ενώ πριν όλες οι ίδιες θέσεις ενός νοσοκομείου αποτελούσαν ουσιαστικά μία επιλογή και οι κρίσεις των υποψηφίων γίνονταν ενιαία για το σύνολο των θέσεων, τώρα κάθε θέση έχει ξεχωριστή λίστα υποψηφίων πράγμα που ενέχει τους εξής κινδύνους. Αφενός δημιουργείται ανισοτιμία έναντι των υποψηφίων καθώς για καθαρά λόγους τύχης ένας υποψήφιος που δεν μπαίνει στην πεντάδα σε μια θέση, και άρα δε συνεχίζει στη συνέντευξη, ενδεχομένως με τα μόρια που συγκεντρώνει να ήταν στην πεντάδα για άλλη θέση ίδιου βαθμού και ειδικότητας στο ίδιο νοσοκομείο. Έτσι για δύο ίδιες θέσεις μπορεί ένας υποψήφιος με λιγότερα μόρια να διορίζεται και ένας με περισσότερα να αποκλείεται του διορισμού. Αφετέρου, πολλές θέσεις μπορεί να προκύψουν άγονες αν πάλι για λόγους τύχης δεν δηλωθούν λόγω του περιορισμού του αριθμού θέσεων που μπορεί να δηλώσει ένας υποψήφιος σε 3. Επιπλέον, ο υποψήφιος είχε τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα και σε άλλο νοσοκομείο ή και σε άλλη πόλη αφού δεν εξαντλούνταν οι επιλογές του σε ένα μόνο νοσοκομείο.


Προβληματικό είναι επίσης το ζήτημα της ποινής που επιβάλλει σε όσους αρνήθηκαν διορισμό πριν την έκδοση του ΦΕΚ τους οποίους αποκλείει για δύο χρόνια, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε.


Επίσης στην προκήρυξη αναφέρεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr αρχίζει στις 24/03/2023 ώρα 12.00 (μεσημέρι) και λήγει στις 07/04/2023 ώρα 24.00, δηλαδή 15 ημέρες. Σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων που έφτασαν στην ΟΕΝΓΕ, οι υποβολές των αιτήσεων στην πύλη γίνονται δεκτές, μόνο, σύμφωνα με τον καταληκτικό αριθμό του ΑΦΜ των υποψηφίων κυκλικά ανά 4 και 3 ημέρες ακόμη και σε αργίες, περιορίζοντας τις ημέρες υποβολής από 15 σε 7, ενώ αφήνει μία μόνο ημέρα, την τελευταία, για υποβολή από όλους τους υποψηφίους.


Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε συναδέλφους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι εργάζονται σε Τμήματα τα οποία δεν πραγματοποιούν εφημερίες: (π.χ. Εργαστήρια Κυτταρολογίας, ορισμένες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας ανήκοντα σε Νοσοκομεία κλπ.) ή σε μονήρεις ειδικότητες σε Ιατρεία Νοσοκομείων (π.χ. Ρευματολογικά, Αλλεργιολογικά κλπ.). Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός κριτηρίων μοριοδότησης ιατρών ΕΣΥ (20/2/23)», δεν προβλέπεται καμία μοριοδότηση προϋπηρεσίας για τις αντίστοιχες κατηγορίες αυτών των ιατρών. Επομένως, η συχνά πολυετής προϋπηρεσία αυτών των ιατρών, μηδενίζεται.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

  • Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στους γιατρούς που εργάζονται σε τμήματα και ιατρεία για τα οποία δεν προβλέπεται πρόγραμμα εφημεριών.

  • Η υποβολή των αιτήσεων για το σύνολο των ομόβαθμων θέσεων της ίδιας ειδικότητας στο ίδιο νοσοκομείο να θεωρείται ως μία επιλογή.

  • Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την τρέχουσα προκήρυξη για όλους τους υποψήφιους, λόγω μη ενημέρωσης των συναδέλφων και μη αναγραφής του τρόπου υποβολής με ΑΦΜ στην πλατφόρμα, στην προκήρυξη.

Επισημαίνουμε ότι αν για κάποιους από τους παραπάνω όρους της προκήρυξης κατατεθούν προσφυγές από συναδέλφους, η μη θεραπεία τους μπορεί να αποτελέσει ενδεχόμενο λόγο ακύρωσης της προκήρυξης.


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page