top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ FOUNDATION YEAR

Αθήνα 1 Νοεμβρίου 2021

Α.Π:11741


H Εκτελεστική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) εισηγείται στην Ολομέλειά του, η οποία συνεδριάζει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, τη θεσμοθέτηση προγράμματος μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης, το λεγόμενο «foundation year» το οποίο θα είναι προϋπόθεση για να κάνει ο απόφοιτος της ιατρικής αγροτικό.


Το θέμα εισάγεται προς έγκριση στην ημερήσια διάταξη παρά την έγκαιρα και τεκμηριωμένα εκφρασμένη κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών, τόσο εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ όσο και εκ μέρους του συνόλου των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών.


Είναι πραγματικά εξοργιστική η εμμονή να εγκριθεί σώνει και καλά από το ΚΕΣΥ αυτό το απαράδεκτο «σχέδιο».


Σύμφωνα με την εισήγηση της Ε.Ε του ΚΕΣΥ οι πτυχιούχοι της Ιατρικής ΔΕΝ θα έχουν απευθείας πρόσβαση στην θητεία υπαίθρου («αγροτικό») ούτε στην έναρξη της ειδικότητας. Θα πρέπει να προηγείται το πρόγραμμα της μεταπτυχιακής κλινικής εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνει δύο φάσεις, η πρώτη σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ (6 μήνες) και η δεύτερη σε Αγροτικά Ιατρεία/Κέντρα Υγείας (6 μήνες). Έτσι δίπλα στις χιλιάδες ΚΕΝΕΣ θέσεις ειδικευόμενων θα θεσμοθετηθούν στα νοσοκομεία ΑΛΛΕΣ θέσεις όπου μάλιστα θα υπάρχει… «ηλεκτρονική λίστα προτεραιότητας» και οι γιατροί που θα τις καταλάβουν ΔΕΝ θα είναι ΟΥΤΕ ειδικευόμενοι ΟΥΤΕ αγροτικοί, δηλαδή με απλά λόγια ΔΕΝ θα είναι γιατροί αλλά θα είναι «μαθητευόμενοι πρακτικής άσκησης», παιδιά για όλες τις δουλειές που θα καλύπτουν με όρους δουλείας κενά παντός είδους προσωπικού, αντί για τις προσλήψεις που δεν γίνονται.


Όλα αυτά καθόλου «καινούρια» ούτε «σύγχρονα» είναι. Είναι αναχρονιστικό, αντιδραστικό σχέδιο δεκαετιών, για πρόσθετους φραγμούς στους νέους γιατρούς μετά το πτυχίο της Ιατρικής που κάθε τόσο ανασύρεται από την ναφθαλίνη με διάφορες μορφές (ένας χρόνος πρακτικής άσκησης μετά το πτυχίο και εξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος, εξετάσεις για έναρξη ειδικότητας κλπ κλπ) το οποίο ΠΑΝΤΑ περιέχει απαράδεκτους ταξικούς φραγμούς για τους πολλούς και ρουσφετολογικές διευκολύνσεις για τα «δικά μας (τους) παιδιά».


Τα επιχειρήματα που επιστρατεύουν για την προώθηση της αντιδραστικής ρύθμισης δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.


Επικαλούνται την αναγκαιότητα «εδραίωσης των προπτυχιακών σπουδών μέσω της πρακτικής εφαρμογής τους σε πραγματικές συνθήκες αλλά υπό επίβλεψη».


Τι τους εμποδίζει να αναβαθμίσουν τις προπτυχιακές σπουδές ώστε οι φοιτητές της ιατρικής να εμβαθύνουν στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται μέσω της κλινικής άσκησης; Δεν μας προξενεί βέβαια καμία έκπληξη ότι με την αντιδραστικότατη ρύθμιση συμφωνούν και επιχαίρουν και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές Ιατρικών Σχολών. Είναι οι ίδιοι πανεπιστημιακοί καθηγητές που έχουν συναινέσει και εφαρμόσει τις πιο αντιδραστικές αλλαγές στη δημόσια υγεία, αυτοί που προσπαθούν αδιάκοπα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, ως όχημα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Μας εμπαίζουν όταν "αναγνωρίζουν" ότι δεν εκπαιδεύουν σωστά τους φοιτητές τους και παράλληλα προωθούν την μεταπτυχιακή "εκπαίδευση" από τους παντελώς αναρμόδιους. Στο αγροτικό ιατρείο ποιος θα επιβλέπει και θα εκπαιδεύει τον πρακτικάριο απόφοιτο της ιατρικής; Ο αγροτικός γιατρός; Στο Κέντρο Υγείας ποιος θα τον εκπαιδεύει; Ο ειδικευόμενος; Ποιος εκπαιδεύει τον ειδικευόμενο γιατρό στα νοσοκομεία και τις κλινικές του ΕΣΥ που έχουν ρημάξει κυριολεκτικά από ειδικευμένους γιατρούς και η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης;


Ποιόν κοροϊδεύουν όταν ισχυρίζονται ότι οι εκπαιδευτικές συνεδρίες συνολικής διάρκειας ΜΟΛΙΣ 12 «ολόκληρων» διδακτικών ωρών στο διάστημα του έτους της μεταπτυχιακής κλινικής εκπαίδευσης, μπορούν να αναπληρώσουν τα διδακτικά κενά της προπτυχιακής εκπαίδευσης; Ποιες είναι οι «αναγκαίες για την άσκηση της ιατρικής δεξιότητες» που μπορούν να αποκτηθούν «με σύντομα σεμινάρια μέσα 1 1/2-2 μέρες» όπως προβλέπει η εισήγηση; Δηλαδή θεσμοθετούν το «foundation course» για να αναπληρώσουν κενά στην προπτυχιακή εκπαίδευση στην καλύτερη περίπτωση 2,5 ημερών. Αυτοί που ευθύνονται για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια έμειναν κλειστά για πάνω από ένα χρόνο, αυτοί που ευθύνονται για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της ειδικότητας κόπτονται δήθεν για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών.


Η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται όχι μόνο δε θα αναβαθμίσει την ιατρική εκπαίδευση απεναντίας θα την υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο αλλά και θα αυξήσει το κύμα της μαζικής φυγής αποφοίτων της ιατρικής στο εξωτερικό.


Όσα περιλαμβάνονται στην εισήγηση είναι αποκαλυπτικά: Κλινικός εκπαιδευτής των αποφοίτων της ιατρικής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας (φαρμακοποιός, νοσηλευτής, κλπ) ανεξαρτήτως ειδικότητας και όχι μόνο γιατροί. Μοναδική προϋπόθεση να έχει παρακολουθήσει ένα διαδικτυακό σεμινάριο για να πάρει την πιστοποίηση του εκπαιδευτή. Ταχύρρυθμη εκπαίδευση εκπαιδευτών για να εκπαιδεύουν γιατρούς στην απόκτηση δεξιοτήτων.


Δίνεται η δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση του «foundation course» ο εκπαιδευόμενος να αναγνωρίσει 6 μήνες άσκησης σε όποια ειδικότητα ακολουθήσει. Δηλαδή θυσιάζουν 6 μήνες εκπαίδευσης στο κυρίως γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας για την απόκτηση δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να αποκτηθούν το πολύ μέσα σε 2-3 μέρες.


Δε νοιάζονται για την εκπαίδευση των νέων γιατρών γιατί δε νοιάζονται για την υγεία του λαού. Γιατί αυτό αφορά πρώτα από όλα η εκπαίδευση των νέων γιατρών. Το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Το «όραμα» τους ένα εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα υγείας που θα εξασφαλίζει «ισότιμη» πρόσβαση σε όλους ΜΟΝΟ σε φτηνές, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και θα στελεχώνεται κατά κύριο λόγο από γιατρούς που θα στοιχίζουν φτηνά στο κράτος και αντί για γνώσεις θα έχουν «δεξιότητες». Εκεί στοχεύουν!


Το είχε ομολογήσει η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός υγείας όταν σαν πρόεδρος του ΚΕΣΥ είχε πρωτολανσάρει την αντιδραστική ρύθμιση. «Έχουμε ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, χρειαζόμαστε χέρια» είχε πει χαρακτηριστικά. Είχε μάλιστα εισηγηθεί στην επίμαχη συνεδρίαση να αποσυνδεθεί το πτυχίο της ιατρικής από την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να είναι προϋπόθεση για την απόκτηση της το foundation year, αλλά αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ. Με πρόσχημα υπαρκτά προβλήματα στην προπτυχιακή εκπαίδευση και την «ανάγκη απόκτησης δεξιοτήτων», προωθείται μια βαθιά αντιδραστική τομή στην ιατρική εκπαίδευση με στόχο από τη μία να υψώσουν φραγμούς στην έναρξη και την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, τη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων, στο δημόσιο σύστημα υγείας (πρακτικάριων αποφοίτων της ιατρικής, αγροτικών, ειδικευόμενων, επικουρικών κ.λπ.) και από την άλλη την «κάλυψη» των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας με φτηνό ανειδίκευτο ιατρικό δυναμικό. Αυτό άλλωστε εγκαινιάστηκε την περίοδο της πανδημίας όταν αντί για μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς προσλάμβαναν ανειδίκευτους αποφοίτους ιατρικής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να στελεχώσουν τις κλινικές covid και να μπαλώνουν τρύπες.


Είναι πραγματικά εξωφρενικό η ίδια πολιτική ηγεσία που εξαναγκάζει αγροτικούς γιατρούς και ειδικευόμενους γιατρούς (ακόμα και άσχετων ειδικοτήτων π.χ. ψυχιατρικής, οφθαλμολογίας, γυναικολογίας κλπ) να περιθάλπουν ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ ασθενείς COVID-19 όλους τους τελευταίους 19 μήνες, «να ανακαλύπτει» τώρα διά της κυρίας Γκάγκα πως όλοι οι παραπάνω γιατροί έχουν «ελλιπή προπτυχιακή εκπαίδευση» και γι’ αυτό πρέπει μετά το πτυχίο και ΠΡΙΝ το αγροτικό και ΠΡΙΝ την ειδικότητα να κάνουν κι ένα “foundation year”.


Οι αντιδραστικές αλλαγές θα είναι σε βάρος της εκπαίδευσης των νέων γιατρών αλλά και σε βάρος των ασθενών. Πρέπει να σημάνει συναγερμός.


Η ΟΕΝΓΕ ομόφωνα απορρίπτει τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές. Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα από την Ολομέλεια του ΚΕΣΥ το συγκεκριμένο θέμα. Αν δεν αποσυρθεί, οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ στην Ολομέλεια δεν θα τη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους και θα αποχωρήσουν από την συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων.


Καλούμε τους μελλοντικούς μας συναδέλφους τους φοιτητές της Ιατρικής σε ξεσηκωμό!



2. FOUNDATION YEAR _ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΚΕΣΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 22-10-21
.pdf
Download PDF • 1.12MB

bottom of page