top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αθήνα 29 Σεπτεμβρίου 2021

Α.Π:11633


Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τις συνεχείς αναγκαστικές μετακινήσεις αναισθησιολόγων από το νοσοκομείο της Καβάλας στα νοσοκομεία Δράμας και Σερρών με εντολή του διοικητή της 4ης ΥΠΕ.


Η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ αντιμετωπίζει το αναισθησιολογικό τμήμα της Καβάλας σαν μόνιμη δεξαμενή άντλησης αναισθησιολόγων για την κάλυψη εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία αδιαφορώντας παντελώς για τις επιπτώσεις στη λειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος της Καβάλας, την απρόσκοπτη διεξαγωγή των τακτικών και επειγόντων χειρουργείων, την κάλυψη των εφημεριών αλλά και τον προγραμματισμό των ίδιων των συναδέλφων.


Στις συνεχείς αναγκαστικές μετακινήσεις αναισθησιολόγων από το νοσοκομείο της Καβάλας στο νοσοκομείο της Δράμας για την κάλυψη των εφημεριών, έχουν προστεθεί τον τελευταίο καιρό και οι αιφνίδιες εντολές μετακίνησης ενός αναισθησιολόγου την ίδια ή την επόμενη μέρα για να εφημερεύσει στο νοσοκομείο των Σερρών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στις 22/9, στις 13:28 μμ στέλνουν φύλλο πορείας εντολή σε έναν συνάδελφο αναισθησιολόγο του νοσοκομείου Καβάλας να μετακινηθεί και να εφημερεύσει την ίδια μέρα στο νοσοκομείο Σερρών.


  • Στις 28/9 το μεσημέρι στέλνουν φύλλο πορείας σε άλλον συνάδελφο αναισθησιολόγο να μετακινηθεί την επόμενη μέρα και να εφημερεύσει στο νοσοκομείο Σερρών. Σημειωτέον ότι ο ίδιος συνάδελφος επιστρέφοντας από το νοσοκομείο Σερρών θα πραγματοποιήσει 4 συνεχόμενες εφημερίες ενεργείς και μεικτές εναλλάξ στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Αλλά για την διοίκηση της 4ης ΥΠΕ φαίνεται ότι αυτά είναι ήσσονος σημασίας. Δεν έχει σημασία αν ακυρωθούν (που δεν ακυρώνονται μόνο χάρη στην αυταπάρνηση των συναδέλφων οι οποίοι κάνουν παραπάνω εφημερίες) προγραμματισμένα χειρουργεία στο νοσοκομείο της Καβάλας. Δεν έχει σημασία αν ανατρέπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός των συναδέλφων. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ένας συνάδελφος πρέπει να διανύσει 90 χλμ. μετά από εφημερία στις Σέρρες για να επιστρέψει στο νοσοκομείο της Καβάλας και να συνεχίσει να εφημερεύει για άλλες 4 μέρες.


Αυτό που τους νοιάζει είναι να «μπαλώνουν» όπως όπως τρύπες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια ασθενών και υγειονομικών. Αντιμετωπίζουν τους γιατρούς σαν πιόνια, που δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις προσωπικές, οικογενειακές, που δεν έχουν ανάγκη από ξεκούραση, ελεύθερο χρόνο. Είναι απλώς ομιλούντα εργαλεία υψηλής ειδίκευσης.


Αυτά είναι τα δομικά υλικά του νέου ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Με την επίκληση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας, που μόνο έκτακτες δεν είναι, με πρόσχημα τα προβλήματα, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που υλοποιούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, βρήκε τη χρυσή ευκαιρία για να τρέξει στην πράξη και «αθόρυβα» τα σχέδια της για το νέο ΕΣΥ. Εμβαλωματικές λύσεις, συνεχείς μετακινήσεις από πόλη σε πόλη, από νομό σε νομό, όλη η χώρα μια απέραντη υγειονομική περιφέρεια με υγειονομικούς περιοδεύοντα θίασο και ασθενείς να ψάχνουν να βρουν την υγειά τους και να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Συμπίεση και άλλο των κρατικών δαπανών για την υγεία, απαξιώνοντας δημόσιες μονάδες και παραδίδοντας τομείς και υπηρεσίες στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας για να μπουκώσει αυτούς που λιποτάκτησαν από την πανδημία με ζεστό χρήμα.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων από το νοσοκομείο της Καβάλας.

  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί.

ΥΓ.1: Ας σταματήσουν επιτέλους να πιπιλάνε την καραμέλα ότι προκηρύσσονται θέσεις αλλά βγαίνουν άγονες γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Ποιός ευθύνεται; Ας μας απαντήσουν, υπάρχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων στον ιδιωτικό τομέα; Λύσεις υπάρχουν. Η ΟΕΝΓΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος .

ΥΓ.2: Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια για το νέο ΕΣΥ. Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε θόρυβο, να αναδεικνύουμε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας και οι ασθενείς μας, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, να διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Comments


bottom of page